email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Emiterea mai multor decizii de distribuire a dividendelor: atentie la fragmentarea platilor!

Emiterea mai multor decizii de distribuire a dividendelor: atentie la fragmentarea platilor!
distribuire dividende 2023plati fragmentate in numerarLegea 70/2015incasari si plati in numerar

Potrivit prevederilor de la art. 4(1) din Legea 70/2015, operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi, se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.

Distribuire dividende - studiu de caz

Intrebare: "Societatea are dividente de distribuit, se pot plati si cash si cu ordin de plata? Se considera fragmentarea? Cum se stabileste?

Adica, luna aceasta avem AGA si distribuim o suma, din care o parte se plateste cash si o parte cu ordin de plata.Cat timp trebuie sa treaca sa mai poti face o alta AGA la care o plata sa fie cash?

Nu gasesc reglementarea conform careia daca faci o AGA zilnic sau saptamanal, lunar sau trimestrial, este sau nu considerata plata fragmentara. Care e unitatea de timp sau alt factor care stabileste ca nu este fragmentare?"

Raspuns: La art. 4(2) din Legea 70/2015 se arata ca sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar prevazute la alin. (1), cu o valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1), precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut la alin. (1).

Prin urmare, se poate plati 10.000 de lei in numerar iar diferenta se plateste prin banca.
Potrivit prevederilor de la art. 2 lit. b) , plata fragmentata - fractionarea sumei de plata in mai multe transe, pentru a evita plafonul de plata in numerar stabilit prin lege;
Nu exista reglementari privind intervalul de timp in care trebuie sa se intocmeasca deciziile AGA pentru distribuire dividende.

La art. 67(2) din Legea 31/1990 se precizeaza ca dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Insa , adunarea generala poate stabili repartizarea profitului ori de cate ori considera necesar si exista sume disponibile, insa ritmicitatea platilor poate fi considerata o tranzactie care are drept scop fragmentarea sumelor.

In situatia in care exista mai multe hotarari AGA in aceeasi luna si la intervale scurte de timp, exista riscul reconsiderarii tranzactiilor ca plati fragmentate. Emiterea deciziilor de repartizare a dividendelor, in mai multe zile din luna , intareste aceasta convingere organelor de control ca sunt plati fragmentate, pentru evitarea plafonului de plata sau a diminuarii plafonului de casierie, analiza care se poate efectua si in cotextul situatiei societatii verificate.
Nu as putea sa va dau un interval de timp, mai ales in conditiile modificarilor privind plafonul de plati precum si a plafonului de casierie, decizia va apartine astfel incat, la un eventual control sa convingeti organele de control, ca dividendele nu au fost platite cu intentia de a fragmenta platile.


 

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
distribuire dividende 2023plati fragmentate in numerarLegea 70/2015incasari si plati in numerar


Data aparitiei: 16 Aprilie 2024
Ultima actualizare: 17 Aprilie 2024

Votati articolul "Emiterea mai multor decizii de distribuire a dividendelor: atentie la fragmentarea platilor!":
Rating:

Nota: 2.89 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X