In Monitorul Oficial, Partea I nr. 11 din 08 ianuarie 2024, a fost publicat Ordinul nr. 5394/2023 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor. Astfel, situatiile financiare pentru anul 2023 trebuie depuse pana spre finalul lunii mai 2024. Una dintre noutatile sesizate in actul normativ al Finantelor este ca anumite cheltuieli vor fi raportate distinct, cum sunt cele generate de operatiunile cu partile afiliate.
Citeste in continuare care sunt termenele pentru firme si ONG-uri, dar si ce noutati sunt introduse prin noul act normativ.
Termene pentru depunerea situatiilor financiare anuale pe 2023
In ceea ce priveste termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale, acestea se vor depune ca de obicei, dupa cum urmeaza:
- la finalul lunii mai 2024 pentru SRL-uri (150 de zile de la incheierea exercitiului financiar);
- la finalul lunii aprilie 2024 pentru ONG-uri (120 de zile de la incheierea exercitiului financiar).
O noutate adusa de Ordinul 5394/2023 este faptul ca anumite cheltuieli vor fi raportate distinct. Ne referim la:
- cheltuieli cu redeventele;
- cheltuieli cu locatiile de gestiune;
- cheltuieli cu chiriile;
- cheltuieli aferente drepturilor de proprietate intelectuala;
- cheltuieli de management;
- cheltuieli de consultanta;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
- cheltuieli ocazionate de operatiuni cu entitati afiliate.
Atentie! Avand in vedere OUG 115/2023, care stabileste noi conditii pentru incadrarea la regimul micro, pentru a ramane la acest regim si in 2024, platitorii de impozit micro trebuie sa depuna situatiile financiare anuale pana la 31 martie 2024 inclusiv.
Semnare situatii financiare anuale
Situatiile financiare anuale se semneaza de persoanele abilitate potrivit legii.
Situatiile financiare anuale se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
Conform prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale sunt supuse aprobarii de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
Depunere situatii financiare
Consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica pe portalul www.e-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat, situatiile financiare anuale, insotite de documentele prevazute de lege.
In vederea depunerii situatiilor financiare anuale in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, semnate cu certificat digital calificat, entitatile folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit de catre Ministerul Finantelor pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin care se genereaza un fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml, precum si un fisier cu extensia zip.
Fisierul cu extensia zip va contine prima pagina din situatiile financiare anuale listata cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor, semnata, potrivit legii, precum si documentele cerute de lege, asa cum acestea sunt intocmite de entitati, toate acestea fiind scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip. Fisierele zip atasate situatiilor financiare anuale nu vor contine parola.
Foto: pexels.com