Informatii IMPORTANTE daca va aflati printre contribuabilii care nu si-au platit obligatiile fiscale
Speram ca acesta sa nu fie si cazul dvs.! Daca totusi asa stau lucrurile, iata ce trebuie sa stiti in legatura cu aceasta problema.
Unul dintre obiectivele principale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala consta in colectarea :
- veniturilor bugetului de stat, reprezentand impozite, taxe si alte venituri ale bugetului de stat, conform competentelor,
- veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj, bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, reprezentand contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, datorate de platitori, persoane juridice si persoane fizice, care au calitatea de angajator sau asimilati ai acestora si alte persoane care au obligatii fata de bugetul de stat.
Temeiul legal pentru ducerea la bun sfarsit a acestui obiectiv este O.G. nr. 92/2003, republicata, privind Codul de procedura fiscala, precum si modificarile ulterioare aduse acestui act normativ, respectiv O.G. nr. 47/2007 si O.U.G. nr. 19/2008...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Principiul securitatii juridice
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Manual de politici contabile - Stick USB
In doctrina s-a spus ca notiunea de „securitate juridica“ evoca, cel putin pentru juristi, chestiuni familiare, precum retroactivitatea, teoria aparentei, legalitatea incriminarii si a pedepsei sau chiar obscuritatea textelor de lege.
In esenta, ceea ce caracterizeaza acest principiu este faptul ca el trebuie sa protejeze cetateanul „contra unui pericol care vine chiar din partea dreptului, contra unei insecuritati pe care a creat-o dreptul sau pe care acesta risca s-o creeze“. S-a sugerat, in context, ca o notiune mai potrivita decat cea de „securitate juridica“ ar fi cea folosita de doctrina olandeza – Rechtzekerheid – „fiabilitatea dreptului“.
Initial, securitatea juridica si-a gasit expresia clasica in neretroactivitatea legii, consacrata de pilda in art. 2 din Codul civil Napoleon (1804): „Legea nu dispune decat pentru viitor; ea nu are niciun efect retroactiv“. Din momentul in care s-a observat insa ca legea nu este in masura sa regleze toate situatiile aparute in practica, a fost invocat principiul securitatii juridice. Practic, exigentele acestui principiu nu se limiteaza la interzicerea retroactivitatii legii, ciele sunt mult mai largi si implica...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Modificari de mare interes pentru contabilii stagiari aduse in anul 2008
A fost modificat regulamentul privind efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat. Punctam pentru dvs. in cele ce urmeaza noutatile aduse de acesta.Cum se organizeaza stagiul? Cat ne costa si ce presupune stagiul in sistem colectiv?
1. Organizarea stagiului
Stagiul in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat se efectueaza de catre persoanele care au promovat examenul de admitere pentru accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat, organizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Stagiul se organizeaza astfel:
- pe langa un tutore de stagiu, membru al Corpului;
-
in sistem colectiv, la nivelul fiecarei filiale a Corpului.
In situatia in care candidatul a terminat sau se afla in cursul efectuarii stagiului la categoria contabil autorizat si a promovat examenul la categoria expert contabil, se recunoaste stagiul efectuat, dar nu mai mult de 3 semestre...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Locatia de gestiune este un procedeu de transfer prin acordul de vointa a doua parti, prin care una din parti numita locator, pune la dispozitia celeilalte parti, numita locatar, un fond de comert sau o entitate comerciala, lipsita de autonomie economica, in scopul administrarii cat mai rentabile a acestuia de catre locatar.
In contraprestatie, locatarul (o societate comerciala, o asociatie sau o persoana fizica) are obligatia sa plateasca locatorului (o societate comerciala) o suma de bani determinata sau determinabila.
Prin locatia de gestiune are loc un transfer temporar cu privire la posesia si folosinta activului comercial, insa locatarul nu are dreptul sa cesioneze, inchirieze sau sa dea in folosinta, locatiunea de gestiune unei terte persoane.
Obiectul contractului il constituie predarea de catre locator si, in mod corelativ, primirea de catre locatar a gestiunii (restaurant, berarie, cofetarie, patiserie, atelier, sectie, unitate, subunitate, magazin)...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.