email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

6 schimbari principale la reglementarile contabile oficializate de Finante

6 schimbari principale la reglementarile contabile oficializate de Finante
impozit pe profitdividendedatoriiplan de conturi

Finantele aduc modificari importante in sfera reglementarilor contabile, printre care si noi conturi contabile, dupa cum reiese din Ordinul 4291/2022 (Monitorul Oficial nr. 18 din 6 ianuarie 2023). 

Ministerul de Finante are in vedere cateva aspecte contabile precum distribuirea partiala a dividendelor in cursul exercitiului financiar, intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, natura contabila a sumelor primite in avans de la clienti si contabilizarea contractelor de licenta a proprietatii intelectuale. 
 

Iata mai jos modificarile prezentate de Ministerul de Finante:

1. referitor la contabilizarea de catre entitati a sumelor primite ca urmare a distribuirii partiale a dividendelor in cursul exercitiului financiar 


In concordanta cu modul de contabilizare de catre entitatile care au optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar, si anume pe seama creantelor (contul 463 „Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar”), se propune ca entitatile care primesc asemenea sume sa le recunoasca drept datorie (contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”).

2. referitor la intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii

Prin prezentul proiect se propune completarea Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul mentionarii conditiilor in care entitatea intrerupe capitalizarea costurilor indatorarii, si anume atunci cand aceasta nu lucreaza efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricatie.


3. referitor la natura contabila a sumelor primite in avans de la clienti

Prin proiectul de ordin se propune completarea reglementarilor contabile cu prevederi prin care se clarifica situatia in care aceste sume reprezinta datorii (contabilizate in contul 419 „Clienti – creditori”), respectiv venituri inregistrate in avans (contabilizate in contul 472 „Venituri inregistrate in avans”).

4. referitor la contabilizarea contractelor de licenta a proprietatii intelectuale

Prin proiectul de ordin se propune completarea reglementarilor contabile cu prevederi explicite cu privire la tratamentul contabil aplicabil atunci cand o entitate acorda unui client dreptul de a utiliza proprietatea sa intelectuala. Astfel, modalitatea in care aceasta recunoaste veniturile corespunzatoare este determinata de prevederile contractuale. 

5 referitor la pastrarea statelor de salarii

 Ca o consecinta a prevederilor Legii nr. 195/2022 pentru completarea art. 25 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, se propune modificarea cerintelor cuprinse in reglementarile contabile in vigoare, care prevad durata de pastrare a statelor de salarii, astfel incat acestea sa respecte prevederile legii mentionate. 

6. alte aspecte – se refera la anumite corelari sau clarificari ale unor prevederi cuprinse in reglementarile contabile in vigoare (de exemplu, clarificarea conditiilor de capitalizare a cheltuielilor efectuate pentru obtinerea autorizatiilor sau exemplificarea indicatorilor care indica faptul ca o entitate actioneaza in nume propriu), precum si la detalierea unor conturi cuprinse in planul de conturi aplicabil operatorilor economici, respectiv persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Conturile propuse a se introduce in planul de conturi aplicabil operatorilor economici, pe cele corespunzatoare veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontarile intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, respectiv cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontarile intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal. 

Citeste si: Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022 - termene si reguli noi

Ordinul 4291/2022 - modificari in reglementarile contabile: textul actului normativ

Denumire completa: Ordinul 4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile

 

In temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile si completarile ulterioare,

avand in vedere prevederile art. 4 alin. (1) si ale art. 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Articolul I

Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa punctul 80^1 se introduce un nou punct, punctul 80^2, cu urmatorul cuprins:

80^2.
(1) O entitate trebuie sa intrerupa capitalizarea costurilor indatorarii pe parcursul perioadelor prelungite in care aceasta nu lucreaza efectiv la realizarea activului cu ciclu lung de fabricatie.

(2) O entitate poate suporta costuri ale indatorarii in timpul unei perioade prelungite in care ea intrerupe activitatile necesare pregatirii unui activ pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare. Capitalizarea costurilor indatorarii nu se intrerupe pe parcursul perioadei in care entitatea executa lucrari tehnice si administrative semnificative sau atunci cand o amanare temporara este o parte necesara a procesului de pregatire a unui activ pentru utilizarea sa prestabilita sau pentru vanzare.

2. Punctul 81 se abroga.

3. La punctul 226 alineatul (2), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

f) cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor, in baza documentelor justificative care atesta efectuarea lor in legatura cu activul in cauza;

4. Dupa punctul 311 se introduce un nou punct, punctul 311^1, cu urmatorul cuprins:
311^1.
(1) Daca un client plateste o suma inainte ca entitatea sa transfere acestuia un bun sau un serviciu, in momentul incasarii entitatea inregistreaza o datorie fata de client. In acest caz, datoria fata de client reprezinta obligatia entitatii de a transfera clientului bunurile sau serviciile pentru care a incasat suma respectiva.

(2) Sumele incasate in conditiile alin. (1) se inregistreaza ca o datorie fata de client (contul 419 «Clienti - creditori»). Entitatea scoate din evidenta acea datorie si recunoaste venituri atunci cand transfera bunurile sau serviciile respective si, prin urmare, isi indeplineste obligatia contractuala.

5. Dupa punctul 351 se introduce un nou punct, punctul 351^1, cu urmatorul cuprins:
351^1.
(1) O entitate poate percepe uneori un avans nerambursabil de la client, la inceputul contractului sau aproape de aceasta data (de exemplu, comisioanele de activare din contractele de telecomunicatii, comisioanele de constituire din anumite contracte de servicii si onorariile initiale din unele contracte de furnizare). In aceasta situatie entitatea trebuie sa stabileasca daca avansul incasat se refera la prestarea unui serviciu intr-o perioada viitoare.

(2) Daca avansul incasat reprezinta o plata in avans efectuata de un client pentru servicii care urmeaza sa fie prestate intr-o perioada viitoare, suma corespunzatoare se evidentiaza in contul 472 «Venituri inregistrate in avans», urmand a fi recunoscuta la venituri atunci cand vor fi prestate serviciile respective. In cazul in care avansul nu se refera la servicii viitoare, suma incasata de la client se recunoaste pe seama veniturilor perioadei.

6. Dupa punctul 423^2 se introduce un nou punct, punctul 423^3, cu urmatorul cuprins:
423^3.
(1) Entitatile care primesc dividende in conditiile pct. 423^1 evidentiaza sumele corespunzatoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diversi»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).
(2) Regularizarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale entitatii care a optat sa efectueze repartizari interimare de dividende (articole contabile 461 «Debitori diversi» = 761 «Venituri din imobilizari financiare» si 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diversi»/analitic distinct).

7. Dupa punctul 432^2 se introduce un nou punct, punctul 432^3, cu urmatorul cuprins:
432^3.
(1) Exemple de indicatori ai faptului ca o entitate actioneaza in nume propriu, fara ca acestia sa fie limitativi, sunt urmatorii:
a) entitatea este responsabilul principal pentru indeplinirea contractului, aspect care include responsabilitatea pentru acceptabilitatea bunului sau serviciului specificat (de exemplu, responsabilitatea principala pentru ca bunul sau serviciul sa indeplineasca specificatiile clientului);
b) entitatea are un risc legat de stocuri inainte sau dupa ce bunurile specificate au fost transferate catre un client (de exemplu, daca clientul are un drept de retur). Astfel, daca entitatea obtine sau se angajeaza sa obtina bunul sau serviciul specificat contractual, aceasta poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea bunului sau serviciului si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta, inainte ca bunul sau serviciul sa fie transferat clientului;
c) entitatea are libertatea de a stabili pretul pentru bunul sau serviciul specificat. Stabilirea pretului pe care il plateste clientul pentru bunul sau serviciul specificat poate indica ca entitatea are capacitatea de a directiona utilizarea acelui bun sau serviciu si de a obtine, in esenta, toate beneficiile ramase din acesta. Totusi, in unele cazuri, un intermediar poate avea o anumita flexibilitate in stabilirea preturilor, pentru a genera venituri suplimentare din serviciul sau de a aranja ca bunuri sau servicii sa fie furnizate clientilor de catre alte parti.

(2) Daca o alta entitate isi asuma obligatiile de executare si drepturile prevazute in contract, astfel incat entitatea nu mai este obligata sa transfere clientului bunul sau serviciul contractat (adica entitatea nu mai actioneaza in nume propriu), entitatea nu trebuie sa recunoasca venituri. In acest caz, entitatea trebuie sa analizeze daca o alta entitate isi asuma drepturile si obligatiile prevazute in contract, astfel incat entitatea nu mai este obligata sa transfere clientului bunurile sau serviciile pentru care s-a angajat. In acest caz, entitatea nu mai actioneaza in nume propriu si, ca urmare, nu trebuie sa recunoasca venituri pentru acele bunuri sau servicii. In schimb, ea trebuie sa stabileasca daca actioneaza in calitate de intermediar si sa recunoasca in mod corespunzator veniturile aferente.

8. Dupa subsectiunea 4.17.1 „Venituri“ se introduce subsectiunea 4.17.1^1 „Cesionare prin contract de licenta a proprietatii intelectuale“, cu urmatorul cuprins:

4.17.1^1. Cesionare prin contract de licenta a proprietatii intelectuale
448^1.
O licenta stabileste drepturile unui client in ceea ce priveste proprietatea intelectuala a unei entitati. Licentele de proprietate intelectuala pot include, dar nu se limiteaza la, oricare dintre urmatoarele:

a) programe informatice si tehnologie;
b) filme, muzica si alte forme de media si divertisment;
c) francize; si
d) patente, marci comerciale si drepturi de autor.
448^2. - Pe langa obligatia de a acorda unui client o licenta sau licente, o entitate se poate angaja, de asemenea, sa transfere clientului alte bunuri sau servicii. La fel ca in cazul altor tipuri de contracte, atunci cand un contract cu un client include o obligatie de a acorda o licenta sau licente, pe langa alte bunuri sau servicii contractate, o entitate trebuie sa identifice fiecare dintre obligatiile asumate prin contract.

448^3.
(1) Daca o obligatie de a acorda o licenta nu este distincta de alte bunuri sau servicii contractate, o entitate contabilizeaza acordarea licentei si celelalte bunuri sau servicii impreuna, ca pe o singura operatiune. Exemplele de licente care nu sunt distincte de alte bunuri sau servicii contractate includ urmatoarele:

a) o licenta care constituie o componenta a unui bun corporal si care este esentiala pentru functionalitatea bunului; si
b) o licenta de care clientul poate beneficia doar utilizand-o impreuna cu un serviciu conex (cum ar fi un serviciu online oferit de entitate care ii permite clientului, prin acordarea licentei, sa acceseze continutul).
(2) Daca o licenta nu este distincta, o entitate trebuie sa determine daca obligatia de executare, care include licenta, este o obligatie de executare care este indeplinita la un moment dat sau in timp.
448^4.
Daca obligatia de a acorda licenta este distincta de celelalte bunuri sau servicii contractate si, prin urmare, obligatia de a acorda licenta este o obligatie de executare separata, o entitate trebuie sa determine daca licenta se transfera clientului fie la un moment dat, fie in timp. Pentru a face aceasta determinare, o entitate trebuie sa analizeze daca natura obligatiei sale de acordare a licentei unui client este de a-i oferi acestuia fie:
a) un drept de a accesa proprietatea sa intelectuala, asa cum aceasta exista pe parcursul perioadei de licenta; fie
b) un drept de a utiliza proprietatea sa intelectuala, asa cum exista la un moment specific, atunci cand este acordata licenta.
448^5.
Prin acordarea licentei, entitatea ofera un drept de a accesa proprietatea sa intelectuala daca sunt indeplinite toate criteriile urmatoare:
a) contractul impune sau clientul se asteapta in mod rezonabil ca entitatea sa desfasoare activitati care afecteaza semnificativ proprietatea intelectuala asupra careia clientul are drepturi, conform prevederilor de la pct. 448^6;
b) drepturile acordate de licenta expun direct clientul la orice efecte pozitive sau negative ale activitatilor entitatii, mentionate la lit. a); si
c) activitatile prevazute la lit. a) nu au ca rezultat transferul unui bun sau serviciu catre client (de exemplu, activitati constand in executarea diferitelor sarcini administrative pentru constituirea unui contract).
448^6.
(1) Factorii care ar putea sa indice ca un client se poate astepta in mod rezonabil ca o entitate va desfasura activitati ce afecteaza semnificativ proprietatea intelectuala includ practicile obisnuite de afaceri, politicile publicate sau declaratiile specifice ale entitatii. Desi nu este determinanta, existenta unui interes economic comun (de exemplu, o redeventa pe baza de vanzari) intre entitate si client in ceea ce priveste proprietatea intelectuala asupra careia clientul are drepturi poate indica, de asemenea, ca acel client se poate astepta in mod rezonabil ca entitatea sa desfasoare astfel de activitati.

(2) Activitatile unei entitati afecteaza in mod semnificativ proprietatea intelectuala la care are drepturi clientul atunci cand fie:
a) se asteapta ca acele activitati sa modifice in mod semnificativ forma (de exemplu, designul sau continutul) sau functionalitatea (de exemplu, abilitatea de a indeplini o functie sau o sarcina) proprietatii intelectuale; fie
b) capacitatea clientului de a obtine beneficii din proprietatea intelectuala este, in mod substantial, derivata din acele activitati sau dependenta de acestea.

Ca urmare, daca functionalitatea proprietatii intelectuale la care clientul are drepturi este in mare masura de sine statatoare, o parte importanta din beneficiul acelei proprietati intelectuale deriva din acea functionalitate. In consecinta, capacitatea clientului de a obtine beneficii din acea proprietate intelectuala nu ar fi afectata in mod semnificativ de activitatile entitatii, cu exceptia cazului in care acele activitati ii modifica in mod semnificativ forma sau functionalitatea. Tipurile de proprietate intelectuala care au adesea in mare masura functionalitate de sine statatoare includ programe informatice si continut media complet (de exemplu, filme si inregistrari muzicale).

448^7.
(1) In cazul in care criteriile de la pct. 448^5 sunt indeplinite, o entitate contabilizeaza venitul corespunzator acordarii licentei, in timp, pe masura executarii de catre entitate a obligatiei de furnizare a accesului la proprietatea sa intelectuala.

(2) In cazul in care criteriile de la pct. 448^5 nu sunt indeplinite, entitatea ofera un drept de utilizare a proprietatii sale intelectuale, asa cum acea proprietate intelectuala exista in termeni de forma si functionalitate la momentul specific in care licenta ii este acordata clientului. Aceasta inseamna ca acel client poate stabili utilizarea licentei si poate obtine, in esenta, toate beneficiile ramase de pe urma acesteia, la momentul specific in care este transferata licenta.

(3) In situatia mentionata la alin. (2), o entitate contabilizeaza obligatia de a oferi un drept de utilizare a proprietatii sale intelectuale ca pe o obligatie de executare indeplinita la un moment specific. In acest caz, pentru a contabiliza venitul corespunzator acordarii licentei, entitatea trebuie sa stabileasca momentul specific in care licenta ii este transferata clientului. Totusi, nu pot fi recunoscute venituri pentru o licenta care ofera un drept de utilizare a proprietatii intelectuale a unei entitati inainte de inceputul perioadei in care clientul poate utiliza licenta si poate obtine beneficii de pe urma acesteia. De exemplu, daca perioada unei licente aferente unui program informatic ar incepe inainte ca o entitate sa furnizeze sau sa puna in alt mod la dispozitia clientului un cod care ii permite clientului sa utilizeze imediat programul informatic, entitatea nu recunoaste venituri inainte de furnizarea sau punerea la dispozitie in alt mod a acelui cod.

448^8.
Atunci cand determina daca o licenta ofera un drept de accesare sau un drept de utilizare a proprietatii sale intelectuale, o entitate nu ia in considerare urmatorii factori:

a) restrictiile de timp, regiune geografica sau utilizare. Aceste restrictii definesc atributele licentei acordate, mai degraba decat sa defineasca masura in care entitatea isi indeplineste obligatia de executare la un moment specific sau in timp;
b) garantiile oferite de entitate care atesta ca aceasta are un brevet valid pentru proprietatea intelectuala si ca isi va apara acel brevet de utilizarea neautorizata. O promisiune de aparare a dreptului aferent unui brevet nu reprezinta o obligatie de executare deoarece actiunea de aparare a brevetului protejeaza valoarea activelor de proprietate intelectuala ale entitatii si ii ofera clientului asigurarea ca licenta transferata corespunde specificatiilor licentei prevazute de contract.

Redevente pe baza de vanzari sau pe baza de utilizare
448^9.
O entitate recunoaste venituri pentru o redeventa pe baza de vanzari sau pe baza de utilizare promisa in schimbul unei licente de proprietate intelectuala doar atunci cand sau pe masura ce are loc ultimul dintre evenimentele de mai jos:
a) are loc vanzarea sau utilizarea ulterioara; si
b) obligatia de executare careia i-a fost alocata o parte din sau intreaga redeventa pe baza de vanzari sau pe baza de utilizare a fost indeplinita (sau partial indeplinita).
448^10. - Cerinta pentru o redeventa pe baza de vanzari sau pe baza de utilizare de la pct. 448^9 se aplica atunci cand redeventa se refera numai la o licenta de proprietate intelectuala sau cand o licenta de proprietate intelectuala este elementul predominant la care se refera redeventa. De exemplu, licenta de proprietate intelectuala poate fi elementul predominant la care se refera redeventa atunci cand entitatea are o asteptare rezonabila potrivit careia clientul ar atribui in mod semnificativ valoare mai mare licentei decat altor bunuri sau servicii la care se refera licenta.

9. In planul de conturi general cuprins la punctul 594 se introduc conturile 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende“, 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale“, 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati“, 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit“ si 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit“, precum si grupa 79 „Venituri din impozitul pe profit“.
10. In planul de conturi general cuprins la punctul 594, precum si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea grupei 60 se modifica astfel: „Cheltuieli privind stocurile si alte consumuri“, iar denumirea contului 605 se modifica astfel: „Cheltuieli privind utilitatile“.

11. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“, functiunea contului 605 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Contul 605 «Cheltuieli privind utilitatile»

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor privind consumurile de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati.
In debitul contului 605 «Cheltuieli privind utilitatile» se inregistreaza:

– valoarea consumurilor de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati (401, 408, 471, 542);
– sume clarificate trecute pe cheltuieli (473).

12. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii clasei 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Din clasa 7 «Conturi de venituri» fac parte urmatoarele grupe: 70 «Cifra de afaceri neta», 71 «Venituri aferente costului productiei in curs de executie», 72 «Venituri din productia de imobilizari», 74 «Venituri din subventii de exploatare», 75 «Alte venituri din exploatare», 76 «Venituri financiare», 78 «Venituri din provizioane, amortizari si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare» si 79 «Venituri din impozitul pe profit

13. La capitolul 16 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea urmatoarelor conturi:

Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»
Cu ajutorul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se tine evidenta dividendelor primite in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze ulterior comunicarii dividendelor stabilite in baza situatiilor financiare anuale.

Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» este un cont de pasiv.

In creditul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende (461).

In debitul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite ca urmare a repartizarilor interimare de dividende si regularizate pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale (461).
Soldul contului reprezinta sumele primite ca dividende, in urma repartizarilor interimare de dividende efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar.

Contul 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In debitul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze datoriile respective).

Contul 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In creditul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit de recuperat in urma decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze creantele respective).

Articolul II

Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Dupa punctul 173^2 se introduce un nou punct, punctul 173^3, cu urmatorul cuprins:
173^3.
(1) Entitatile care primesc dividende in conditiile pct. 173^1 evidentiaza sumele corespunzatoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diversi»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).
(2) Regularizarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale entitatii care a optat sa efectueze repartizari interimare de dividende (articol contabil 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diversi»/analitic distinct).

2. In planul de conturi cuprins la punctul 196 se introduc conturile 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende“, 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale“, 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati“, 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit“ si 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit“.

3. In planul de conturi cuprins la punctul 196, precum si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea grupei 60 se modifica astfel: „Cheltuieli privind stocurile si alte consumuri“, denumirea grupei 79 se modifica astfel: „Venituri din impozitul pe profit“, iar denumirea contului 605 se modifica astfel: „Cheltuieli privind utilitatile“.

4. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, functiunea contului 605 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Contul 605
Cu ajutorul contului 605 «Cheltuieli privind utilitatile» se tine evidenta cheltuielilor privind consumurile de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati.

5. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii grupei 69 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Din grupa 69 «Cheltuieli cu impozitul pe profit si alte impozite» fac parte:

Contul 691 «Cheltuieli cu impozitul pe profit curent»
Contul 692 «Cheltuieli cu impozitul pe profit amanat»
Contul 693 «Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale»
Contul 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit»
Contul 698 «Cheltuieli cu alte impozite care nu apar in elementele de mai sus

6. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii clasei 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Din clasa 7 «Conturi de venituri si castiguri» fac parte urmatoarele grupe de conturi: 70 «Cifra de afaceri neta», 71 «Venituri aferente costului productiei in curs de executie», 72 «Venituri din productia de imobilizari si investitii imobiliare», 74 «Venituri din subventii de exploatare», 75 «Alte venituri din exploatare», 76 «Venituri financiare», 78 «Venituri din provizioane, amortizari si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare» si 79 «Venituri din impozitul pe profit

7. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii grupei 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Din grupa 71 «Venituri aferente costului productiei in curs de executie» fac parte:
Contul 711 »Venituri aferente costurilor stocurilor de produse»
Contul 712 «Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie»
Contul 713 «Venituri aferente costului obtinerii si indeplinirii unui contract

8. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii grupei 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Din grupa 79 «Venituri din impozitul pe profit» fac parte:
Contul 792 «Venituri din impozitul pe profit amanat»
Contul 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

9. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea urmatoarelor conturi:
Contul 467
Cu ajutorul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se tine evidenta dividendelor primite in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze ulterior comunicarii dividendelor stabilite in baza situatiilor financiare anuale.

Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» este un cont de pasiv.
In creditul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende.

In debitul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite ca urmare a repartizarilor interimare de dividende si regularizate pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale.
Soldul contului reprezinta sumele primite ca dividende, in urma repartizarilor interimare de dividende efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar.

Contul 694
Cu ajutorul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In debitul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze datoriile respective).

Contul 794
Cu ajutorul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se tine evidenta veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In creditul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit de recuperat in urma decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze creantele respective).

Articolul III

Reglementarile contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, cuprinse in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3.103/2017, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017, cu modificarile si completarileulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. In planul de conturi general cuprins la punctul 344 se introduc conturile 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale“ si 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati“.

2. In planul de conturi general cuprins la punctul 344, precum si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea grupei 60 se modifica astfel: „Cheltuieli privind stocurile si alte consumuri“, denumirea contului 605 se modifica astfel: „Cheltuieli privind utilitatile“, iar denumirea contului 8038 se modifica astfel: „Bunuri primite in administrare, concesiune, cu chirie si alte bunuri similare“.

3. La capitolul 10 „Functiunea conturilor“, functiunea contului 605 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Contul 605 «Cheltuieli privind utilitatile»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor privind consumurile de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati.
In debitul contului 605 «Cheltuieli privind utilitatile» se inregistreaza:

– valoarea consumurilor de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati (401, 408, 471, 542);
– sume clarificate trecute pe cheltuieli (473).

Articolul IV

(1) Prevederile art. I-III se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2022.

(2) Prin exceptie de la alin. (1), prevederile art. I pct. 1, referitoare la intreruperea capitalizarii costurilor indatorarii, se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2022, daca efectul modificarii politicii contabile se poate stabili pana la data la care respectivele situatii financiare anuale sunt autorizate pentru emitere. In caz contrar, prevederile respective se aplica costurilor indatorarii suportate de entitate in legatura cu imprumuturi contractate ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

(3) Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica prevederile art. I-III incepand cu primele situatii financiare anuale incheiate la o data ulterioara datei de 1 ianuarie 2023.

Articolul V
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitdividendedatoriiplan de conturi


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2022
Ultima actualizare: 09 Ianuarie 2023

Votati articolul "6 schimbari principale la reglementarile contabile oficializate de Finante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X