email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare

Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare
conturi contabileplan de conturiimpozit pe profit

Planul de conturi general va fi completat in curand cu noi conturi contabile, dupa cum prevede Ordinul 4291/2022 pentru reglementarea unor aspecte contabile (Monitorul Oficial nr. 18 din 6 ianuarie 2023). 

Mai exact, in Planul de conturi vor fi introduse urmatoarele conturi: 467, 6053, 6058, 694, 794, precum si grupa 79. 

Ce reprezinta noile conturi contabile

- 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”;

6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale”;

- 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati”;

- 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”;

- 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”;

- precum si grupa 79 „Venituri din impozitul pe profit”.

Citeste si: 6 schimbari principale la reglementarile contabile oficializate de Finante

Noi conturi contabile: ce prevede Ordinul 4291/2022

9. In planul de conturi general, cuprins la pct. 594, se introduc conturile 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”, 6053 „Cheltuieli privind consumul de gaze naturale”, 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati”, 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” si 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”, precum si grupa 79 „Venituri din impozitul pe profit”.

10. In planul de conturi general cuprins la pct. 594, precum si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea grupei 60 se modifica astfel „Cheltuieli privind stocurile si alte consumuri”, iar denumirea contului 605 se modifica astfel „Cheltuieli privind utilitatile”.

11. La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, functiunea contului 605 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Contul 605 „Cheltuieli privind utilitatile”

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor privind consumurile de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati.

In debitul contului 605 „Cheltuieli privind utilitatile” se inregistreaza:

- valoarea consumurilor de energie, apa, gaze naturale si alte utilitati (401, 408, 471, 542);
- sume clarificate trecute pe cheltuieli (473).”

12. La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, preambulul functiunii clasei 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Din clasa 7 „Conturi de venituri” fac parte urmatoarele grupe: 70 „Cifra de afaceri neta”, 71 „Venituri aferente costului productiei in curs de executie”, 72 „Venituri din productia de imobilizari”, 74 „Venituri din subventii de exploatare”, 75 „Alte venituri din exploatare”, 76 „Venituri financiare”, 78 „Venituri din provizioane, amortizari si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare” si 79 „Venituri din impozitul pe profit”.”

13. La Capitolul 16 „Functiunea conturilor”, se introduce functiunea urmatoarelor conturi:

„Contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”
Cu ajutorul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se tine evidenta dividendelor primite in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar, si care urmeaza sa se regularizeze ulterior comunicarii dividendelor stabilite in baza situatiilor financiare anuale. Contul 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” este un cont de pasiv.

In creditul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende (461). 

In debitul contului 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende si regularizate pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale (461). 

Soldul contului reprezinta sumele primite ca dividende, in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar. Contul 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal. 

In debitul contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” se inregistreaza: 

- valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze datoriile respective).

 Contul 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal. 

In creditul contului 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” se inregistreaza:

 - valoarea impozitului pe profit de recuperat in urma decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze creantele respective).” 

Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza: 


1. Dupa punctul 173^2 se introduce un nou punct, punctul 173^3 , cu urmatorul cuprins:

 „1733 . – (1) Entitatile care primesc dividende in conditiile pct. 173^1 evidentiaza sumele corespunzatoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 „Debitori diversi”/analitic distinct = 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”). 

(2) Regularizarea sumelor prevazute la alin. (1) se efectueaza pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale ale entitatii care a optat, potrivit legii, sa repartizeze dividende in cursul exercitiului financiar (articol contabil 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende” = 461 „Debitori diversi”/analitic distinct).”

2. In planul de conturi, cuprins la pct. 196, se introduc conturile 467 „Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende”, 6053 „Cheltuieli privind  consumul de gaze naturale”, 6058 „Cheltuieli cu alte utilitati”, 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” si 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”.

3. In planul de conturi, cuprins la pct. 196, precum si in tot cuprinsul reglementarilor, denumirea grupei 60 se modifica astfel „Cheltuieli privind stocurile si alte consumuri”, denumirea grupei 79 se modifica astfel „Venituri din impozitul pe profit”, iar denumirea contului 605 se modifica astfel „Cheltuieli privind utilitatile”.

4. La Capitolul 11 „Functiunea conturilor”, preambulul functiunii grupei 69 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Din grupa 69 „Cheltuieli cu impozitul pe profit si alte impozite” fac parte: Contul 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit curent” Contul 692 „Cheltuieli cu impozitul pe profit amanat” Contul 693 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, determinate de incertitudinile legate de tratamentele fiscale” Contul 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit” Contul 698 „Cheltuieli cu alte impozite care nu apar in elementele de mai sus”.”

5. La Capitolul 11 „Functiunea conturilor”, preambulul functiunii clasei 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Din clasa 7 „Conturi de venituri si castiguri” fac parte urmatoarele grupe de conturi: 70 „Cifra de afaceri neta”, 71 „Venituri aferente costului productiei in curs de executie”, 72 „Venituri din productia de imobilizari si investitii imobiliare”, 74 „Venituri din subventii de exploatare”, 75 „Alte venituri din exploatare”, 76 „Venituri financiare”, 78 „Venituri din provizioane, amortizari si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare” si 79 „Venituri din impozitul pe profit”.”

 6. La Capitolul 11 „Functiunea conturilor”, preambulul functiunii grupei 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Din grupa 79 „Venituri din impozitul pe profit” fac parte: Contul 792 „Venituri din impozitul pe profit amanat” Contul 794 „Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit”.”

7. La Capitolul 11 „Functiunea conturilor”, preambulul functiunii grupei 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 

Din grupa 71 «Venituri aferente costului productiei in curs de executie» fac parte:
Contul 711 »Venituri aferente costurilor stocurilor de produse»
Contul 712 «Venituri aferente costurilor serviciilor in curs de executie»
Contul 713 «Venituri aferente costului obtinerii si indeplinirii unui contract

8. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“, preambulul functiunii grupei 79 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Din grupa 79 «Venituri din impozitul pe profit» fac parte:
Contul 792 «Venituri din impozitul pe profit amanat»
Contul 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit

9. La capitolul 11 „Functiunea conturilor“ se introduce functiunea urmatoarelor conturi:

Contul 467
Cu ajutorul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se tine evidenta dividendelor primite in urma repartizarilor efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar si care urmeaza sa se regularizeze ulterior comunicarii dividendelor stabilite in baza situatiilor financiare anuale.
Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» este un cont de pasiv.
In creditul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite in urma repartizarilor interimare de dividende.
In debitul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se inregistreaza suma dividendelor primite ca urmare a repartizarilor interimare de dividende si regularizate pe seama dividendelor cuvenite in baza situatiilor financiare anuale.
Soldul contului reprezinta sumele primite ca dividende, in urma repartizarilor interimare de dividende efectuate, conform legii, in cursul exercitiului financiar.

Contul 694
Cu ajutorul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se tine evidenta cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In debitul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze datoriile respective).

Contul 794
Cu ajutorul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se tine evidenta veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.

In creditul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontarile in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit» se inregistreaza:

– valoarea impozitului pe profit de recuperat in urma decontarilor intre membrii grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (451 si alte conturi in care urmeaza sa se evidentieze creantele respective).

Citeste si: Depunerea situatiilor financiare anuale pe 2022 - termene si reguli noi


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conturi contabileplan de conturiimpozit pe profit


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2022
Ultima actualizare: 09 Ianuarie 2023

Votati articolul "Apar noi conturi contabile in Planul de conturi. Vezi ce semnifica fiecare":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X