Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Institutii publice 2021 - modificari semnificative in planul de conturi

Ultima actualizare: 12 Februarie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institutii publice 2021 - modificari semnificative in planul de conturi
plan de conturicontabilitateinstitutii publice
Au aparut modificari importante in 2021 pentru institutiile publice. In Monitorul Oficial nr. 31 din 12 ianuarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 27/2021 care introduce noutati in sfera contabilitatii.
 
Mai exact, noul act normativ modifica si completeaza Normele  metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005.
 
 

Ordinul nr. 27/2021 - planul de conturi pentru institutii publice

 
Avand in vedere dispozitiile art. 4 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul finantelor emite urmatorul ordin:
 
Articolul I
 
Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.186 si 1.186 bis din 29 decembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La capitolul I „Dispozitii generale“ punctul 1.1. „Obiectul contabilitatii publice“, dupa paragraful al patrulea se introduce un nou paragraf, paragraful al cincilea, cu urmatorul cuprins:
 
In situatia modificarii reglementarilor contabile referitoare la inregistrarea in contabilitate a unor operatiuni, ordonatorii principali de credite isi revizuiesc monografiile contabile continand operatiunile specifice domeniului respectiv.
 
2. La capitolul III „Prevederi referitoare la elementele de bilant“:
 
2.1. La punctul 1.1.2.2. „Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare“, dupa primul paragraf se introduc patru noi paragrafe, paragrafele 2-5, cu urmatorul cuprins:
 
In cazul racordarii utilizatorilor la reteaua electrica, contravaloarea cheltuielilor suportate de utilizatori cu racordarea reprezinta active fixe necorporale de natura drepturilor de utilizare si se inregistreaza in contul 205 «Concesiuni, brevete, licente, marci comerciale, drepturi si active similare».
 
Activele fixe necorporale prevazute la primul paragraf se amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre institutiile care le detin.
 
In cazul cheltuielilor efectuate de utilizatori pentru racordarea la reteaua de apa, gaze sau alte utilitati, daca in contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la retelele respective, evidentierea in contabilitate se efectueaza potrivit prevederilor de la primul si al doilea paragraf.
 
In toate cazurile se vor avea in vedere clauzele cuprinse in contractele incheiate intre parti.
 
2.2. La punctul 1.1.5. „Amortizarea“:
 
2.2.1. Paragraful al saselea se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Cheltuielile de dezvoltare se amortizeaza intr-o perioada de cel mult 5 ani, cu aprobarea ordonatorului de credite (contul 280), cu exceptia celor care nu se supun amortizarii potrivit legii“;
 
2.2.2. Paragraful al noualea se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Programele informatice create de institutiile publice, achizitionate sau dobandite pe alte cai se amortizeaza in functie de durata probabila de utilizare, care nu poate depasi o perioada de 5 ani, cu aprobarea ordonatorului de credite (contul 280), cu exceptia altor active fixe necorporale care nu se supun amortizarii potrivit legii
 
2.3. La punctul 1.2.2.1. „Terenuri“:
2.3.1. Paragraful al patrulea se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Potrivit legii terenurile nu sunt supuse amortizarii. Amenajarile la terenuri se amortizeaza pe o durata de 10 ani, cu exceptia celor care nu se supun amortizarii, potrivit legii.
 
2.3.2. Dupa paragraful al patrulea se introduce un nou paragraf, paragraful al cincilea, cu urmatorul cuprins:
Terenurile si cladirile sunt active separabile si se inregistreaza in contabilitate separat, chiar atunci cand sunt achizitionate impreuna. Cresterea valorii terenului pe care se afla o cladire nu afecteaza determinarea valorii de inregistrare a cladirii.
 
3. La capitolul IV „Prevederi referitoare la elementele din contul de rezultat patrimonial“:
3.1. La punctul 1 „Cheltuieli“ subpunctul 1.5. „Alte prevederi“, paragraful al doilea se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Operatiunile contabile cu conturi de cheltuieli se inregistreaza numai in debitul acestora, inclusiv operatiunile de stornare sau alte operatiuni efectuate in conditiile legii, in rosu.
 
3.2. La punctul 2 „Venituri si finantari“ subpunctul 2.5. „Alte prevederi“:
3.2.1. Paragraful al doilea se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Operatiunile contabile cu conturi de venituri se inregistreaza numai in creditul acestora, inclusiv operatiunile de stornare sau alte operatiuni efectuate in conditiile legii, in rosu.
 
3.2.2. Dupa ultimul paragraf se introduce un nou paragraf, cu urmatorul cuprins:
Elementele extrabilantiere cuprind si activele contingente (contul 8081000 «Active contingente»), respectiv datoriile contingente (contul 8082000 «Datorii contingente»).
 
1. Activele contingente:
(1) Un activ contingent este un activ potential care apare ca urmare a unor evenimente anterioare datei bilantului si a caror existenta va fi confirmata numai prin aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi in totalitate sub controlul institutiei.
 
Ca exemplu in acest sens il reprezinta un drept de creanta ce poate rezulta dintr-un litigiu in instanta (de exemplu, o despagubire), in care este implicata institutia si al carui rezultat este incert.
 
(2) Activele contingente sunt generate, de obicei, de evenimente neplanificate sau neasteptate, care pot genera intrari de beneficii economice in institutie. Activele contingente nu trebuie recunoscute in conturile bilantiere. Acestea trebuie prezentate in notele explicative in cazul in care este probabila aparitia unor intrari de beneficii economice. Activele contingente nu sunt recunoscute in situatiile financiare, pentru ca ele nu sunt certe, iar recunoasterea lor ar putea determina un venit care sa nu se realizeze niciodata.
 
(3) In cazul in care realizarea unui venit este sigura, activul aferent nu este un activ contingent si trebuie procedat la recunoasterea lui in bilant.
 
(4) Activele contingente sunt evaluate continuu pentru a asigura reflectarea corespunzatoare in situatiile financiare a modificarilor survenite. Astfel, daca intrarea de beneficii economice devine certa, activul si venitul corespunzator vor fi recunoscute in situatiile financiare aferente perioadei in care au survenit modificarile. In schimb, daca este doar probabila o crestere a beneficiilor economice, institutia publica va prezenta in notele explicative activul contingent.
 
2. Datoriile contingente:
 
(1) O datorie contingenta este:
a) o obligatie potentiala, aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului si a carei existenta va fi confirmata numai de aparitia sau neaparitia unuia sau mai multor evenimente viitoare incerte, care nu pot fi in totalitate sub controlul institutiei;
sau
b) o obligatie curenta aparuta ca urmare a unor evenimente trecute, anterior datei bilantului, dar care nu este recunoscuta pentru ca:
– nu este sigur ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea acestei datorii; sau
– valoarea datoriei nu poate fi evaluata suficient de credibil.
 
(2) O institutie nu va recunoaste in bilant o datorie contingenta, aceasta fiind prezenta in notele explicative.
 
(3) Datoriile contingente sunt continuu evaluate pentru a determina daca a devenit probabila o iesire de resurse care incorporeaza beneficiile economice. Daca se considera ca este necesara iesirea de resurse, generata de un element considerat anterior datorie contingenta, se va recunoaste, dupa caz, o datorie sau un provizion in situatiile financiare aferente perioadei in care a intervenit modificarea incadrarii evenimentului, cu exceptia cazurilor in care nu poate fi efectuata nicio estimare credibila.
 
(4) Datoriile contingente se disting de provizioane prin faptul ca:
a) provizioanele sunt recunoscute ca datorii (presupunand ca pot fi realizate estimari corecte), deoarece constituie obligatii curente la data bilantului si este probabil ca vor fi necesare iesiri de resurse pentru stingerea obligatiilor; si
b) datoriile contingente nu sunt recunoscute ca datorii, pentru ca sunt:
– obligatii posibile, dar pentru care trebuie sa se confirme daca institutia are o obligatie curenta care poate genera o iesire de resurse; sau
– obligatii curente care nu indeplinesc criteriile de recunoastere in bilant (deoarece fie nu este probabil sa fie necesara o reducere a resurselor institutiei pentru stingerea obligatiei, fie nu poate fi realizata o estimare suficient de credibila a valorii obligatiei).
 
4. La capitolul VI „Planul de conturi general pentru institutii publice“:
4.1. La clasa 1 „Conturi de capitaluri“ grupa 10 „Capital, rezerve, fonduri“:
4.1.1. Se abroga urmatoarele conturi contabile sintetice de gradul I, II si III:
– 10000 „Fondul activelor fixe necorporale“ si 1000000 „Fondul activelor fixe necorporale“
4.1.2. Dupa contul 100 „Fondul activelor fixe necorporale“ se introduc urmatoarele noi conturi contabile:
a) 10001 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul public al statului“;
a_1) 1000101 „Fondul activelor fixe necorporabile care alcatuiesc domeniul public al statului“;
b) 10002 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al statului“;
b_1) 1000201 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al statului“;
b_2) 1000202 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc proprietatea privata a institutiei publice“;
c) 10003 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale“;
c_1) 1000301 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale“;
d) 10004 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale“;
d_1) 1000401 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale“;
d_2) 1000402 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc proprietatea privata a institutiei publice din administratia locala“.
4.2. La clasa 8 „Conturi speciale“ grupa 80 „Conturi in afara bilantului“, dupa contul 8080000 „Sume in curs de certificare reprezentand cofinantare publica si cofinantare privata aferenta Fondurilor europene structurale si de investitii“ se introduce un nou cont in afara bilantului, contul 8081000 „Active contingente“.
 
5. La capitolul VII „Instructiunile de utilizare a conturilor“:
5.1. La clasa 1 „Conturi de capitaluri“, grupa 10 „Capital, rezerve, fonduri“ se completeaza functiunea contului contabil 100 „Fondul activelor fixe necorporale“, dupa cum urmeaza:
a) Se completeaza creditarea contului in corespondenta cu debitul conturilor contabile 203 „Cheltuieli de dezvoltare“ si 208 „Alte active fixe necorporale“, astfel:
203 «Cheltuieli de dezvoltare»
– cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare intrate in patrimoniu, care nu se supun amortizarii, potrivit legii.
208 «Alte active fixe necorporale»
– cu valoarea altor active fixe necorporale intrate in patrimoniu, care nu se supun amortizarii, potrivit legii.
b) Se completeaza debitarea contului in corespondenta cu creditul conturilor contabile 203 „Cheltuieli de dezvoltare“ si 208 „Alte active fixe necorporale“, astfel:
203 «Cheltuieli de dezvoltare»
– cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare iesite din patrimoniu, potrivit legii.
208 «Alte active fixe necorporale»
– cu valoarea altor active fixe necorporale iesite din patrimoniu, potrivit legii.
5.2. La clasa 2 „Conturi de active fixe“ grupa 20 „Active fixe necorporale“:
5.2.1. Se completeaza functiunea contului contabil 203 „Cheltuieli de dezvoltare“:
a) Se completeaza debitarea contului in corespondenta cu creditul contului contabil 100 „Fondul activelor fixe necorporale“, astfel:
100 «Fondul activelor fixe necorporale»
– cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare intrate in patrimoniu, care nu se supun amortizarii, potrivit legii.
b) Se completeaza creditarea contului in corespondenta cu debitul contului contabil 100 „Fondul activelor fixe necorporale“, astfel:
100 «Fondul activelor fixe necorporale»
– cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare iesite din patrimoniu, potrivit legii.
5.2.2. Se completeaza functiunea contului contabil 208 „Alte active fixe necorporale“:
a) Se completeaza debitarea contului in corespondenta cu creditul contului contabil 100 „Fondul activelor fixe necorporale“, astfel:
100 «Fondul activelor fixe necorporale»
– cu valoarea altor active fixe necorporale intrate in patrimoniu, care nu se supun amortizarii, potrivit legii.
b) Se completeaza creditarea contului in corespondenta cu debitul contului contabil 100 „Fondul activelor fixe necorporale“, astfel:
100 «Fondul activelor fixe necorporale»
– cu valoarea altor active fixe necorporale iesite din patrimoniu, potrivit legii.
5.3. La clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, paragraful al doilea din textul de prezentare a clasei se abroga.
5.4. La clasa 7 „Conturi de venituri si finantari“, paragraful al doilea din textul de prezentare a clasei se abroga.
5.5. La clasa 8 „Conturi speciale“ grupa 80 „Conturi in afara bilantului“:
5.5.1. Dupa contul 8076000 „Bunuri imobile care alcatuiesc domeniul privat al statului identificate pe raza unitatii administrativ-teritoriale“ se introduce un nou cont, contul in afara bilantului 8081000 „Active contingente“, cu urmatoarea functiune:
Contul 8081000 «Active contingente»
 
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta activelor contingente. In debit se evidentiaza valoarea activelor contingente inregistrate (de exemplu, o despagubire ce poate rezulta dintr-un litigiu in instanta, in care este implicata institutia publica si al carui rezultat este incert etc), iar in credit, cele scoase din conturile in afara bilantului. Soldul contului reprezinta valoarea activelor contingente existente. Contul se dezvolta in analitice pe sectoare si surse de finantare.
 
5.5.2. Se modifica functiunea contului contabil in afara bilantului 8082000 „Datorii contingente“, dupa cum urmeaza:
Contul 8082000 „Datorii contingente»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta datoriilor contingente. In debit se evidentiaza valoarea datoriilor contingente inregistrate (de exemplu, garantiile emise la nivelul tragerilor din imprumuturile garantate; alte situatii atunci cand nu sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea unui provizion). In credit se evidentiaza datoriile contingente scoase din conturile extrabilantiere (de exemplu, diminuarile de garantii cu valoarea ratelor de capital rambursate de garantat, precum si cu diminuarile de garantii ca urmare a constituirii ca provizion la finele exercitiului a sumelor aferente ratelor de capital scadente in anul urmator estimate a fi platite de garant; diminuarea altor datorii contingente). Soldul contului exprima valoarea datoriilor contingente existente (de exemplu, soldul datoriei garantate diminuat cu valoarea provizioanelor constituite aferente garantiilor; valoarea altor datorii contingente existente). Contul se dezvolta in analitice pe sectoare si surse de finantare.
 
6. La capitolul VIII „Monografia privind inregistrarea in contabilitate a principalelor operatiuni“ numarul curent II „Active fixe“ punctul A „Active fixe necorporale“:
a) La punctul 2 „Intrarea in patrimoniu a activelor fixe necorporale care nu se supun amortizarii“, dupa ultima operatiune se introduce o noua operatiune contabila, cu urmatorul cuprins:
Nr. crt. Descriere operatiune Simbol cont debitor Simbol cont creditor
  - cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare si a altor active fixe necorporale intrate in patrimoniu, care nu se supun amortizarii, potrivit legii. % 203 208 100
b) La punctul 4 „Iesirea din patrimoniu a activelor fixe necorporale care nu se supun amortizarii“, dupa ultima operatiune se introduce o noua operatiune contabila, cu urmatorul cuprins:
Nr. crt. Descriere operatiune Simbol cont debitor Simbol cont creditor
  - cu valoarea cheltuielilor de dezvoltare si a altor active fixe necorporale iesite din patrimoniu, potrivit legii. 100 % 203 208
 
7. Se modifica functiunea conturilor contabile de cheltuieli si de venituri din intreg cuprinsul Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, dupa cum urmeaza:
7.1. La functiunea conturilor contabile din clasa 6 „Conturi de cheltuieli“:
a) Se abroga operatiunile contabile de inregistrare a sumelor in creditul conturilor de cheltuieli;
b) In creditul conturilor de cheltuieli se inregistreaza numai operatiunile contabile de inchidere a conturilor de cheltuieli si de stabilire a rezultatului patrimonial, la sfarsitul perioadei (trimestrului), in corespondenta cu debitul contului 121 „Rezultatul patrimonial“.
7.2. La functiunea conturilor contabile din clasa 7 „Conturi de venituri si finantari“:
a) Se abroga operatiunile contabile de inregistrare a sumelor in debitul conturilor de venituri;
b) In debitul conturilor de venituri se inregistreaza numai operatiunile contabile de inchidere a conturilor de venituri si de stabilire a rezultatului patrimonial, la sfarsitul perioadei (trimestrului), in corespondenta cu creditul contului 121 „Rezultatul patrimonial“.
7.3. Prin exceptie de la prevederile punctului 7.2, contul contabil 709 „Variatia stocurilor“ din grupa 70 „Venituri din activitati economice“ si contul contabil 770 „Finantarea de la buget“ din grupa 77 „Finantari, subventii, transferuri, alocatii bugetare cu destinatie speciala, fonduri cu destinatie speciala“ nu isi modifica functiunea.
8. In tot cuprinsul Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia se modifica si se completeaza simbolurile, denumirile si functiunea conturilor sintetice de gradul I, II si III, precum si a conturilor speciale in afara bilantului, potrivit prevederilor punctelor 4 si 5.
 
Articolul II
 
Anexa nr. 2 „Dezvoltarea conturilor sintetice in conturi analitice in scop de raportare a Balantei de verificare la Ministerul Finantelor Publice“, astfel cum a fost introdusa prin Ordinul ministrului delegat pentru buget nr. 2.021/2013 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 831 si 831 bis din 24 decembrie 2013, se completeaza astfel:
 
a) 1000101 „Fondul activelor fixe necorporabile care alcatuiesc domeniul public al statului“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare;
b) 1000201 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al statului“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare;
c) 1000202 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc proprietatea privata a institutiei publice“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare;
d) 1000301 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul public al unitatii administrativ-teritoriale“;
e) 1000401 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc domeniul privat al unitatii administrativ-teritoriale“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare;
f) 1000402 „Fondul activelor fixe necorporale care alcatuiesc proprietatea privata a institutiei publice din administratia locala“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare;
g) 8081000 „Active contingente“ se dezvolta in analitic pe cod sector si pe sursa de finantare.
 
Articolul III
 
(1) Prezentul ordin intra in vigoare incepand cu exercitiul financiar 2021.
(2) La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte dispozitii contrare acestuia.
 
Articolul IV
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
 





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X