Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Cum interpretam o balanta de verificare: 14 informatii care pot fi observate

Data aparitiei: 22 Februarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum interpretam o balanta de verificare: 14 informatii care pot fi observate
balanta de verificaremicrointreprinderetvaplan de conturi

Balanta de verificare contine numeroase informatii pretioase despre activitatea unei companii, cum ar fi tipul ei, daca are angajati sau nu ori daca inregistreaza profit ori pierdere. Si lista poate continua. 

Atunci cand te pregatesti sa interpretezi o balanta de verificare, este important sa ai la indemana si Planul de conturi actualizat

Iti prezentam in continuare 14 tipuri de informatii care te ajuta sa intepretezi o balanta de verificare. 

Cum sa “citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila. Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz iti aduce acum nu doar toata aceasta cunostere legislativa referitoare la conturile existente, dar iti si exemplifica prin situatii explicite, modul corect de inregistrare in contabilitate. 

Cum interpretam o balanta de verificare - tipul firmei

 

1. Firma si perioada la care se refera. De regula, aceasta informatie apare in antetul balantei. De obicei balanta contabila se intocmeste lunar. 

2. Sa fie completa. Balanta contabila incepe cu conturile din clasa 1 si se termina cu cele din clasa 7. 

3. Daca firma are activitate. Este nevoie pentru aceasta sa urmarim daca exista sume inregistrate in coloana aferentaa rulajului curent. Daca exista sume, firma are activitate. Volumul activitatii depinde de numarul de conturi care inregistreaza miscari. 

4. Ce fel de firma este. Aici vorbim de domeniul/obiectul de activitate al firmei care poate fi comert, productie sau servicii. Bineinteles, o firma poate activa in mai multe domenii. Ca sa ne dam seama de specificul firmei, ne uitam la clasa de venituri, conturile care incep cu cifra 7. De regula obiectul principal de activitate este indicat de contul cu rulajul cel mai mare. O firma care face productie va avea rulaje pe contul 701. O firma de comert va avea rulaje pe contul 707. O firma de prestari servicii va avea rulaje ale contului 704. 

5. Daca firma are angajati sau nu. Acest lucru se poate observa daca conturile 641 si 421 inregistreaza miscare in luna curenta. 


6. Daca firma e platitoare de TVA sau nu. Daca firma aplica TVA la incasare sau nu. Daca societatea este platitoare de TVA, aceasta are TVA de plata sau de recuperat. 

7. Daca firma este platitoare de impozit pe profit sau pe venitul microintreprinderilor – verificam in balanta existenta conturilor 691 – „Cheltuieli cu impozitul pe profit” si 441 – „Impozitul pe profit” - in cazul platitorilor de impozit pe profit sau 698 – „Cheltuieli cu impozitul pe venit” si 448 – „Impozit pe venit”. 

Cum interpretam o balanta de verificare: rezultatele obtinute

8. Daca firma inregistreaza profit sau pierdere. Pentru aceasta ne uitam la soldul contului 121 (ultima coloana din dreapta, coloana de solduri finale). Daca soldul contului 121 este creditor firma inregistreaza profit. Daca soldul este debitor, firma inregistreaza pierdere. 

9. Care este rezultul din perioada anterioara – ne uitam in soldul contului 117 – rezultat reportat din perioade anterioare. Astfel, daca soldul este creditor – firma are profit nerepartizat in anii anteriori, daca soldul este debitor – inseamna ca firma a inregistrat pierderi in perioadele anterioare. Daca acest cont nu are sold, inseamna ca au fost distribuite profiturile din perioade anterioare sau au fost acoperite pierderile. 

10. Bunuri mobile si imobile ale firmei. Pentru aceasta ne uitam la clasa 2 de conturi daca exista in balanta si au sold final. 

Citeste continuarea in Ghidul Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X