In analiza de mai jos, facem referire la marfa lasata in custodie de furnizorii unei firme pe baza de aviz de insotire a marfii si care se factureaza pe masura vanzarii. Vom vedea daca firma poate sa dea marfa din custodie clientilor tot pe baza de aviz de insotire a marfii si cu proces-verbal de predare in custodie si se factureze treptat. De asemenea, vom vedea ce documente si ce inregistrari contabile trebuie facute si daca exista vreo limitare legala cu privire la durata maxima a termenului de pastrare a marfurilor in custodie inainte de a fi facturate (in cazul in care s-a intocmit aviz de insotire a marfurilor de catre furnizor si proces verbal de predare - primire intre parti).
Contractul de custodie este, de fapt, un contract de depozit, conform caruia depozitarul primeste de la deponent un bun mobil, cu obligatia de a-l pastra pentru o perioada de timp si de a-l restitui in natura.
Acest fapt presupune ca furnizorul, navind loc de a-si depozita propriile marfuri, le aduce spre depozitare intr-un spatiu al unui depozitar.
Deci daca aveti acordul furnizorului - proprietarul marfurilor - sa redepozitati bunurile si in locatia altui partener - este posibil sa incheiati cu acesta un contract de depozit. Marfurile se vor transfera la fel cum le-ati primit : pa baza unui Aviz de insotire a marfii cu mentiunea “Marfuri aflate in custodie".
Nu exista o limitare legala a termenului de pastrare in custodie a marfurilor nefacturate, atata timp cat Avizul de insotire a marfii s-a intocmit in baza unui Contract de custodie si nu in baza unui contract de vanzare- cumparare.
Marfa in custodie si facturarea pe masura vanzarii este o practica utilizata in comert, dar incorecta.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Contractul de custodie presupune pastrarea si restituirea bunului, si nu facturarea sa pe masura vanzarii.
Dvs, practic operati in parametrii contractului de consignatie - care presupune primirea stocurilor pe baza de Aviz si fara transferul dreptului de proprietate - si facturarea pe masura vanzarii catre clientii pe care ii gasiti pentru furnizor.
Un alt tip de contract, mai putin uzitat, este acela de punere la dispozitia clientului a stocurilor, care presupune, din punctul de vedere al TVA, ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia acestora. Stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, iar transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie, dar si pentru alte activitati economice, asa cum este prevazut la art. 134^1 alin. (4) din " codul fiscal si la punctul 16 alin. (3) din norme.
Deci, faptul generator, in acest caz, intervite la data cind clientul (adica dvs) scoate bunurile din depozit pentru a le vinde clientilor sai.
Factura va fi emisa de catre furnizor pina la data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, respectiv pina la data de 15 a lunii urmataore celei in care clientul (adica dvs) a utilizat marfurile pentru a fi vindute tertilor.
Si in aceasta situatie, furnizorul trebuie instiintat in permanenta asupra stocurilor si vinzarilor produselor sale.
Marfa va intra in contabilitatea si gestiunea beneficiarului pe baza de aviz de insotire, pe care se va face mentiunea "Fara factura-marfa pusa la dispozitia clientului conform contract nr.... din data de..."
Inregistrarile contabile sint similare cu cele de la consignatie, respectiv:
- inregistrarea bunurilor in contabilitate si gestiune, pe baza de aviz si NIR:
Debit 8033
- scoaterea marfurilor din depozit si vinzarea acestora catre clienti:
4111 / 5311 = 707
4111 / 5311 = 4427
- facturarea marfurlor de catre furnizor:
371 = 401
4426 = 401
- descarcarea din gestiune a marfurilor vindute:
607 = 371
- scoaterea din evidenta extracontabila a marfurilor vindute:
Credit 8033.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro