email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de custodie. Cum facem inregistrarile contabile?

contract de custodieinregistrari contabilefurnizorimarfuridepozitcontractstocuri

In analiza de mai jos, facem referire la marfa lasata in custodie de furnizorii unei firme pe baza de aviz de insotire a marfii si care se factureaza pe masura vanzarii. Vom vedea daca firma poate sa dea marfa din custodie clientilor tot pe baza de aviz de insotire a marfii si cu proces-verbal de predare in custodie si se factureze treptat. De asemenea, vom vedea ce documente si ce inregistrari contabile trebuie facute si daca exista vreo limitare legala cu privire la durata maxima a termenului de pastrare a marfurilor in custodie inainte de a fi facturate (in cazul in care s-a intocmit aviz de insotire a marfurilor de catre furnizor si proces verbal de predare - primire intre parti).

Contractul de custodie este, de fapt, un contract de depozit, conform caruia depozitarul primeste de la deponent un bun mobil, cu obligatia de a-l pastra pentru o perioada de timp si de a-l restitui in natura.

Acest fapt presupune ca furnizorul, navind loc de a-si depozita propriile marfuri, le aduce spre depozitare intr-un spatiu al unui depozitar.

Deci daca aveti acordul furnizorului - proprietarul marfurilor - sa redepozitati bunurile si in locatia altui partener - este posibil sa incheiati cu acesta un contract de depozit. Marfurile se vor transfera la fel cum le-ati primit : pa baza unui Aviz de insotire a marfii cu mentiunea “Marfuri aflate in custodie".

Nu exista o limitare legala a termenului de pastrare in custodie a marfurilor nefacturate, atata timp cat Avizul de insotire a marfii s-a intocmit in baza unui Contract de custodie si nu in baza unui contract de vanzare- cumparare.

Marfa in custodie si facturarea pe masura vanzarii este o practica utilizata in comert, dar incorecta.
Contractul de custodie presupune pastrarea si restituirea bunului, si nu facturarea sa pe masura vanzarii.

Dvs, practic operati in parametrii contractului de consignatie - care presupune primirea stocurilor pe baza de Aviz si fara transferul dreptului de proprietate  - si facturarea pe masura vanzarii catre clientii pe care ii gasiti pentru furnizor.

Un alt tip de contract, mai putin uzitat, este acela de punere la dispozitia clientului a stocurilor, care presupune, din punctul de vedere al TVA, ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia acestora. Stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, iar transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie, dar si pentru alte activitati economice, asa cum este prevazut la art. 134^1 alin. (4) din " codul fiscal si la punctul 16 alin. (3) din norme.

Deci, faptul generator, in acest caz, intervite la data cind clientul (adica dvs) scoate bunurile din depozit pentru a le vinde clientilor sai.
 
Factura va fi emisa de catre furnizor pina la data de 15 a lunii urmatoare celei in care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, respectiv pina la data de 15 a lunii urmataore celei in care clientul (adica dvs) a utilizat marfurile pentru a fi vindute tertilor.

Si in aceasta situatie, furnizorul trebuie instiintat in permanenta asupra stocurilor si vinzarilor produselor sale.
 
Marfa va intra in contabilitatea si gestiunea beneficiarului pe baza de aviz de insotire, pe care se va face mentiunea "Fara factura-marfa pusa la dispozitia clientului conform contract nr.... din data de..."
 
Inregistrarile contabile sint similare cu cele de la consignatie, respectiv:

- inregistrarea bunurilor in contabilitate si gestiune, pe baza de aviz si NIR:
Debit 8033
- scoaterea marfurilor din depozit si vinzarea acestora catre clienti:
4111 / 5311  =  707
4111 / 5311  = 4427
- facturarea marfurlor de catre furnizor:
371 = 401
4426 = 401
- descarcarea din gestiune a marfurilor vindute:
607 = 371
- scoaterea din evidenta extracontabila a marfurilor vindute:
Credit 8033.
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro



de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de custodieinregistrari contabilefurnizorimarfuridepozitcontractstocuri


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2014

Votati articolul "Contract de custodie. Cum facem inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 4.38 din 5 din 20 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X