Vom analiza in randurile urmatoare care este regimul contabil si fiscal ce se aplica in cazul marfurilor aflate in custodie, ce revin in gestiunea societatii si care, ulterior, sunt scoase din gestiune prin vanzarea catre o societate specializata in colectare de deseuri.
Iata raspunsul specialistului!
Domeniul de activitate 4664, Comert cu ridicata al masinilor pentru industria textila si al masinilor de cusut si de tricotat ne conduce la concluzia ca piesele si utilajele in cauza sunt bunuri introduse in societate ca marfuri, adica au fost inregistrate prin nota contabila
371 Marfuri = 401 Furnizori si 4426 TVA deductibila = 401.
Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare prevede, in mod imperativ, la art. 11. – “Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise”.
Aceeasi idee imperativa este reluata si in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare:
“284. -(1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
(2) In aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare. Bunurile materiale primite pentru prelucrare, in custodie sau in consignatie se receptioneaza si inregistreaza distinct ca intrari in gestiune. In contabilitate, valoarea acestor bunuri se inregistreaza in conturi in afara bilantului;”
“354. - (1) Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta.
(2) In aceasta categorie se cuprind: (…) valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie; (…)
355. - (1) Bunurile luate in administrare, concesiune sau cu chirie se reflecta in conturi in afara bilantului (contul 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie").
(2) La sfarsitul duratei contractului de administrare, concesiune sau inchiriere, bunurile se restituie proprietarului. La restituirea acestor bunuri se creditează contul 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie".
356. - In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului.”
Custodia reprezinta operatiunea de pastrare, paza a bunurilor, fara titlu oneros, de catre alta persoana decat proprietarul.
Contractul de custodie este, de fapt, un contract de depozit, conform caruia depozitarul primeste de la deponent un bun mobil, cu obligatia de a-l pastra pentru o perioada de timp si de a-l restitui in natura.
Pentru acordarea bunurilor in custodie trebuie intocmit un Proces Verbal de predare/primire in custodie si un Aviz pe care sa face mentiunea "Fara Factura - marfa in custodie conform Proces Verbal nr ... din data de ...", in baza unui contract intocmit in acest sens.
La revenirea marfurilor in gestiunea dvs. trebuie sa intocmiti un Aviz cu minus, pe care se face aceeasi mentiune "Fara Factura - marfa in custodie conform Proces Verbal nr ... din data de ...".
Scoaterea din gestiune a acestor bunuri o puteti face atunci cand se constata ca nu mai pot fi utilizate (nu mai contribuie la obtinerea de venituri) in activitatea economica, fie prin vanzarea lor ca atare, fie vandute ca deseuri catre o societate specializata in colectare de deseuri, caz in care veti factura in regim de taxare inversa, conform art. 331 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
“Art. 331. - Masuri de simplificare
(1) Prin exceptie de la prevederile art. 307 alin. (1), in cazul operatiunilor taxabile, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul pentru operatiunile prevazute la alin. (2). Conditia obligatorie pentru aplicarea taxarii inverse este ca atat furnizorul, cat si beneficiarul sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316.
(2) Operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa sunt:
a) livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
1. deseuri feroase si neferoase, de rebuturi feroase si neferoase, inclusiv produse semifinite rezultate din prelucrarea, fabricarea sau topirea acestora;
2. reziduuri si alte materiale reciclabile alcatuite din metale feroase si neferoase, aliajele acestora, zgura, cenusa si reziduuri industriale ce contin metale sau aliajele lor;
3. deseuri de materiale reciclabile si materiale reciclabile uzate constand in hartie, carton, material textil, cabluri, cauciuc, plastic, cioburi de sticla si sticla;
4. materialele prevazute la pct. 1-3 după prelucrarea/transformarea acestora prin operatiuni de curațare, polizare, selectie, taiere, fragmentare, presare sau turnare in lingouri, inclusiv a lingourilor de metale neferoase pentru obtinerea carora s-au adaugat alte elemente de aliere.”
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de catre George Nitescu - Consultant fiscal.