O entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator, cat si consumator final. Spre exemplu, o societate are instalata o centrala fotovoltaica pe una din hale si detine certificat de prosumator. In randurile urmatoare veti afla ce obligatii fiscale are, unde si cum trebuie raportata energia produsa.
Cadrul legal pentru accize se regaseste la titlul VIII din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 20100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Potrivit prevederilor art.358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, accizele devenind exigibile la momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.
De asemenea, o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final.
Prin urmare, norma legala stabileste ca energia electrica este supusa accizelor. Fiind supusa accizelor, trebuie indeplinite cerintele pe care le implica regimul general al accizelor. Una dintre aceste cerinte se refera la inregistrarea ca platitor de accize – a se vedea art. 344 din Codul fiscal.
Totodata, mentionam ca energia electrica produsa din sursa solara este scutita de la plata accizelor in baza art.399 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal. Scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile de energie care este furnizata direct unui consumator final din Romania.
Cum beneficiati de scutire de la plata accizelor
Pentru a beneficia de scutire de la plata accizelor este necesara depunerea la autoritatea vamala teritoriala a unei Notificari (biroul vamal de interior/frontiera in raza caruia societatea are sediul social) – Anexa 23 la titlul VIII din normele metodologice si sa se obtina un numar de inregistrare in Registrul special creat de acea autoritate, conform precizarilor pct.114 de la acelasi titlu.
Daca sunteti mare contribuabil, notificarea se depune la DRV Bucuresti – Serviciul AMC.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii – a se vedea pct.114 alin.(6) de la titlul VIII din Normele metodologice. Asadar, pentru asigurarea continuitatii aplicarii scutirii de la plata accizelor operatorul economic trebuie sa procedeze la depunerea unei noi Notificari inainte de a expira Notificarea anterioara.
Nedepunerea acestei notificari atrage perceperea de accize, formula de calcul fiind prevazuta la pct.5 alin.(1) lit.h) de la titlul VIII din Normele metodologice.
Cuantumul accizei datorate = Cantitatea de energie electrica (MWh) x Nivelul accizei unitare (lei/MWh)
Plata accizelor la bugetul de stat s-ar efectua lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul – art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.
Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2024 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor urmand acest link >>
Alte obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor:
- depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia - a se vedea art.346 alin.(1) si (2) din Codul fiscal;
- depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art.346 alin.(4) din Codul fiscal.
In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata pentru consumul propriu al operatorului economic.
Referitor la precizarile alin.(2) al pct.17 de la titlul VIII din Normele metodologice privind intocmirea unei autofacturi in scopuri de accize pentru energia electrica provenita din productia proprie si folosita pentru consumul propriu al operatorului economic, consideram ca acestea sunt aplicabile pana la indeplinirea procedurii de acordare a scutirii (notificarea autoritatii vamale prin Anexa 23). Intocmirea autofacturii in scopuri de accize este efectuata pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost inregistrat consumul propriu.
De asemenea, mentionam ca autofactura in scopuri de accize nu are un model distinct, utilizarea acesteia avand rol de document justificativ pentru perceperea accizelor, pe scurt in scopuri de accize. Se foloseste o factura care sa respecte informatiile elementare precizate la art.319 alin.(20) din Codul fiscal, eventuale sintagme ce pot apare din perspectiva accizelor sunt cele enumerate la pct.7 de la titlul VIII din Normele metodologice. De exemplu, „exceptat/scutit de accize/accize percepute”.
Referitor la accizare, mentionam ca pentru energia electrica produsa din sursa solara si utilizata pentru consumul propriu, daca exista depusa notificare la autoritatea vamala teritoriala si inregistrata in registrul special instituit la nivelul autoritatii respective, nu se datoreaza accize intrucat se aplica scutire directa de la plata accizelor.
In schimb, pentru energia electrica produsa din sursa solara si vanduta/injectata in retea (asa-zisul surplus), deci, altora decat consumatorilor finali din Romania, nu se datoreaza accize intrucat nu intervine exigibilitatea accizelor.
Referitor la raportarea productiei de energie electrica, mentionam ca din perspectiva accizelor nu exista o asemenea obligatie.
Ar fi o obligatie de raportare, insa doar pentru cantitatea de energie electrica produsa si utilizata pentru consumul propriu al societatii care se va raporta prin decontul anual de accize.
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com