email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Energie electrica produsa din surse regenerabile: obligatii fiscale pentru prosumatori

Energie electrica produsa din surse regenerabile: obligatii fiscale pentru prosumatori
panouri solareaccize energieEnergia electrica surse regenerabileobligatii fiscale prosumatori

O entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator, cat si consumator final. Spre exemplu, o societate are instalata o centrala fotovoltaica pe una din hale si detine certificat de prosumator. In randurile urmatoare veti afla ce obligatii fiscale are, unde si cum trebuie raportata energia produsa.

Cadrul legal pentru accize se regaseste la titlul VIII din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit prevederilor art.358 din Codul fiscal, energia electrica, cu codul NC 2716, este supusa accizelor, accizele devenind exigibile la momentul furnizarii de producator, distribuitor sau redistribuitor direct catre consumatorul final din Romania.

De asemenea, o entitate care produce energie electrica pentru uz propriu este considerata atat producator cat si consumator final.

Prin urmare, norma legala stabileste ca energia electrica este supusa accizelor. Fiind supusa accizelor, trebuie indeplinite cerintele pe care le implica regimul general al accizelor. Una dintre aceste cerinte se refera la inregistrarea ca platitor de accize – a se vedea art. 344 din Codul fiscal.

Totodata, mentionam ca energia electrica produsa din sursa solara este scutita de la plata accizelor in baza art.399 alin.(1) lit.m) din Codul fiscal. Scutirea de la plata accizelor se acorda direct pentru energia electrica produsa din surse regenerabile de energie care este furnizata direct unui consumator final din Romania.

Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale -  explicatii si solutii complete in concordanta cu Ordinele emise de ANRE! Aceasta lucrare va furnizeaza toate raspunsurile legate de implicatiile contabile si fiscale ale activitatii prosumatorilor. Ea evidentiaza beneficiile si provocarile asociate cu productia proprie de energie electrica din surse regenerabile si va atrage atentia, cu profesionalism, asupra dificultatilor practice care pot aparea. Click aici pentru a obtine exemplarul dvs.!

Cum beneficiati de scutire de la plata accizelor

Pentru a beneficia de scutire de la plata accizelor este necesara depunerea la autoritatea vamala teritoriala a unei Notificari (biroul vamal de interior/frontiera in raza caruia societatea are sediul social) – Anexa 23 la titlul VIII din normele metodologice si sa se obtina un numar de inregistrare in Registrul special creat de acea autoritate, conform precizarilor pct.114 de la acelasi titlu.

Daca sunteti mare contribuabil, notificarea se depune la DRV Bucuresti – Serviciul AMC.


Termenul de valabilitate a notificarii este de un an de la data inregistrarii – a se vedea pct.114 alin.(6) de la titlul VIII din Normele metodologice. Asadar, pentru asigurarea continuitatii aplicarii scutirii de la plata accizelor operatorul economic trebuie sa procedeze la depunerea unei noi Notificari inainte de a expira Notificarea anterioara.

Nedepunerea acestei notificari atrage perceperea de accize, formula de calcul fiind prevazuta la pct.5 alin.(1) lit.h) de la titlul VIII din Normele metodologice.

Cuantumul accizei datorate = Cantitatea de energie electrica (MWh) x Nivelul accizei unitare (lei/MWh)

Plata accizelor la bugetul de stat s-ar efectua lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc facturarea catre consumatorul final, respectiv pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a avut loc autoconsumul – art.345 alin.(2) lit.a) din Codul fiscal.

Nivelul actual al accizelor pentru energie electrica aplicabil in anul 2024 este publicat pe site-ul Ministerului Finantelor urmand acest link >>

Alte obligatii ce decurg din aplicarea regimului accizelor:

  • depunerea lunara a declaratiei de accize (formularul 100) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei la care se refera declaratia - a se vedea art.346 alin.(1) si (2) din Codul fiscal;
  • depunerea anuala a decontului de accize (formularul 120) la autoritatea fiscala teritoriala pana la data de 30 aprilie a anului urmator celui de raportare - a se vedea art.346 alin.(4) din Codul fiscal.

In declaratia 100 se trece valoarea zero la randurile suma datorata si suma de plata aferente accizelor, daca este respectata procedura de scutire amintita mai sus. Daca nu exista Notificare valabila, atunci se trece valoarea accizelor percepute pentru cantitatea de energie electrica utilizata pentru consumul propriu al operatorului economic.

Referitor la precizarile alin.(2) al pct.17 de la titlul VIII din Normele metodologice privind intocmirea unei autofacturi in scopuri de accize pentru energia electrica provenita din productia proprie si folosita pentru consumul propriu al operatorului economic, consideram ca acestea sunt aplicabile pana la indeplinirea procedurii de acordare a scutirii (notificarea autoritatii vamale prin Anexa 23). Intocmirea autofacturii in scopuri de accize este efectuata pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost inregistrat consumul propriu.

De asemenea, mentionam ca autofactura in scopuri de accize nu are un model distinct, utilizarea acesteia avand rol de document justificativ pentru perceperea accizelor, pe scurt in scopuri de accize. Se foloseste o factura care sa respecte informatiile elementare precizate la art.319 alin.(20) din Codul fiscal, eventuale sintagme ce pot apare din perspectiva accizelor sunt cele enumerate la pct.7 de la titlul VIII din Normele metodologice. De exemplu, „exceptat/scutit de accize/accize percepute”.

Referitor la accizare, mentionam ca pentru energia electrica produsa din sursa solara si utilizata pentru consumul propriu, daca exista depusa notificare la autoritatea vamala teritoriala si inregistrata in registrul special instituit la nivelul autoritatii respective, nu se datoreaza accize intrucat se aplica scutire directa de la plata accizelor.

In schimb, pentru energia electrica produsa din sursa solara si vanduta/injectata in retea (asa-zisul surplus), deci, altora decat consumatorilor finali din Romania, nu se datoreaza accize intrucat nu intervine exigibilitatea accizelor.

Referitor la raportarea productiei de energie electrica, mentionam ca din perspectiva accizelor nu exista o asemenea obligatie.

Ar fi o obligatie de raportare, insa doar pentru cantitatea de energie electrica produsa si utilizata pentru consumul propriu al societatii care se va raporta prin decontul anual de accize.

 

Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

[LIVE] Participati la Conferinta Nationala de Contabilitate din 2 Iulie


Va invitam la Video Conferinta
Nationala de Fiscalitate si Contabilitate


Atentie! Video Conferinta din 2 iulie 2024 de la Bucuresti
va fi transmisa LIVE pe Internet! 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
panouri solareaccize energieEnergia electrica surse regenerabileobligatii fiscale prosumatori


Data aparitiei: 17 Iunie 2024
Ultima actualizare: 18 Iunie 2024

Votati articolul "Energie electrica produsa din surse regenerabile: obligatii fiscale pentru prosumatori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X