email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

e-TVA: Ce actiuni intreprinde ANAF dupa primirea decontului de TVA depus de persoanele impozabile

e-TVA: Ce actiuni intreprinde ANAF dupa primirea decontului de TVA depus de persoanele impozabile
ro e-tvadecont precompletat e-tvadiferente semnificative e-tvadecont de tva

Sistemul e-TVA constituie, fara indoiala, cea mai mare problema cu care s-a confruntat mediul de afaceri in ultimii ani. Implementat in graba si fara sa beneficieze in prealabil de o dezbatere reala, el a dat mari batai de cap specialistilor contabili, fiind nevoie ca regulile sale de aplicare sa fie “ajustate” foarte rapid, prin intermediul OUG 70/2024, modificata si completata prin OUG 87/2024. 

Cum procedeaza ANAF dupa primirea decontului de TVA de la persoanele impozabile

Agentia Nationala de Administrare Fiscala identifica diferentele dintre datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA si cele din decontul de taxa pe valoarea adaugata, iar in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin intermediul Spatiului privat virtual.

Totul despre decontul precompletat de TVA! Aflati procedura completa si exemple practice pentru implementarea si utilizarea eficienta a sistemului e-TVA! Click aici >>


Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 1.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.

De retinut! Aceste prevederi nu se aplica in cazul randurilor de regularizari din decontul de taxa pe valoarea adaugata.
Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana „TVA” din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila si decontul precompletat. In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de taxa pe valoarea adaugata, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana „Valoare”.

Pragul de semnificatie se poate modifica periodic prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in functie de:
a) categoriile de operatiuni impozabile;


b) categoriile de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA;
c) alte situatii in vederea indeplinirii obiectivelor prezentului act normativ.

Dupa identificarea diferentelor semnificative, transmiterea acestora se realizeaza pana la data de 5 a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata prin intermediul formularului electronic de notificare „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA” in Spatiul privat virtual. 

In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite notificarea „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”.

Cum procedeaza persoanele impozabile dupa primirea notificarii

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia transmiterii Notei justificative privind diferente RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin notificarea „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA”.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza Nota justificativa privind diferente RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Corespondenta detaliata a conturilor: motivele pentru care poti fi AMENDAT!


Pare aproape imposibil sa faci slalom printre cele peste 500 de conturi si subconturi contabile, cu dezinvoltura?

Necunoasterea corespondentei dintre conturi poate genera:
    • inregistrari contabile eronate! Urmarea: amenda ANAF!
    • situatii financiare compromise! Urmarea: amenzi, acuzatie de evaziune fiscala etc.!

Iti propunem acum lucrarea indispensabila oricarui contabil de SRL sau PFA:
Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ro e-tvadecont precompletat e-tvadiferente semnificative e-tvadecont de tva


Data aparitiei: 14 August 2024

Votati articolul "e-TVA: Ce actiuni intreprinde ANAF dupa primirea decontului de TVA depus de persoanele impozabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X