Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Facilitatile fiscale pentru bursele private acordate de platitorii de impozit pe profit, reglementate de O.U.G. nr. 115/2023 si Legea nr. 376/2004, au generat controverse si interpretari diferite in practica, insa au fost oferite recent clarificari de catre Ministerul Finantelor (MF), in urma unei solicitari a Camerei Consultantilor Fiscali (CCF).
Problema principala consta in neclaritatea privind limita deductibila de 1.500 lei pentru fiecare bursa privata. Codul fiscal nu specifica daca aceasta limita este aplicabila lunar sau anual. Se considera ca intentia legiuitorului a fost de a stabili un plafon lunar, ceea ce ar asigura un sprijin consistent pentru beneficiarii bursei. Totusi, MF a indicat ca limita de 1.500 lei este aplicabila sumei totale acordate conform contractului, fara a mentiona frecventa deductibilitatii.
Aceasta interpretare ridica probleme in aplicarea practica. Daca plafonul de 1.500 lei se aplica anual, valoarea lunara deductibila devine extrem de mica, de exemplu, 125 lei/luna pentru bursele cu o durata de un an. Pentru contractele de burse cu durate mai mari, plafonul devine si mai redus, ceea ce descurajeaza angajatorii sa acorde astfel de beneficii.
Conform art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, bursele private, impreuna cu alte cheltuieli sociale, pot fi deduse in limita a 5% din cheltuielile cu salariile.
Pentru o aplicare uniforma, MF ar trebui sa precizeze explicit ca limita de 1.500 lei este lunara, astfel incat sa se evite inechitatile. Altfel, riscul aparitiei unor anomalii si descurajarea acordarii burselor private ramane ridicat.
Prin urmare, cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si se poate modifica ulterior numai prin act aditional la acesta. In conformitate cu prevederile mentionate mai sus, precizam faptul ca limita de 1.500 lei se aplica fiecarei burse acordate, asupra sumei totale acordate pentru intreaga perioada de studii, conform contractului incheiat potrivit legii.
Articolul a fost preluat din revista Taxe si Impozite Actual, o publicatie de specialitate gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care te ajuta sa ramai permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila. Detalii aici >>
Intrebare: "Societatea noastra doreste sa plateasca o bursa privata unei persoane romance, care urmeaza facultatea in Anglia.
1. Contractul incheiat intre societate si persoana fizica trebuie sa fie notarizat?
2. In obiectul contractului se mentioneaza ca bursa va fi utilizata pentru taxa de scolarizare sau alte cheltuieli pentru studii. Trebuie sa ne trimita documente justificate privind modul in care au fost folositi banii?
3. Aceste cheltuieli intra ca deducere / cota in sfera cheltuielilor de sponsorizare?
4. Daca societatea este pe pierdere acum, poate incheia un astfel de contract si cand se va face deducerea de impozit, avand in vedere ca la finalul anului inregistreaza tot pierdere?"
Raspuns: Bursa privata este un sprijin financiar pentru studii oferit, pe baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau o persoana fizica unui beneficiar, care poate fi elev, student, doctorand sau participant la un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, atat din tara, cat si din strainatate.
Contractul de acordare a burse private trebuie sa respecte prevederile art 2 din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, astfel:
Art. 2
(1) Contractul prin care se acorda bursa privata cuprinde clauze privind modul in care beneficiarul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile de studiu, precum si celelalte conditii in care se ofera bursa.
(2) Contractul se semneaza de beneficiar sau, in functie de varsta, de beneficiar, cu acordul reprezentantului sau legal, si de reprezentantul legal al persoanei juridice sau de persoana fizica ce ofera bursa.
(3) Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia/unitatea de invatamant in care studiaza.
(4) Contractul poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T pentru Contribuabili Mici
De asemenea, conform articolului 3 din Instructiunile de aplicare a Legii nr. 376/2004 privind bursele private, aprobate prin OMFP nr. 1759/2004, bursa privata poate fi acordata fie pe intreaga durata a studiilor, sau pe o perioada mai scurta de timp, stabilita prin contract iar expresia „pe intreaga durata a studiilor” face referire la intregul an scolar, inclusiv perioadele de vacanta, in care beneficiarul bursei este inmatriculat.
Astfel, beneficiarul bursei are obligatia de a prezenta contractul pentru avizare la institutia sau unitatea de invatamant unde isi desfasoara studiile, conform art.2, alin. (3) si sa respecte toate prevederile art.2. din acelasi act normativ mai sus mentionat.
Prin urmare, atata timp cat legislatia nu prevede obligatia inregistrarii notariale, apreciez ca nu este necesar sa inregistrati contractul la notariat.
De asemenea, articolul 4 precizeaza cuantumul lunar al bursei private care trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie iar art.7 mentioneaza ca bursa privata nu poate fi acordata, in conditiile prezentei legi, rudelor sau afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv.
Mai mult decat atat, in conformitate cu instructiunile de aplicare ale acestei Legii 376/2004, art.4.5., beneficiarul bursei se obliga prin angajament de plata sa restituie sumele primite cu titlu de bursa, indexate cu indicele de inflatie, in caz de nerespectare a obligatiilor asumate prin contract. Angajamentul de plata este prevazut in anexa nr. 2 la prezentele instructiuni si constituie anexa la contract.
In ceea ce priveste documentele justificative, nici Legea 346/2004 si nici Legea 227/2015 nu prevad justificarea bursei acordate in concordanta cu cheltuielile realizate de catre student pe perioada studiilor. Astfel, apreciez ca nu este necesar ca studentul sa va transmita documente justificative privind cheltuierea sumelor acordate.
De asemenea, articolul 25, alin (3), litera b) mentioneaza ca se pot deduce cheltuielile sociale doar in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Sub incidenta acestei limite intra urmatoarele:
1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;
2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;
In plus, art 25, alin (13) precizeaza ca pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectueaza cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile ulterioare, insumeaza aceste cheltuieli in limita a 1.500 lei/fiecare bursa acordata, cu cele prevazute la art. 25 alin. (3) lit. b), iar suma rezultata se deduce in limita prevazuta la art. 25 alin. (3) lit. b).
Cu alte cuvinte, societatea poate efectua cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, numai daca aceste cheltuieli insumeaza maxim 1.500 lei/fiecare bursa, impreuna cu alte cheltuieli sociale. Suma rezultata se deduce in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului iar cuantumul lunar al bursei private trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.
Astfel, bursa se acorda la nivelul salariului minim, iar din punctul de vedere al deductibilitatii trebuie sa indeplineasca conditiile de mai sus.
Din punct de vedere fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2024, cheltuielile privind bursele private nu mai beneficiaza de facilitatea fiscala de a fi scazute din impozitul pe profit datorat, insa, acestea se pot scadea in continuare ca si cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, aplicand limita minima dintre: min (0.75% * cifra de afaceri; 20% * impozitul pe profit datorat). Este necesar ca la incheierea contractului de acordare a burselor societatea sa dispuna de sumele asumate prin contract la termenele prevazute.
Concluzionand, o firma care inregistreaza pierdere poate acorda burse private, deoarece legislatia nu impune conditia de a avea profit pentru a oferi astfel de burse. Totusi, este important de retinut ca, in acest caz, societatea nu va putea beneficia de deductibilitatea cheltuielilor aferente burselor private in calculul impozitului pe profit, deoarece nu are un rezultat fiscal pozitiv din care sa le deduca.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
ONG fara activitate economica: Trebuie sa depuna D107 pentru sponsorizari?BURSE PRIVATE: Care sunt noutatile in 2025?Declaratia unica 2025: Modul corect de completare, cu exemple pentru toate tipurile de venitCompletarea si depunerea Formularului 230: Cum poti directiona 3.5% din impozitul pe venit catre ONG-uri si unitati de cultDirectionarea sumei de 3,5% din impozitul pe venit catre entitatile nonprofit/unitatile de cult: Ce noutati sunt?Ultimele articole
25 iunie 2024, termen limita de depunere a Formularului 17727 mai 2024, termenul limita pentru depunerea Formularului 230ONG care primeste sume din redirectionari de impozit: atentie la obligatia de a depune Declaratia privind situatia de trezorerie!Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate: 4 ore interactive cu consultanti fiscali de exceptieMasurile fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii sunt aplicabile si pentru anul fiscal 2023Articole similare
Inspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabileManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaONG fara activitate economica: Trebuie sa depuna D107 pentru sponsorizari?Trecerea la IMPOZIT PE PROFIT: 31 martie este termen limita de depunere pentru D700Societate platitoare de IMPOZIT PE PROFIT: Termenele de depunere pentru D101, D107 si D406 [Studiu de caz]Ultimele articole
Profit reinvestit: Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de facilitatile fiscaleImpozitul pe profit: Exemplu de calcul pentru recuperare pierdere fiscalaTrecerea de la impozitul pe profit la impozitul MICRO: 3 etape de urmatBurse private: Care sunt noutatile in 2025?Trecerea de la impozitul MICRO la impozitul pe profit: 3 etape de urmat si studii de caz