Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Cunoastem implicatiile fiscale, precum si pe cele de alta natura, care pot fi suportate de un administrator si, implicit, de catre societatea pe care o administreaza, in cazul in care, pana la sfarsitul exercitiului financiar, nu sunt justificate avansurile de trezorerie ridicate (sumele ramase in soldul contului 542).
O solutie pentru stingerea acestor obligatii ale administratorului/creantelor societatii este compensarea cu eventualele obligatii pe care firma le datoreaza administratorului/asociatului, ca urmare a unor imprumuturi acordate de acesta. Totusi, trebuie respectate anumite conditii.
Nu se poate realiza compensarea intre cele doua creante daca sumele nu sunt clar justificate (de exemplu, lipsesc documente contabile), exista incertitudini privind valoarea reala a sumelor sau daca imprumutul administratorului catre firma nu este inca scadent.
Intrebare: "Administratorul unei firme a ridicat avansuri de aprovizionare (in contul 542). Se pot compensa aceste sume cu aporturile aduse de acesta (in contul 455)?"
Raspuns: Codul civil prevede compensarea de drept intre doua datorii reciproce care sunt certe, lichide si exigibile (art. 1617 alin. (1)). In acest context, pentru a putea aplica compensarea de drept intre conturile 542 (Avansuri de trezorerie) si 455 (Sume datorate actionarilor/asociatilor), trebuie analizate cele trei criterii:
Ambele sume trebuie sa fie recunoscute si acceptate de ambele parti, fara litigii sau incertitudini. Certitudinea presupune ca ambele datorii exista fara indoiala si sunt clar stabilite in evidentele contabile ale companiei. Datoria administratorului catre firma (cont 542) trebuie sa fie recunoscuta in mod clar, adica sa fie o suma care trebuia restituita firmei pentru avansurile nejustificate. Datoria firmei fata de administrator (contul 455) trebuie sa fie evidentiata corect ca un imprumut acordat de administrator si sa fie inregistrata contabil cu documente justificative (de exemplu, contract de imprumut).
Astfel, trebuie verificat daca:
Suma trebuie sa fie determinata exact (nu estimativa). O datorie este lichida daca valoarea sa este clar determinata, adica nu este estimativa sau supusa unor evaluari. In acest context, sumele inregistrate in conturile 542 si 455 trebuie sa fie clare si sa fie inregistrate exact in contabilitate. Nu se pot compensa sume care urmeaza sa fie stabilite pe viitor sau care sunt incerte ca valoare.
Astfel, trebuie verificat daca:
Pentru contul 542, exista o evidenta clara a sumelor retrase de administrator ca avansuri de trezorerie si nejustificate prin documente de cheltuieli;
Pentru contul 455, suma datorata administratorului este stabilita exact prin contract de imprumut, extras de cont sau alte documente contabile;
Daca, de exemplu, administratorul a imprumutat bani firmei, dar suma reala nu este clara din documente (de exemplu, au fost mai multe transferuri fara un contract de imprumut clar), compensarea nu se poate face pentru o valoare incerta.
Datoriile trebuie sa fie ajunse la scadenta. Exigibilitatea presupune ca sumele sunt deja datorate si scadente, adica trebuie platite la momentul prezent, nu la o data viitoare.
Contul 542 (Avansuri de trezorerie): Daca administratorul a luat avansuri si nu le-a justificat, firma poate solicita imediat restituirea lor, deci ele sunt exigibile.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Examen Consultant Fiscal 2025
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Contul 455 (Imprumut de la administrator): Daca exista un contract de imprumut cu o scadenta clara, firma poate compensa doar sumele care au ajuns la scadenta.
Astfel, trebuie verificat:
In concluzie, se poate face compensarea de drept intre conturile 542 si 455 daca:
Ambele datorii sunt clare si recunoscute de ambele parti (certitudine);
Sumele sunt determinate exact si reflectate corect in contabilitate (lichiditate);
Ambele datorii sunt ajunse la scadenta si trebuie platite acum (exigibilitate).
Studiul de caz a fost preluat din Revista Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare. Detalii aici >>
Alerta: Examenul de acces la stagiul CECCAR 2025
DEveniti contabil autorizat sau expert contabil gratie unui mic avantaj in pregatirea examenului!
Secretul este sa parcurgeti aceste 100 de teste rezolvate, exact in genul celor care se dau la examen!
Modalitatea sigura de a promova examenul de acces CECCAR din 2-3 octombrie 2025!
Articole similare
Monografia contabila pentru majorari si penalitati de intarziere castigate in instantaSAF-T: Cine trebuie sa depuna D406 pana la 31 martie 2025?Impozitul pe venit in 2025: CE s-a schimbat si CUM te afecteaza?Leasing financiar auto: Ce trebuie sa stii despre TVA si deductibilitatea cheltuielilorCum se declara serviciile intracomunitare in D406: Codificarile din SAF-TUltimele articole
ANAF a extins lista actelor fiscale valabile fara semnatura si stampilaPromovarea produselor firmei: Regimul de deductibilitate pentru cheltuieli si TVASpalarea banilor: Ce obligatii au expertii contabili potrivit Legii 129/2019Sediu secundar: Atentie la obligatia de a detine Registrul Unic de Control!Facturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394