Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Principiul prudentei: 3 exemple practice de aplicare

Data aparitiei: 14 Mai 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Principiul prudentei: 3 exemple practice de aplicare
Principiul prudenteiprincipii contabilece este principiul prudentei

Principiul prudentei, reglementat de Ministerul Finantelor prin Ordinul 1802/2014 la punctul 51, stabileste fundatia pe care se construieste intreaga structura a raportarii financiare.

Exemple utile

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemple utile

Acest principiul subliniaza necesitatea recunoasterii si evaluarii pe o baza precauta, cu scopul de a evita supraevaluarea activelor si veniturilor sau subevaluarea datoriilor si cheltuielilor.

Aceasta inseamna ca:

a) in contul de profit si pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilantului;

Exemplu:

Societatea AAA incheie un contract in decembrie 2024 pentru vanzarea unui sistem avansat de panouri solare catre o companie. Conform termenilor contractului, AAA se angajeaza sa livreze si sa instaleze sistemul in ianuarie 2025, iar plata integrala este de asemenea programata pentru dupa finalizarea instalarii.

Desi contractul a fost semnat in decembrie 2024, principiul prudentei impune ca profitul din aceasta tranzactie sa nu fie recunoscut in situatiile financiare ale anului 2024. Acest lucru se datoreaza faptului ca realizarea efectiva a profitului, conform principiilor contabilitatii de angajament, depinde de indeplinirea obligatiilor de performanta – in acest caz, livrarea si instalarea sistemului de panouri solare. Avand in vedere ca aceste actiuni sunt programate pentru ianuarie 2025, recunoasterea profitului se amana pana in momentul in care obligatiile contractuale sunt indeplinite, adica in 2025.

Acest exemplu reflecta cum principiul prudentei se aplica in contabilitatea de angajament, cerand recunoasterea veniturilor si profiturilor numai atunci cand exista o certitudine suficienta ca acestea vor fi realizate, adica atunci cand produsul sau serviciul a fost livrat si riscurile si beneficiile asociate transferului de proprietate au fost transferate cumparatorului. Aceasta abordare prudenta garanteaza ca situatiile financiare ofera o imagine veridica si fidela a performantei financiare a companiei la decembrie 2024.

b) sunt recunoscute datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia;

Exemplu:

Societatea BBB efectueaza inventarierea anuala la sfarsitul anului 2024. In timpul acestui proces, compania solicita confirmari de sold de la toti furnizorii sai pentru a verifica acuratetea inregistrarilor contabile. Pentru unul dintre furnizorii principali, confirmarea primita indica o discrepanta intre datoria inregistrata in contabilitatea BBB si suma confirmata de furnizor. Mai precis, datoria fata de acest furnizor este mai mare decat cea inregistrata in conturile companiei.

Conform principiului prudentei, unde datoria confirmata este mai mare, BBB trebuie sa recunoasca si sa ajusteze in sus datoria in contabilitate. Acest lucru poate rezulta din omisiunea inregistrarii unei facturi sau a unor costuri suplimentare acumulate, care nu au fost reflectate anterior. Principiul prudentei cere ca toate datoriile si cheltuielile sa fie recunoscute cand exista o certitudine rezonabila ca acestea s-au produs, chiar daca informatia devine disponibila numai dupa data bilantului (31.12.2024) si inainte de finalizarea lui.

Acest exemplu evidentiaza importanta principiului prudentei in asigurarea ca toate datoriile si cheltuielile sunt recunoscute corect in situatiile financiare la 31.12.2024. Prin ajustarea valorilor in conformitate cu informatiile confirmate, BBB respecta cerinta de a oferi o imagine fidela a pozitiei sale financiare, asigurandu-se ca datoriile sunt reflectate la valoarea lor reala.

c) sunt recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectueaza pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit si pierdere.

Exemplu:

CCC, o companie care dezvolta software, investeste intr-o noua tehnologie la inceputul anului 2024. Insa, pana la sfarsitul anului 2024, din cauza unor avansuri tehnologice rapide in industrie, valoarea acestei investitii scade semnificativ, facand tehnologia aproape invechita. In ciuda faptului ca aceasta depreciere conduce la o pierdere pe contul de profit si pierdere, CCC trebuie sa recunoasca deprecierea investitiei conform principiului prudentei, pentru a garanta ca situatiile financiare reflecta o imagine fidela a valorii reale a activelor companiei la data bilantului.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Prin aceste exemple, se poate observa cum principiul prudentei obliga companiile sa abordeze raportarea financiara cu precautie, recunoscand profiturile doar atunci cand sunt efectiv realizate, constituind provizioane pentru datoriile si pierderile potentiale chiar daca acestea devin evidente doar intre data bilantului si data intocmirii acestuia si reflectand corect deprecierea activelor, toate acestea contribuind la asigurarea transparentei si fiabilitatii situatiilor financiare.

Principiul prudentei joaca un rol vital in asigurarea integritatii si credibilitatii bilantului contabil. Prin adoptarea unei abordari precaute in recunoasterea si evaluarea elementelor financiare, companiile respecta reglementarile contabile si se protejeaza impotriva surprizelor neplacute, asigurand stabilitatea financiara pe termen lung. In esenta, principiul prudentei reprezinta o piatra de temelie a raportarii financiare responsabile si transparente, contribuind la consolidarea increderii in randul investitorilor, creditorilor si altor parti interesate.


Citeste si: Cum se aplica principiul contabilitatii de angajamente: Studiu de caz






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X