email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evaluarea provizioanelor in contabilitate. Care sunt normele actuale?

ProceduriInregistrari si Politici ContabileprovizioaneIPSAS 19raportari financiare


Potrivit IPSAS 19 Provizioane, datorii contingente si active contingente, valoarea recunoscuta ca provizion trebuie sa constituie cea mai buna estimare a cheltuielii necesare decontarii obligatiei curente la data de raportare.

Cea mai buna estimare a cheltuielii necesare decontarii obligatiei curente este suma pe care institutia o va plati, in mod rational, pentru decontarea obligatiei la data de raportare sau pentru transferarea acesteia unei terte parti la acel moment.

Estimarea rezultatelor si a efectelor financiare au ca fundament modul de analiza a conducerii institutiei, experienta acumulata prin efectuarea unor tranzactii similare, precum si rapoarte elaborate de experti independenti.

De asemenea, elementele luate in considerare includ si dovezi suplimentare furnizate de evenimente aparute ulterior datei de raportare.

In ceea ce priveste elementele incerte referitoare la valoarea provizionului care va fi recunoscut in contabilitate, acestea se nuanteaza diferit.

Astfel, daca provizionul implica mai multe elemente, institutia va estima obligatia prin ponderarea tuturor rezultatelor posibile cu probabilitatile de realizare ale fiecaruia. Daca exista un interval de rezultate posibile si probabilitatile individuale de realizare sunt egale, institutia va utiliza punctul de mijloc al intervalului.

In situatia in care institutia evalueaza o singura obligatie, rezultatul individual cel mai probabil poate constitui cea mai buna estimare a datoriei. Cu toate acestea, institutia trebuie sa ia in considerare si alte rezultate posibile, fie preponderent mai mari, fie preponderent mai reduse fata de rezultatul cel mai probabil.

In procesul de determinare a celei mai bune estimari, institutia trebuie sa ia in considerare si riscurile, si incertitudinile generate de diverse circumstante. Din aceasta perspectiva, institutia trebuie sa aplice principiul prudentei, pentru a nu supraevalua veniturile si activele, respectiv pentru a nu subevalua cheltuielile si datoriile.

Un alt element care trebuie luat in considerare in procesul de estimare a valorii provizioanelor este efectul semnificativ al valorii-timp a banilor. Astfel, valoarea provizionului va fi valoarea cheltuielilor estimate necesare pentru decontarea obligatiei.

In cazul in care provizionul este actualizat pe un anumit numar de ani, valoarea actualizata a provizionului va creste in fiecare an pe masura ce provizionul se apropie de data estimata a decontarii. Ratele de actualizare utilizate de catre institutie trebuie sa reflecte evaluarile curente pe piata ale valorii-timp a banilor si ale riscurilor specifice datoriei.

In ceea ce priveste impactul evenimentelor viitoare asupra sumelor necesare decontarii unei obligatii, acestea vor fi evidentiate in valoarea provizionului in cazul existentei dovezilor suficient de obiective privind producerea respectivelor evenimente.

Modificarea provizioanelor

Provizioanele trebuie revizuite la data fiecarei raportari financiare anuale si ajustate pentru a reflecta cea mai buna estimare curenta. In cazul in care pentru stingerea unei obligatii nu mai este probabila o iesire de resurse sau iesirea de resurse a avut loc, provizionul trebuie anulat prin reluare la venituri.

Provizioanele vor fi utilizate de catre institutiile publice numai pentru scopul pentru care au fost initial recunoscute in contabilitate.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabileprovizioaneIPSAS 19raportari financiare


Data aparitiei: 24 Aprilie 2013

Votati articolul "Evaluarea provizioanelor in contabilitate. Care sunt normele actuale?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X