email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la principiile contabile!

Atentie la principiile contabile!
principiul prudenteiprincipiul contabilitatii de angajamenteprincipii contabile
Asa cum matematica presupune cunoasterea unor teoreme si asa cum fiecare disciplina are regulile ei, iata ca si contabilitatea dispune de o serie de reguli si principii. Acestea ne ajuta la efectuarea corecta a inregistrarilor in contabilitate, astfel incat sa conduca la obtinerea unei imagini fidele asupra situatiei financiare (pozitiei firmei) si asupra rezultatelor (performantei respectivei companii).
 
Intrebare: La intocmirea situatiilor financiare anuale trebuie recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. Aceasta obligatie este reglementata de:
   a) principiul prudentei
   b) principiul contabilitatii de angajamente

Rapuns corect : a)
 
Cadrul legal : pct 51 alin 1 lit c din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:
Iata, mai jos, care sunt principiile contabile pe care ar trebui sa le cunoasca fiecare persoana implicata in organizarea si tinerea contabilitatii:
 
- principiul continuarii activitatii
- principiul permanentei metodelor
- principiul prudentei
- principiul independentei exercitiului
- principiul intangibilitatii
- principiul evaluarii separate a elementelor de activ si pasiv
- principiul necompensarii
- principiul prevalentei economicului asupra juridicului
- principiul pragului de semnificatie
 
Unul din principiile de baza ale contabilitatii este cel al prudentei, potrivit caruia, la intocmirea situatiilor financiare anuale, recunoasterea si evaluarea trebuie realizate pe o baza prudenta si, in special:
   - in contul de profit si pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilantului;
   - sunt recunoscute datoriile aparute in cursul exercitiului financiar curent sau al unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia;
   - sunt recunoscute deprecierile, indiferent daca rezultatul exercitiului financiar este pierdere sau profit. Inregistrarea ajustarilor pentru depreciere sau pierdere de valoare se efectueaza pe seama conturilor de cheltuieli, indiferent de impactul acestora asupra contului de profit si pierdere’’

Important de retinut este faptul ca activele si veniturile nu trebuie sa fie supraevaluate, iar datoriile si cheltuielile, subevaluate. Totusi, exercitarea prudentei nu permite, de exemplu, constituirea de provizioane excesive, subevaluarea deliberata a activelor sau veniturilor, dar nici supraevaluarea deliberata a datoriilor sau cheltuielilor, deoarece situatiile financiare nu ar mai fi neutre si nu ar mai avea calitatea de a fi credibile.
 
De asemenea, trebuie recunoscute toate datoriile previzibile si pierderile potentiale care au aparut in cursul exercitiului financiar respectiv sau in cursul unui exercitiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilantului si data intocmirii acestuia.
 
Nu trebuie ignorat nici principiul contabilitatii de angajamente, care se refera la faptul ca efectele tranzactiilor si ale altor evenimente sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc (si nu pe masura ce numerarul sau echivalentul sau este incasat sau platit) si sunt inregistrate in contabilitate si raportate in situatiile financiare ale perioadelor aferente. Trebuie sa se tina cont de veniturile si cheltuielile aferente exercitiului financiar, indiferent de data incasarii veniturilor sau data platii cheltuielilor.  Veniturile si cheltuielile care rezulta direct si concomitent din aceeasi tranzactie sunt recunoscute simultan in contabilitate, prin asocierea directa intre cheltuielile si veniturile aferente, cu evidentierea distincta a acestor venituri si cheltuieli.Principiul contabilitatii de angajamente se aplica inclusiv la recunoasterea dobanzii aferente perioadei, indiferent de scadenta acesteia.
 
Foto: pexels.com

de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
principiul prudenteiprincipiul contabilitatii de angajamenteprincipii contabile


Data aparitiei: 30 August 2023

Votati articolul "Atentie la principiile contabile!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X