Amortizarea reprezinta pentru societate o cheltuiala si se inregistreaza pentru toate imobilizarile, cu exceptia terenurilor (terenurile nu se amortizeaza).
Exemplu pentru intelegerea amortizarii: daca se achizitioneaza un utilaj ce urmeaza a fi folosit in activitatea de productie, valoarea lui nu se pierde la o singura utilizare, dar in timp se degradeaza (fizic sau moral). Pe masura ce trece timpul se vor inregistra cheltuieli cu amortizarea lui, astfel incat, la sfarsitul duratei de viata a utilajului sa poata fi inlocuit. Durata de viata a unui utilaj, din punct de vedere fiscal, este cea prevazuta in catalogul mijloacelor fixe. Pentru obtinerea de rezultate relevante pentru managementul societatii, durata de amortizare contabila poate fi diferita de durata de amortizare fiscala.
Potrivit art. 28 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
- are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Nu reprezinta active amortizabile:
- terenurile, inclusiv cele impadurite;
- tablourile si operele de arta;
- fondul comercial;
- lacurile, baltile si iazurile care nu sunt rezultatul unei investitii;
- bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare;
- orice mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp datorita folosirii, potrivit normelor;
- casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de
croaziera, altele decat cele utilizate pentru desfasurarea activitatii economice;
- imobilizarile necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, incadrate astfel potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Tipuri de amortizare: amortizarea liniara, amortizarea degresiva si amortizarea accelerata
Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform politicilor contabile ale firmei, cu respectarea urmatoarelor reguli:
- in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
- in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
- in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva
Amortizarea liniara
In cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda liniara:
Amortizarea degresiva
In cazul metodei de amortizare degresiva, amortizarea se calculeaza prin multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:
a) 1,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 2 si 5 ani;
b) 2,0, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 6 si 10 ani;
c) 2,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de
10 ani.
Rata multiplicata se aplica la valoarea ramasa de amortizat. Aplicarea se face pana in anul de functionare in care amortizarea anuala rezultata este egala sau mai mica cu/decat amortizarea anuala determinata prin raportul intre valoarea ramasa de recuperat si numarul de
ani de functionare ramasi.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda degresiva:
Amortizarea accelerata
In cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b) pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda accelerata:
Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.
Foto: pixabay.com