email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea mijloacelor fixe neutilizate. Reglementari complete pentru toate societatile din Romania

Amortizarea mijloacelor fixe neutilizate. Reglementari complete pentru toate societatile din Romania
amortizare contabilamijloace fixeimobilizari

Orice contabil care trebuie sa se ocupe de amortizarea mijloacelor fixe neutilizate, trebuie sa tina cont de reglementarile contabile si fiscale ale legislatiei destul de stufoase in aceasta sfera. 

Ca sa elucidam orice mister legat de amortizarea mijloacelor fixe neutilizate, prezentam mai jos cazul unei firme care a achizitionat mijloace fixe pe fonduri europene in 2021, amortizarea fiind calculata liniar pe 3 ani. A trecut perioada de monitorizare a proiectului, iar administratorul spune ca jumatate din aceste mijloace fixe nu sunt utilizate si doreste sa reducerea amortizarii la 50% conform IAS 16 pentru a stabili valoarea corecta a acestora.

In ce conditii se poate reconsidera amortizarea sau se poate suspenda amortizarea? Din punct de vedere legal, este in regula reducerea amortizarii cu 50% conform IAS 16?

Rezolva rapid, usor si perfect legal orice problema legata de gestionarea mijloacelor fixe!Iti oferim acum cel mai NOU instrument pentru lucrul perfect legal cu mijloacele fixe, lucrarea: Manualul mijloacelor fixe

Amortizarea mijloacelor fixe neutilizate: raspunsul specialistului

Din punct de vedere contabil

reglementarile legale conform carora societatile din Romania conduc contabilitatea sunt:

OMFP nr. 1802/2014 privind contabilitatea armonizata cu Directivele europene;
OMFP nr. 2844/2016 privind contabilitatea conforma cu Standardele Internationale de Raportare Financiara IFRS.

In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 1802/2014:

Potrivit pct. 139 din reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014,

(1) Costul de achizitie sau costul de productie, respectiv valoarea reevaluata, in cazurile in care se aplica prevederile subsectiunii 3.4.1 Reevaluarea imobilizarilor corporale, al activelor imobilizate a caror utilizare este limitata in timp se reduce cu ajustarile valorice calculate pentru amortizarea sistematica a valorii activelor in cauza pe parcursul duratei lor de utilizare economica (amortizare).

(2) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Valoarea amortizabila este reprezentata de cost sau de alta valoare care substituie costul (de exemplu, valoarea reevaluata).

(3) In intelesul prezentelor reglementari, prin durata de utilizare economica se intelege durata de viata utila, aceasta reprezentand:
a)perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare de catre o entitate; sau

b)numarul unitatilor produse sau al unor unitati similare ce se estimeaza ca vor fi obtinute de entitate prin folosirea activului respectiv.

(4) Atunci cand elementele care au stat la baza stabilirii initiale a duratei de utilizare economica s-au modificat, entitatea stabileste o noua perioada de amortizare, cu respectarea prevederilor cuprinse in prezentele reglementari. Modificarea duratei de utilizare economica reprezinta modificare de estimare contabila.

(5) Entitatea revizuieste metoda de amortizare atunci cand se constata o modificare semnificativa a modului preconizat de consumare a beneficiilor economice viitoare aduse de activele amortizabile. Modificarea metodei de amortizare reprezinta modificare de estimare contabila.

139 1. Pe perioada neutilizarii activului, amortizarea nu este nici intrerupta, nici diminuata in functie de utilizarea redusa a acestuia, cu exceptia cazului in care activul este complet amortizat.

Cu toate acestea, in cazul utilizarii metodei de amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, cheltuielile de amortizare pot fi zero atunci cand nu exista productie, amortizarea bazandu-se in acest caz pe utilizarea activului.

OMFP nr. 1.802/2014 are in vedere urmatoarele metode de amortizare: liniara, degresiva si accelerata, precum si amortizarea calculata pe unitatea de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei asemenea metode.

Referitor la tratamentul contabil al imobilizarilor corporale aflate in conservare, conform pct. 238 alin (4), in situatia in care o entitate decide trecerea unor imobilizari corporale in conservare, in functie de politica contabila adoptata, aceasta va evidentia in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 2844/2016:

Potrivit pct. 61.(1) din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin OMFP 2844/2016, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si se recunosc in conditiile prevazute de IFRS.

Potrivit IAS 16 -Imobilizari corporale:

50.Valoarea amortizabila a unui activ trebuie alocata in mod sistematic pe durata sa de viata utila.
55.Amortizarea unui activ incepe cand acesta este disponibil pentru utilizare, adica atunci cand se afla in amplasamentul si starea necesare pentru a putea functiona in maniera dorita de conducere.

Amortizarea unui activ inceteaza cel mai devreme la data cand activul este clasificat drept detinut in vederea vanzarii (sau inclus intr-un grup destinat cedarii care este clasificat drept detinut in vederea vanzarii), in conformitate cu IFRS 5 si la data la care activul este derecunoscut. Prin urmare, amortizarea nu inceteaza cand activul nu este utilizat sau este scos din uz, cu exceptia cazului in care acesta este complet amortizat.

Cu toate acestea, conform metodelor de amortizare utilizate, cheltuiala cu amortizarea poate fi zero in timp ce nu exista productie.

Durata de viata utila a unui activ amortizabil reprezinta perioada pe parcursul careia se estimeaza ca intreprinderea va utiliza activul sau numarul unitatilor produse ce se estimeaza ca vor fi obtinute de intreprindere prin folosirea activului respectiv.

Asadar, nu doar anii de utilizare sunt luati in calcul, ci si date fizice, cum ar fi: numarul de piese produse, numarul de Km parcursi etc.

Durata de viata utila trebuie stabilita avand in vedere urmatorii factori:

- nivelul estimat de utilizare pe baza capacitatii de productie sau a productiei fizice estimate a activului;
- uzura fizica estimata, care depinde de conditiile concrete de exploatare;
- uzura morala aparuta ca urmare a schimbarilor sau a imbunatatirilor aduse procesului de productie;
- limitele juridice privind posibilitatea folosirii activului (contractele de leasing).

Un activ imobilizat isi consuma treptat valoarea prin utilizare. Dar, chiar si atunci cand activul nu este utilizat, uzura morala si/sau fizica poate contribui la diminuarea beneficiilor economice pe care acesta le-ar putea aduce intreprinderii. Durata de viata utila se poate prelungi, ca urmare a unor imbunatatiri a activului sau se poate diminua, ca urmare a progresului tehnologic. In aceste situatii, se va modifica atat cheltuiala cu amortizarea pentru perioada curenta, cat si pentru perioadele viitoare.

IAS 16 prevede ca metodele de amortizare care vor fi utilizate de o entitate trebuie alese in functie de modul in care se estimeaza generarea beneficiilor economice viitoare asociate activului si trebuie aplicate, de regula, consecvent, cu anumite exceptii (o alta metoda ar fi mai justificata). Metodele de amortizare prezentate in IAS 16 sunt: metoda liniara, metoda amortizarii degresive si metoda unitatilor de productie (pct. 62).

Referitor la tratamentul contabil al imobilizarilor corporale aflate in conservare, prin aplicarea standardului IAS 16, amortizarea activelor imobilizate continua si in perioada in care acestea sunt trecute in conservare.

Din punct de vedere fiscal,
avem in vedere distinctia clara intre amortizarea contabila si amortizarea fiscala.

Codul fiscal reglementeaza amortizarea din punct de vedere fiscal si stabileste ca deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.

Art. 28
(5) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.

(17) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala.

Conform prevederilor HG nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, durata normala de functionare este durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal, valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii.

Catalogul se aplica in mod unitar de catre agentii economici, persoanele juridice fara scop patrimonial cat si de catre institutiile publice, asigurand determinarea in mod unitar a amortizarii capitalului imobilizat in active corporale.

I. Dispozitii generale
1. Catalogul cuprinde clasificarea mijloacelor fixe utilizate in economie si duratele normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare in ani, aferente regimului de amortizare liniar.
2. Durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii.

4. In prezentul catalog pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

In ceea ce priveste tratamentul fiscal al amortizarii mijloacelor fixe trecute in conservare, potrivit art 28 alin (12) lit. k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Avand in vedere reglementarile legale prezentate mai sus, concluzionez:

- Metodele de amortizare se stabilesc si se modifica in concordanta cu reglementarile contabile aplicabile de catre societate; nu exista temei legal pentru suspendarea amortizarii.

- Pe perioada neutilizarii mijloacelor fixe, se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea sau cheltuieli cu ajustari privind deprecierea imobilizarilor, in acord cu politicile contabile ale societatii.

- In cazul mijloacelor fixe neutilizate, amortizarea nu se calculeaza din punct de vedere fiscal pe perioada de neutilizare. La repunerea in functiune, valoarea fiscala ramasa neamortizata se recalculeaza, pe durata normala de utilizare ramasa.

 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizare contabilamijloace fixeimobilizari


Data aparitiei: 26 Aprilie 2023

Votati articolul "Amortizarea mijloacelor fixe neutilizate. Reglementari complete pentru toate societatile din Romania":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X