email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Amortizarea Contabila si Fiscala: diferente cheie si doua exemple practice

Amortizarea Contabila si Fiscala: diferente cheie si doua exemple practice
amortizare contabilaamortizare fiscalaamortizare mijloace fixemetode de amortizare contabila

Amortizarea reprezinta pentru societate o cheltuiala si se inregistreaza pentru toate imobilizarile, cu exceptia terenurilor (acestea nu se amortizeaza).

Iata un exemplu pentru intelegerea amortizarii: daca se achizitioneaza un utilaj ce urmeaza a fi folosit in activitatea de productie, valoarea lui nu se pierde la o singura utilizare, dar in timp se degradeaza (fizic sau moral). Pe masura ce trece timpul se vor inregistra cheltuieli cu amortizarea lui, astfel incat, la sfarsitul duratei de viata a utilajului, sa poata fi inlocuit. Durata de viata a unui utilaj, din punct de vedere fiscal, este cea prevazuta in Catalogul mijloacelor fixe.

Pentru obtinerea de rezultate relevante pentru managementul societatii, durata de amortizare contabila poate fi diferita de durata de amortizare fiscala.

Amortizarea contabila - baza legala

In Legea nr. 15 din 24 martie 1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale se prevede la art. 18:

Agentii economici amortizeaza mijloacele fixe potrivit prevederilor prezentei legi, utilizand unul dintre urmatoarele regimuri de amortizare:

A. Amortizarea liniara - se realizeaza prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei normale de utilizare a mijlocului fix.
Amortizarea liniara se calculeaza prin aplicarea cotei anuale de amortizare la valoarea de intrare a mijloacelor fixe.

B. Amortizarea degresiva - consta in multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:
a) 1,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix de amortizat este intre 2 si 5 ani;
b) 2,0, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix de amortizat este intre 5 si 10 ani;
c) 2,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix de amortizat este mai mare de 10 ani.


Acesti coeficienti pot fi modificati numai prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor.

C. Amortizarea accelerata - consta in includerea, in primul an de functionare, in cheltuielile de exploatare a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix respectiv.

Amortizarile anuale pentru exercitiile urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani de utilizare ramasi.

In Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul 1802/2014, la punctele 238-240 se prevad urmatoarele:

238. - (1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.

(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.

(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.

(4) In cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.
(4 1) Prevederile alin. (4) se aplica si in cazul investitiilor imobiliare pentru care nu au fost gasiti inca chiriasi.

(5) O modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. De asemenea, in cazul in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, folosirea lor fiind intrerupta pe o perioada indelungata, poate fi justificata revizuirea duratei de amortizare.

(6) In cazurile mentionate la alin. (5), inclusiv in situatia prevazuta la pct. 100, durata de amortizare stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.

239. - (1) Amortizarea imobilizarilor corporale concesionate, inchiriate sau in locatie de gestiune se calculeaza si se inregistreaza in contabilitate de catre entitatea care le are in proprietate.
(2) Investitiile efectuate la imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se supun amortizarii pe durata contractului respectiv. La expirarea contractului, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii. In functie de clauzele cuprinse in contractele incheiate, transferul poate reprezenta o vanzare de active sau o alta modalitate de cedare. Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor se efectueaza conform prezentelor reglementari.

Metode de amortizare contabila
 

240. - (1) Entitatile amortizeaza imobilizarile corporale utilizand una dintre urmatoarele metode de amortizare:
a) amortizarea liniara realizata prin includerea uniforma in cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proportional cu numarul de ani ai duratei de utilizare economica a acestora;
b) amortizarea degresiva, care consta in multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu un anumit coeficient, caz in care poate fi avuta in vedere legislatia in vigoare;
c) amortizarea accelerata, care consta in includerea, in primul an de functionare, in cheltuielile de exploatare a unei amortizari de pana la 50% din valoarea de intrare a imobilizarii. Amortizarile anuale pentru exercitiile financiare urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani de utilizare ramasi. Deoarece amortizarea calculata trebuie sa fie corelata cu modul de utilizare a activului si, intrucat in cazuri rare o imobilizare corporala se consuma in primul an in procent de pana la 50%, rezulta ca metoda de amortizare accelerata este mai putin utilizata in scopuri contabile;
d) amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, atunci cand natura imobilizarii justifica utilizarea unei asemenea metode de amortizare.

(2) Metoda de amortizare folosita trebuie sa reflecte modul in care beneficiile economice viitoare ale unui activ se asteapta sa fie consumate de entitate.

(3) Metoda de amortizare se aplica de o maniera consecventa pentru toate activele de aceeasi natura si avand conditii de utilizare identice, elemente stabilite in functie de politica contabila adoptata.

Amortizarea fiscala - baza legala

In ceea ce priveste amortizarea fiscala, la ART. 28 - Amortizarea fiscala, din Codul fiscal regasim urmatoare prevederi:

(1) Cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.

(5) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
a) In cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) In cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;
c) In cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.

(6) In cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.

(7) In cazul metodei de amortizare degresiva, amortizarea se calculeaza prin multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:
a) 1,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 2 si 5 ani;
b) 2,0, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 6 si 10 ani;
c) 2,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani.

(8) In cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b) pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.

(25) Prevederile Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se aplica la calculul rezultatului fiscal, cu exceptia prevederilor art. 3 alin. 2 lit. a) si ale art. 8 din aceeasi lege.

Astfel, asa cum se precizeaza la alin.25 de la la ART. 28 din Codul fiscal, prevederile Legii nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale nu se aplica la calculul rezultatului fiscal.

Ca urmare, metoda de calcul a amortizarii contabile poate fi diferita de metoda de calcul a amortizarii fiscale.

Amortizarea contabila si fiscala - diferente notabile intre cele doua

Exista cateva diferente notabile intre cele doua, iar acestea pot afecta modul in care se inregistreaza cheltuielile de amortizare in contabilitate si scopul fiscal. Iata cateva puncte deosebite:

a) Duratele de amortizare: In conformitate cu Reglementarile contabile, duratele de amortizare din contabilitate pot fi diferite de duratele utilizate in scopuri fiscale (punctul 238(3)). Acest lucru inseamna ca, in contabilitate, o entitate poate stabili durate de utilizare economica diferite pentru aceleasi active in comparatie cu duratele utilizate in calculul amortizarii fiscale.

b)Metodele de amortizare: Ambele documente mentioneaza metode de amortizare precum liniara, degresiva si accelerata, insa exista mici diferente in modul in care sunt aplicate si calculele specifice asociate acestora. De exemplu, metoda de amortizare accelerata este mentionata si in Codul fiscal si in Reglemantarile contabile, dar in practica se pare ca este mai putin utilizata in scopuri contabile, deoarece in cazuri rare o imobilizare corporala se consuma in primul an in procent de pana la 50%, (punctul 240(1c)).

c) Coeficientii de amortizare degresiva: In calculul amortizarii fiscale degresive, coeficientii de multiplicare sunt stabiliti conform Codului fiscal (7a, 7b, 7c), iar acestia pot fi diferiti de coeficientii mentionati in Legea nr. 15/1994 (B. Amortizarea degresiva - punctul 18).

d)Regimul de amortizare: Codul fiscal detaliaza regimul de amortizare pentru diverse tipuri de mijloace fixe amortizabile, stabilind optiuni diferite pentru echipamente tehnologice, constructii si alte mijloace fixe (5).

Amortizare contabila si fiscala - studiu de caz

Intrebare: "O firma analizeaza un plan de afaceri care consta in constructia unei hale metalice compuse din panouri sandwich pentru realizarea a mai multor depozite in interior. Conform nomenclatorului Catalog amortizare mijloace fixe, aceasta constructie se va incadrare in grupa: 1.1.2. Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj etc.) durata de utilizare 16 - 24 ani.

1. Daca vom incadra in grupa 1.1.2. Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj etc.) putem opta pentru o perioada de amortizare liniara de 24 ani (durata maxima)? In acest caz amortizarea contabila va fi egala cu amortizarea fiscala?

2. Este posibil sa optam pentru o perioada de amortizare mai mare de 24 ani? Am dori sa amortizam in 30 ani. Daca este posibil sa optam pentru o perioada de 30 ani, vom aplica o amortizare liniara contabila normal? In acest caz cum se va calcula amortizarea fiscala? Ne puteti da un exemplu de calculul intre amortizarea contabila pe 30 ani si amortizarea fiscala pentru o valoare de 150.000 euro (valoarea investitiei)?

3. Alte aspecte fiscale pe care trebuie sa le luam in considerare."

Raspuns: 

1. In primul caz, amortizarea contabila este egala cu amortizarea fiscala

2. Din punct de vedere fiscal, potrivit prevederilor de la art. 28(17), pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.

Potrivit prevederilor din HG 2139/2004, durata normala de functionare reprezinta durata de utilizare in care se recupereaza, din punct de vedere fiscal valoarea de intrare a mijloacelor fixe pe calea amortizarii. In consecinta, durata normala de functionare este mai redusa decat durata de viata fizica a mijlocului fix respectiv.

Din punct de vedere contabil, la pct. 238 se fac urmatoarele precizari:
(1) Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare, respectiv asupra valorii reevaluate a imobilizarilor.
(2) Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor. La stabilirea amortizarii imobilizarilor corporale sunt avute in vedere duratele de utilizare economica si conditiile de utilizare a acestora.
(3) Duratele de amortizare din contabilitate, stabilite potrivit politicilor contabile, pot fi diferite de duratele de amortizare utilizate de entitati pentru scopuri fiscale.

Prin urmare, din punct de vedere contabil societatea poate sa opteze pentru o perioada mai mare decat durata de functionare noemala stabilita prin Catalog.

In situatia mentionata veti inregistra in D101 amorizare fiscala in suma de: 520.83 euro/luna (150.000/288=520,83) iar in evidenta contabila se inregistreaza amortizarea contabila in suma de: 416,67 euro/luna (150.000 /360) si suma aferenta se va inregistra in D101 ca si cheltuieli nedeductibile, intrucat sunt cuprinse in cheltuielile totale de la rd. 2 din D101.

Asadar, pentru ultimii 6 ani se va inregistra in D101 doar cheltuieli nedeductibile privind amortizarea contabila.

Raspuns oferit in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Amortizare fiscala - studiu de caz

Intrebare: "In urma unui control al Curtii de Conturi s-a dispus analiza imobilizarilor corporale cu valoare mai mica de 2.500 lei respectiv, conform HG909/1997 trecerea acestora la mijloace fixe de natura obiectelor de inventar si amortizarea lor intr-o perioada de maximum 3 ani.

In cazul unei cladiri cu valoare de inventar de 2.000 lei si cu o durata de amortizare ramasa la aceasta data de 8 ani, va trebui sa solicitam consiliului de administratie aprobare in vederea amortizarii contabile intr-o perioada de maxim 3 ani, iar in cazul unei eventuale aprobari sa tinem registrul fiscal al mijloacelor fixe tinand cont ca, fiscal, amortizarea ramane tot de 8 ani?"

Raspuns: Conform art 28 alin (23) din Codul fiscal: ,, Ministerul Finantelor Publice elaboreaza normele privind clasificatia si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Durata de amortizare fiscala este prevazuta in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004).

Potrivit cap I pct 4 din Catalog: ,,In prezentul catalog pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.

Asadar, din punct de vedere fiscal, chiar daca se modifica perioada de amortizare contabila, din punct de vedere fiscal durata normala de functionare a mijlocului fix (stabilita initial conform Catalogului) ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune. La calculul rezultatului fiscal se deduce amortizarea fiscala.

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Foto: pexels.com

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amortizare contabilaamortizare fiscalaamortizare mijloace fixemetode de amortizare contabila


Data aparitiei: 02 August 2024

Votati articolul "Amortizarea Contabila si Fiscala: diferente cheie si doua exemple practice":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X