email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monografie contabila privind inregistrarea imobilizarilor corporale

Monografie contabila privind inregistrarea imobilizarilor corporale
impozit pe profitimobilizari corporalemonografie contabila

Imobilizarile corporale mai sunt denumite si imobilizari materiale sau active corporale fixe. Din categoria acestora fac parte urmatoarele: terenuri, amenajari de terenuri, constructii, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masurare, control si reglare, mijloace de transport, plantatii, obiecte demobilier, aparatura birotica, avansuri pentru investitii,etc.


Daca aveti nelamuriri in ceea ce priveste inregistrarea in contabilitate a imobilizarilor corporale, va prezentam mai jos un studiu de caz ce prezinta monografia contabila a acestora. Luam drept exemplu o firma care are utilaje de lucru cu valoare de intrare de 1790 lei/buc. Avand in vedere ca acestea au o durata de viata mai mare de 1 an de zile si necesita revizii periodice, au fost incluse in programul de investitii si achizitionate avand ca sursa de finantare amortizarea. In prezent, se afla in contul 231 si urmeaza a se face PIF-ul (punerea in functiune). Vom afla de la specialistul nostru daca este corecta aceasta inregistrare contabila, avand in vedere ca valoarea amortizarii nu se va deduce la calculul impozitului pe profit.

 

Monografie contabila pentru inregistrarea imobilizarilor: raspunsul specialistului

 Din punct de vedere contabil, potrivit sectiunii 4.4.din Ordinul nr.1802/2014, Reglementari contabile, imobilizarile corporale reprezinta active care:

a) sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in producerea sau furnizarea de bunuri ori servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Conditiile specifice pentru recunoasterea imobilizarilor corporale se stabilesc prin politicile contabile ale entitatii (pct. 191 din reglementarile contabile).In vederea recunoasterii imobilizarilor corporale se impune utilizarea rationamentului profesional la aplicarea criteriilor de recunoastere pentru circumstantele specifice entitatii. Piesele de schimb si echipamentul de service sunt, in general, contabilizate ca stocuri si recunoscute in contul de profit si pierdere atunci cand sunt consumate (pe seama cheltuielilor).Totusi, piesele de schimb importante si echipamentele de securitate sunt considerate imobilizari corporale atunci cand o entitate preconizeaza ca le va utiliza pe parcursul unei perioade mai mari de un an.

Astfel, observam ca, incadrarea contabila a unui bun ca imobilizare nu are in vedere (nu tine cont) de valoarea acestui bun ; o societate poate recunoaste si incadra un bun in categoria imobilizarilor corporale chiar si atunci cand valoarea acestuia este sub limita stabilita de lege, respectiv 2.500 lei la data redactarii raspunsului. Precizam ca valoarea de 2500 lei este o conditie fiscala si nu una privind incadrarea contabila a unui bun.
In consecinta, incadrarea electropompelor in categoria imobilizarilor (si nu a stocurilor) este corecta in conditiile in care acestea au o durata de utilizare mai mare de 1 an (indiferent de valoarea unitara a acestora).

Potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014, cu ajutorul contului 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" se tine evidenta imobilizarilor corporale in curs de executie, altele decat investitiile imobiliare.

Imobilizarile in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.
Imobilizarile in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz.

Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat.

In debitul contului 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" se inregistreaza:

– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie facturate de furnizori, inclusiv entitati afiliate sau entitati asociate si entitati controlate in comun (404, 451, 453);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie efectuate in regie proprie, neterminate (722);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie primite ca aport la capitalul social (456).
In creditul contului 231 "Imobilizari corporale in curs de executie" se inregistreaza:
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie, receptionate, date in folosinta sau puse in functiune (211, 212, 213, 214, 216, 217);
– valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie scoase din evidenta (658).

Soldul contului reprezinta valoarea imobilizarilor corporale in curs de executie, altele decat investitiile imobiliare.

Din intelegerea noastra electropompele au fost achizitionate in stare finala, gata de a fi puse in functiune.Daca va aflati in aceasta situatie atunci inregistrarea achizitiei trebuia facuta pe seama contului 213 (213 Instalatii tehnice si mijloace de transport = 404 Furnizori pentru imobilizari). Amortizarea contabila a acestor bunuri urma a fi calculata si inregistrata incepand cu data de 1 a lunii urmatoare punerii in functiune.

Astfel, consideram ca electropompele in cauza nu puteau fi inregistrate in contul 231 decat in situatia in care aceste bunuri ar fi necesitat si angajarea altor costuri pentru a fi puse in functiune; de exemplu, costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului). Din punct de vedere contabil, cheltuielile reprezentand costuri de testare si veniturile mentionate mai sus se inregistreaza distinct, in functie de natura acestora, diferenta dintre cheltuielile si veniturile respective urmand a fi inregistrata apoi pe seama activului in curs de constructie (articol contabil 231 «Imobilizari corporale in curs de executie» = 722 «Venituri din productia de imobilizari corporale»).

3. Care este regimul fiscal al amortizarii pentru electropompele achizitionate.

Din punct de vedere fiscal, alin. 21 al art. 28 din Codul Fiscal stipuleaza ca, in cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului (caloare mai mica de 2.500 lei, la data redactarii raspunsului) , contribuabilul poate recupera aceste cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor art. 28(este o optiune si nu o obligatie).

Normele Metodologice date in aplicarea acestui articol (28 din Codul Fiscal) precizeaza ca optiunea se efectueaza la data intrarii imobilizarii corporale in patrimoniul contribuabilului si determina efecte din punct de vedere al calculului rezultatului fiscal, in functie de abordarea pentru care s-a optat, fie la data punerii in functiune prin deducerea intregii valori fiscale de la data intrarii in patrimoniu, fie incepand cu luna urmatoare celei in care imobilizarea corporala este pusa in functiune, prin efectuarea de deduceri de amortizare fiscala, potrivit dispozitiilor art. 28 din Codul fiscal.

Asa cum am precizat mai sus, chiar si in conditiile inregistrarii acestor bunuri pe seama imobilizarilor, societatea dvs. va trebui sa  stabileasca tratamentul fiscal al amortizarii, tratament pentru care aveti doua posibilitati:

a. poate (nu este obligata) decide ca sumele aferente acestor achizitii sa fie deduse (cheltuiala) fiscal la data punerii in functiune si nu pe masura ce cheltuiala cu amortizarea va fi inregistrata in evidentele contabile.
|
De exemplu: bunurile sunt puse in functiune in iulie 2018 cu o durata de utilizare de 10 ani, metoda de amortizare liniara.

Valoarea de intrare = 12 x 1790 =  21.480 lei
Durata de utilizare = 10 ani, respectiv 120 luni.
Amortizare lunara = 179 lei/luna.

Trimestrul III 2018:

-    Amortizare contabila (cheltuiala, cont 6811) = 537 lei (179 lei x 3 luni)
-    Amortizare fiscala (cheltuiala deductibila la calcul impozit profit) = 21.480 lei.
Trimestrul IV 2018 :
-    Amortizare contabila (cheltuiala, cont 6811) = 537 lei (179 lei x 3 luni)
-    Amortizare fiscala (cheltuiala deductibila la calcul impozit profit) = 0 lei.
Cheltuiala cu amortizarea inregistrata in evidentele contabile va fi tratata similar trimestrului IV 2018 , pana la amortizarea integrala a bunurilor, cheltuiala cu amortizare fiind nedeductibila fiscal deoarece suma a fost dedusa (fiscal) integral, la data punerii in functiune.

b. Poate decide ca respectiva cheltuiala cu amortizarea sa fie dedusa fiscal  pe toata perioada utilizarii (in exemplul nostri, 10 ani), caz in care amortizarea fiscala (dedusa la calculul impozitului pe profit) este egala cu amortizarea contabila (inregistrata in contul 6811).

Indiferent de varianta aleasa (a sau b de mai sus) amortizarea fiscala va fi deductibila la calculul impozitului pe profit in trimestrul (sau incepand cu trimestrul) punerii in functiune a bunurilor.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit pe profitimobilizari corporalemonografie contabila


Data aparitiei: 19 Iunie 2018

Votati articolul "Monografie contabila privind inregistrarea imobilizarilor corporale":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 27 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X