Preluarea contabilitatii unei firme presupune o analiza detaliata a tuturor tranzactiilor si documentelor financiare. In cazul in care exista o omisiune, cum ar fi neamortizarea unui autoturism in leasing financiar, este esential sa se corecteze aceasta situatie pentru a respecta reglementarile contabile si fiscale in vigoare. In aceasta situatie, este important sa intelegem cum trebuie abordata corectarea, atat din punct de vedere contabil, cat si fiscal, pentru a asigura o evidenta corecta.
Preluarea contabilitatii unei firme poate aduce la suprafata diverse aspecte care necesita corecturi, mai ales atunci cand se identifica erori sau omisiuni in procesul de inregistrare a unor operatiuni contabile.
Intrebare: "Am preluat contabilitatea unei firme si am constatat ca un autoturism intrat prin leasing financiar in data de 26.09.2023 nu a fost amortizat pana acum cand am facut constatarea. Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez din punct de vedere contabil si ce implicatii fiscale sunt."
Autoturism achizitionat prin leasing financiar - procedura contabila si implicatii fiscale
Pentru situatia autoturismului achizitionat prin leasing financiar in data de 26.09.2023, care nu a fost inca amortizat, procedura contabila si implicatiile fiscale sunt urmatoarele:
- in conformitate cu Art. 28 alin. (5) si (6) din Codul fiscal (Legea 227/2015), trebuie stabilita valoarea fiscala de intrare a autoturismului (daca autoturismul se inregistreaza ca activ amortizabil);
- conform Art. 28 alin. (12) lit. a), amortizarea se calculeaza incepand cu luna urmatoare datei de punere in functiune a mijlocului fix. Daca autoturismul a fost pus in functiune in septembrie 2023, amortizarea ar trebui sa inceapa din luna octombrie 2023;
- in cazul in care nu s-a inregistrat amortizarea pentru lunile trecute, ar trebui sa recalculati amortizarea incepand cu luna octombrie 2023 pana in prezent, pentru octombrie decembrie 2023 pe seama rezultatului reportat (1174 = 2813), iar pentru perioada ianuarie octombrie 2024, direct pe cheltuieli in anul 2024 (6811 = 2813).
Tratamentul fiscal al cheltuielilor de amortizare: Conform Art. 28 alin. (14) din Codul fiscal, cheltuielile cu amortizarea pentru autoturismele cu cel mult 9 locuri (inclusiv locul soferului) din categoria M1 sunt deductibile limitat la suma de 1.500 lei/luna. Daca amortizarea lunara depaseste acest plafon, doar 1.500 lei vor fi deductibili fiscal, iar diferenta va fi considerata o cheltuiala nedeductibila fiscal.
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 28. - Amortizarea fiscala
5) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform urmatoarelor reguli:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
a) in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
b) in cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al masinilor, uneltelor si instalatiilor de lucru, precum si pentru computere si echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara, degresiva sau accelerata;Derogari
c) in cazul oricarui altui mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniara sau degresiva.
(6) In cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.
(12) Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune, prin aplicarea regimului de amortizare prevazut la alin. (5);
(14) Prin exceptie de la prevederile art. 7 pct. 44 si 45, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, in limita a 1.500 lei/luna. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplica prevederile alin. (12) lit. h). Sunt exceptate situatiile in care mijloacele de transport respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014
Parte integranta din Ordin 1802/2014
2.5.2. Corectarea erorilor contabile
65. -
(1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. -
(1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
67. -
(1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.
Foto: pixabay.com