Din punct de vedere contabil imobilizarile corporale reprezinta active care:
- sunt detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
- sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Din punct de vedere fiscal, conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, mijlocul fix reprezinta orice imobilizare corporala, care este detinuta pentru a fi utilizata in productia sau livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriata tertilor sau in scopuri administrative daca are o durata de viata mai mare de un an si o valoare mai mare decaat limita stabilita prin hotarare a Guvernului. In prezent, limita este in suma de 1.800 lei.
Imobilizarile corporale cuprind:
- terenuri si constructii;
- instalatii tehnice si masini;
- utilaje si mobilier;
- avansuri acordate furnizorilor de imobilizari corporale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
- imobilizari corporale in curs de executie.
Documente utilizate pentru evidenta imobilizarilor corporale
Pentru evidenta operativa a mijloacelor fixe se intocmesc urmatoarele documente:
- Registrul mijloacelor fixe pentru inregistrarea cronologica a mijloacelor fixe intrate in unitate
Fiecarui mijloc fix i se atribuie un numar de inventar in momentul intrarii in unitate prin achizitionare, construire etc. care se consemneaza in registrul numerelor de inventar. Numerotarea mijloacelor fixe in cadrul registrului se face in ordinea succesiva a numerelor.
Numerele de inventar ale mijloacelor fixe transferate sau scoase din functiune nu pot fi atribuite altor mijloace fixe intrate in unitate.
Mijloacele fixe inchiriate se evidentiaza cu numerele de inventar atribuite de societatea care le-a dat cu chirie.
- Fisa mijlocului fix
Se intocmeste de compartimentul financiar-contabil, pentru fiecare mijloc fix in parte. Se pastreaza pe grupe de mijloace fixe, in ordinea codurilor din clasificarea imobilizarilor corporale, iar in cadrul acestora, fisele mijloacelor fixe se grupeaza pe locuri de folosinta.
Fisele mijloacelor fixe scoase din functiune sau transferate se evidentiaza separat. Se completeaza pe baza documentelor justificative privind miscarea mijloacelor fixe sau modificarea valorii de inventar a acestora, ca urmare a completarii, imbunatatirii, modernizarii sau reevaluarii lor.
- Proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe/de declasare a unor bunuri materiale
Se intocmeste cu ocazia constatarii indeplinirii conditiilor necesare scoaterii din functiune a mijloacelor fixe.
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza incepand cu luna urmatoare punerii in functiune si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare. Investitiile efectuate la imobilizarile corporale inchiriate sunt amortizate pe durata contractului de inchiriere.
La expirarea contractului de inchiriere, valoarea investitiilor efectuate si a amortizarii corespunzatoare se cedeaza proprietarului imobilizarii in conditiile stabilite prin contractul de
inchiriere.
Regimuri de amortizare:
a) amortizarea liniara;
b) amortizarea degresiva;
c) amortizarea accelerata.
Amortizarea imobilizarilor corporale se calculeaza pe baza unui plan de amortizare, de la data punerii in functiune a acestora si pana la recuperarea integrala a valorii lor de intrare, conform duratelor de utilizare economica si conditiilor de utilizare a acestora.
Durata de utilizare economica reprezinta perioada in care un activ este prevazut a fi disponibil pentru utilizare. Amortizarea recunoscuta fiscal la determinarea profitului impozabil este cea determinata pe baza duratelor normale de functionare stabilite potrivit legislatiei fiscale in vigoare.
Durata de viata utilizata in scop fiscal, pentru calculul amortizarii deductibile fiscal este cea prevazuta de Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. De multe ori, in contabilitate se utilizeaza o durata de utilizare economica ce se incadreaza in intervalul specificat de hotararea mentionata, pentru a nu se crea diferente intre amortizarea contabila si cea fiscala.