In analiza de mai jos, avem o societate care are in dotare un utilaj CNC pentru prelucrare. Valoarea utilajului este de 20.000 euro si nu este amortizat integral (se va amortiza integral in 32 luni). Pentru a putea executa operatii in plus, firma a achizitionat in luna august un agregat compatibil cu utilajul si care a fost montat pe acesta. Agregatul nu poate functiona independent. Valoarea agregatului este de 4800 euro.
Vom vedea care sunt in aceasta situatie inregistrarile contabile, cum va fi evidentiat drept cheltuiala sau ca investitie si care va fi perioada de amortizare.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Potrivit art 28 alin (3) lit d din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, sunt considerate mijloace fixe amortizabile"investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix".
Cheltuielile ulterioare recunoscute in valoarea contabila a unei imobilizari necorporale, potrivit reglementarilor contabile aplicabile, se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada din contract/durata de utilizare ramasa (art 28 alin 10 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).
In cap III – "Alte precizari" din HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe se reglementeaza investitiile effectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare, precum si modul in care se amortizeaza aceste investitii.
"2.Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.
Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a contabilitatii
Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10% sau in cazul institutiilor publice pana la 20%. Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii. 3. In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de utilizare neconsumata, pentru care se cunosc datele de identificare (data punerii in functiune, durata normala de utilizare ramasa), recuperarea valorii de intrare se face pe durata normala de functionare ramasa.
In cazul mijloacelor fixe achizitionate cu durata normala de functionare expirata sau pentru care nu se cunosc datele de identificare, durata normala de functionare se stabileste de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent".
Avand in vedere ca agregatul montat pe utilaj nu poate functiona independent si a fost achizitionat in vederea executarii unor operatii in plus ceea ce va conduce automat la obtinerea de beneficii economice viitoare, reprezinta un mijloc fix amortizabil.
Amortizarea acestui agregat se face fie pe durata normala de utilizare ramasa (32 luni), fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pana la 10%.
Formula contabila:
2131 "Echipamente tehnologice, masini, utilaje" = 404 "Furnizori de imobilizari" valoarea in lei a agregatului
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal