email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit
profit reinvestitOG 16/2022scutire impozitrepartizare rezerve

Ce inseamna profit reinvestit? Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.

Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
Activele utilizate in activitatea productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor.

Ce s-a modificat referitor la profitul reinvestit odata cu OG 16/2022

Asadar, prin OG nr. 16/2022 s-a extins in Codul fiscal lista activelor pentru care companiile pot beneficia de scutirea de la plata a profitului reinvestit. Pana acum, aceasta facilitate era disponibila doar pentru profitul investit in echipamentele tehnologice, calculatoarele electronice si echipamentele periferice, masinile si aparatele de casa, de control si de facturare, programele informatice, precum si pentru licente (dreptul de folosire a programelor informatice).

Concret, companiile vor putea beneficia de scutirea la plata a profitului reinvestit si pentru urmatoarele categorii de active, considerate ca fiind aferente retehnologizarii:

clasa 1.1.1. Cladiri industriale
clasa 1.1.2. Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj);
clasa 1.1.3. Centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
clasa 1.1.4. Centrale termoelectrice si nuclearo-electrice;
clasa 1.2.1. Cladiri agrozootehnice;


clasa 1.2.2. Constructii agricole usoare (baraci, magazii, soproane, cabane);
clasa 1.2.3. Depozite de ingrasaminte minerale sau naturale (constructii de compostare);
clasa 1.2.4. Silozuri pentru furaje;
clasa 1.2.5. Silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor;
clasa 1.2.7. Constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri;
clasa 1.2.8. Helesteie, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultura;
clasa 1.2.9. Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole;
clasa 1.2.10 Sere, solarii, rasadnite si ciupercarii;
subgrupa 2.2. Aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
subgrupa 2.4. Animale si plantatii.

Profit reinvestit: conditii pentru a beneficia de scutirea impozitului 

Conditii ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de scutire:

- sa pastreze in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile, dar nu mai mult de 5 ani.
- nu se poate utiliza metoda de amortizare accelerata.
In cazul nerespectarii conditiei referitoare la pastrarea imobilizarii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala, de la data aplicarii fa cilitatii, potrivit legii.

In acest caz, se depune declaratia fiscala rectificativa.

Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor.

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor, pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii infunctiune a activelor pana la sfarsitul anului respectiv pentru contrib uabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.

Daca se plateste impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul an ului se scade suma profitului investit anterior pentru care s a aplicat facilitatea.

Profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul puneri i in functiune a activelor.
In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitulu i investit nu se recalculeaza.

Scutirea se calculeaza trimestrial (sau anual). 

Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

In cazul in care, la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.

Repartizarea la rezerve a profitului scutit


Profitul investit in sustinerea invatamantului profesional dual prin asigurarea pregatirii practice si formarii de calitate a elevilor este scutit de impozit.


Materialul a fost extras din lucrarea "Politici Contabile esentiale pentru orice firma 2023. 42 Modele editabile". Va oferim 42 de modele de politici contabile gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala. Comandati acum exemplarul dvs. >>

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profit reinvestitOG 16/2022scutire impozitrepartizare rezerve


Data aparitiei: 03 Iunie 2023

Votati articolul "Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

  • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

 • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

  • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X