email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit

Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit
profit reinvestitOG 16/2022scutire impozitrepartizare rezerve

Ce inseamna profit reinvestit? Profitul investit in echipamente tehnologice, active utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, in programe informatice, precum si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar, si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit.

Activele corporale, cu exceptia activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, activele reprezentand retehnologizare, pentru care se aplica scutirea de impozit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1, respectiv in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului.
Activele utilizate in activitatea productie, procesare si activele reprezentand retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor.

Ce s-a modificat referitor la profitul reinvestit odata cu OG 16/2022

Asadar, prin OG nr. 16/2022 s-a extins in Codul fiscal lista activelor pentru care companiile pot beneficia de scutirea de la plata a profitului reinvestit. Pana acum, aceasta facilitate era disponibila doar pentru profitul investit in echipamentele tehnologice, calculatoarele electronice si echipamentele periferice, masinile si aparatele de casa, de control si de facturare, programele informatice, precum si pentru licente (dreptul de folosire a programelor informatice).

Concret, companiile vor putea beneficia de scutirea la plata a profitului reinvestit si pentru urmatoarele categorii de active, considerate ca fiind aferente retehnologizarii:

clasa 1.1.1. Cladiri industriale


clasa 1.1.2. Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj);
clasa 1.1.3. Centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni;
clasa 1.1.4. Centrale termoelectrice si nuclearo-electrice;
clasa 1.2.1. Cladiri agrozootehnice;
clasa 1.2.2. Constructii agricole usoare (baraci, magazii, soproane, cabane);
clasa 1.2.3. Depozite de ingrasaminte minerale sau naturale (constructii de compostare);
clasa 1.2.4. Silozuri pentru furaje;
clasa 1.2.5. Silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor;
clasa 1.2.7. Constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri;
clasa 1.2.8. Helesteie, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultura;
clasa 1.2.9. Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole;
clasa 1.2.10 Sere, solarii, rasadnite si ciupercarii;
subgrupa 2.2. Aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
subgrupa 2.4. Animale si plantatii.

Profit reinvestit: conditii pentru a beneficia de scutirea impozitului 

Conditii ce trebuie indeplinite pentru a beneficia de scutire:

- sa pastreze in patrimoniu activele respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, stabilita potrivit reglementarilor contabile, dar nu mai mult de 5 ani.
- nu se poate utiliza metoda de amortizare accelerata.
In cazul nerespectarii conditiei referitoare la pastrarea imobilizarii, pentru sumele respective se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscala, de la data aplicarii fa cilitatii, potrivit legii.

In acest caz, se depune declaratia fiscala rectificativa.

Profitul investit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, obtinut pana in trimestrul sau in anul punerii in functiune a activelor.

Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului pana in trimestrul punerii in functiune a activelor, pentru contribuabilii care aplica sistemul trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, respectiv in limita impozitului pe profit calculat cumulat de la inceputul anului punerii infunctiune a activelor pana la sfarsitul anului respectiv pentru contrib uabilii care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit.

Daca se plateste impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul an ului se scade suma profitului investit anterior pentru care s a aplicat facilitatea.

Profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului este profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, inregistrat pana in trimestrul puneri i in functiune a activelor.
In cazul in care in trimestrul in care se pun in functiune activele se inregistreaza pierdere contabila, iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil, impozitul pe profit aferent profitulu i investit nu se recalculeaza.

Scutirea se calculeaza trimestrial (sau anual). 

Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil inregistrat la sfarsitul exercitiului financiar.

In cazul in care, la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.

Repartizarea la rezerve a profitului scutit


Profitul investit in sustinerea invatamantului profesional dual prin asigurarea pregatirii practice si formarii de calitate a elevilor este scutit de impozit.


Materialul a fost extras din lucrarea "Politici Contabile esentiale pentru orice firma 2023. 42 Modele editabile". Va oferim 42 de modele de politici contabile gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala. Comandati acum exemplarul dvs. >>

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
profit reinvestitOG 16/2022scutire impozitrepartizare rezerve


Data aparitiei: 21 Martie 2023
Ultima actualizare: 05 Iunie 2023

Votati articolul "Profit reinvestit 2023: clarificari privind scutirea de impozit a profitului reinvestit":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X