email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Finantele refuza sa elimine impozitul forfetar, desi ii recunosc esecul

impozitul forfetar

Ministerul de Finante are ordin de la premier sa mentina impozitul minim, cel putin in unele domenii, si in 2010, chiar daca obiectivul acestuia - combaterea evaziunii - a fost ratat.

De ce se ambitioneaza Ministerul de Finante sa mentina, intr-o alta formula, impozitul minim si anul viitor, desi si-a dat seama ca efectul pe care conta, diminuarea evaziunii, nu a avut loc? Respectarea programului de guvernare este argumentul de care se cramponeaza institutia atunci cand sustine ca impozitul minim nu poate fi eliminat, ci doar inlocuit cu unul redenumit  forfetar si care sa se aplice doar in unele sectoare economice cu risc de evaziune, cum ar fi restaurante, turism, comert cu amanuntul.

In lipsa unor evaluari statistice privind impactul impozitului minim aflat in vigoare si ale unor calcule dupa care sa se ghideze in formularea unui alt tip de impozit, Finantele risca sa repete greseala din primavara, recunoscuta chiar de unii ministri PDL, de a introduce un impozit fara suficienta fundamentare. Conceperea unui nou impozit este extrem de dificila, iar Ministerul bajbaie. Consultantii fiscali au fost convocati la minister pentru a da solutii. Desi pozitia unanima a acestora a fost ca impozitul trebuie desfiintat, oficialii au pretins ca sunt obligati sa gaseasca o solutie tehnica, decizia de mentinere a acestuia fiind pur politica.

Combaterea evaziunii, o gluma

„Sunt total impotriva impozitului minim sau forfetar intrucat nu exista o analiza detaliata - de unde provine evaziunea pe lantul de productie/distributie a veniturilor si ce impozite/taxe sunt evazionate -, iar acest tip de analize nu se poate realiza credibil in cateva luni“, afirma Emilia Dragu, partner TaxHouse.

La randul sau, Ruxandra Jianu, partner Biris Goran Consulting, nu crede ca impozitul minim/forfetar e o solutie intr-o economie moderna.

„Nu asa se va rezol­va problema nedeclararii profiturilor reale. Exista dome­nii in care evaziu­nea a atins cote maxime (cum ar fi alimentatia, micile unitati de cazare sau de comert), insa parerea mea este ca in loc de impozitul forfetar, ANAF ar trebui sa intareasca controalele“, spune aceasta.

Pentru specialistii in fiscalitate este evident ca acest tip de impozit, indiferent de cum va fi reformulat, in ce domenii se va aplica, care va fi baza de impozitare  (cifra de afaceri ori alte criterii) sau care vor fi cotele de impozitare, nu reprezinta o solutie pentru combaterea evaziunii fiscale.

„Evaziunea intr-un domeniu sau altul nu poate fi impiedicata in mod real prin introducerea/mentinerea unui cost fix suplimentar (in speta, impozitul minim obligatoriu). Metoda reala de diminuare a evaziunii este controlul riguros si aplicarea sanctiunilor prevazute de lege. Daca se cunosc statistic sectoarele de activitate in care incidenta evaziunii este una semnificativa, controalele ar trebui poate directionate cu precadere si sistematic catre persoanele care activeaza acolo“, considera Ana Maria Miron, partner NNKDP Consultanta Fiscala.


Sursa: Capital

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul forfetar


Data aparitiei: 08 Octombrie 2009
Autor: Alex Peris

Votati articolul "Finantele refuza sa elimine impozitul forfetar, desi ii recunosc esecul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X