Noul tip de impozit specific a fost aprobat de Senat la inceputul acestei saptamani, cu 87 de voturi "pentru", sase "impotriva" si sapte abtineri.
Sub alta forma, revine astfel impozitul forfetar, chiar daca momentan proiectul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Odata adoptat si publicat in Monitor, noul impozit ar urma sa se aplice incepand cu 31 martie 2016.
Informatii actualizate si detaliate despre impozitul specific gasiti si AICI.
Initial, atat restaurantele, cat si hotelurile, urmau sa aiba posibilitatea de a opta intre actualul sistem de impozitare si cel pe care il pregatesc parlamentarii pentru data de 31 martie. Potrivit Profit.ro care citeaza un document oficial, in urma cu o saptamana, ar fi existat propunerea ca restaurantele si hotelurile sa decida in termen de sapte zile ce tip de impozit aleg, alaturi de posibilitatea ca micile pensiuni, baruri, pizzerii si shaormerii, initial excluse din categoria firmelor care pot alege sa plateasca noul impozit fix, sa fie reintroduse in categoria celor carora le este aplicabil cu drept de optiune.
Conform datelor citate si incluse in proiect, "micile pensiuni, baruri si restaurante, pizzerii si shaormerii, ale caror venituri anuale nu depasesc 100.000 de euro, au fost excluse din categoria firmelor care pot plati acest nou impozit, astfel ca vor fi taxate, anual, cu 3% din venit, daca nu au angajati declarati, sau cu 1-2% din venit, in functie de numarul de salariati".
Una dintre conditiile incluse in proiect se refera la ponderea veniturilor care trebuie sa fie de peste 70% din veniturile obtinute din desfasurarea activitatilor corespunzatoare codurilor CAEN din proiect, asa cum redam mai jos.
Contribuabilii trebuie sa aiba in actele constitutive, inscrisa drept activitate principala sau secundara, una din urmatoarele activitati:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
5590 - "Alte servicii de cazare";
5610 - "Restaurante";
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
La stabilirea veniturilor de mai sus care sunt necesare si la determinarea procentului de 70%, nu se iau in calcul urmatoarele tipuri de venituri:
- veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
- veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- veniturile din subventii;
- veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
- veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
- veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
- veniturile aferente reducerilor comerciale acordate.
De asemenea, impozitul specific se va plati de catre firmele cu un numar mediu anual de salariati mai mic de 250.
Declararea si plata impozitului specific se fac trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care datoreaza impozitul.
Un calcul intocmit ca exemplu de Profit.ro ilustreaza in detaliu platile pe care le vor datora unii operatori economici din domeniile vizate, incepand cu 31 martie 2016:
"In schimb, daca va opta pentru viitorul impozit, un hotel clasificat cu una sau doua stele din centrul Bucurestiului va plati, asa cum Profit.ro a anuntat la inceputul lunii noiembrie, un impozit anual de 223 lei/loc de cazare in timp ce un hotel de lux, 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc, in timp ce impozitele pentru hoteluri din alte orase vor pleca de la 135 lei/loc si vor ajunge la circa 580-650 lei/loc.
Proiectul integral poate fi consultat AICI.
Puteti urmari aici procesul legislativ.