Domeniul HORECA va avea de achitat un anumit tip de impozit (impozitul specific), insa pe ultima suta de metri Comisia economica vine cu schimbari semnificative.
Va reamintim ca, initial, urma sa se aplice din acest an un impozit specific pentru hoteluri, baruri si restaurante. Cu toate acestea, noul tip de impozit, modificat de Comisia economica din cadrul Camerei Deputatilor, se va aplica tuturor societatilor deoarece nu se mai tine cont de un plafon anume al cifrei de afaceri si nici de ponderea veniturilor.
"Cuantumul taxei ii va avantaja, in special, pe operatorii mari, atata timp cat un hotel de cinci stele va achita 891 lei anual pentru fiecare loc in camera, suma echivalenta tarifului pentru doua nopti de cazare. Impozitul specific, calculat potrivit numarului de locuri de cazare sau spatiului alocat activitatii, a fost aprobat de Comisia economica din camera Deputatilor cu cateva amendamente importante", scrie portalul Profit.ro intr-o analiza recenta.
Raportul publicat de Comisie la inceputul saptamanii in curs arata ca s-a renuntat la categoria care inainte era exceptata de la plata acestui impozit specific. Este vorba de microintreprinderile care, dupa noile modificari, NU vor mai fi scutite de la plata impozitului amintit.
Alte modificari vizeaza pragul cifrei de afaceri de care se tinea cont pana acum. Se renunta, asadar, la pragul cifrei de afaceri stabilit la 5 milioane de euro anual. Conform sursei amintite, se renunta si la "conditia ca 70% din veniturile operatorului economic sa fie obtinute din activitatile aferente codurilor CAEN enumerate, respectiv hoteluri (5510), facilitati de cazare (5520), parcuri, rulote, camping (5530), alte servicii de cazare (5590), restaurante (5610), catering (5621), baruri (5629, 5630)".
Astfel, toate aceste societati care au codurile CAEN de mai sus vor plati impozitul specific chiar daca sunt microintreprinderi si chiar daca au cifra de afaceri de peste 5 milioane de euro.
De pana la cateva sute de lei va fi acest impozit specific pentru marile hoteluri si restaurante, insa pentru anumite afaceri din centrul oraselor se va ajunge la o taxa anuala semnificativa. "Pentru pensiuni va fi de circa 150 lei, iar pentru restaurantele mari, din centrele oraselor, taxa anuala, calculata, in principal, in functie de spatiu, va fi de 38.000 lei pe an, pentru baruri de circa 6.000 lei, iar pentru shaormerii de 11.000 lei", scrie Profit.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Desi chiar autoritatile recunosc ca exista probleme de aplicare in sensul ca sunt discriminate alte afaceri din diferite sectoare, exista si propunerea ca acest impozit sa se aplice pentru afaceri mai mici, cu cifre de afaceri care nu depasesc 500.000 euro anual.