email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi proceduri fiscale privind TVA

TVAproceduri fiscale

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2010 au fost publicate cinci ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala referitoare la proceduri privind taxa pe valoare adaugata:

1. Ordinul nr. 3/2010 pentru aprobarea Procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene

In afara procedurii de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene, ordinul aproba si modelul si continutul Cererii de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, precum si modelul si continutul Declaratiei de ajustare a pro-ratei.

Pentru a obtine o rambursare a TVA in statul membru de rambursare, solicitantul adreseaza o cerere, conform modelului prevazut in anexa la ordin, pe cale electronica, respectivului stat membru, pe care o inainteaza organului fiscal competent din Romania, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de ANAF.

Cererea de rambursare se depune pana la data de 30 septembrie a anului calendaristic care urmeaza perioadei de rambursare.

2. Ordinul nr. 4/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene

In afara procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a TVA formulate de catre persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene, ordinal aproba modelul si continutul Deciziei de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene, precum si al Deciziei privind stabilirea diferentelor de taxa pe valoarea adaugata rambursata.

Competenta pentru solutionarea cererilor de rambursare revine Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti.

Cererea va fi adresata de solicitant, cale electronica, statului membru in care este stabilit, prin intermediul portalului electronic pus la dispozitie de catre statul membru respective.

Termenul de solutionare a cererilor de rambursare este:

- de cel mult 4 luni, daca compartimentul de specialitate nu a solicitat informatii suplimentare


- de cel mult 2 luni de la data primirii informatiilor suplimentare solicitate, daca organul fiscal a solicitat astfel de informatii suplimentare sau de la data expirarii termenului de furnizare a acestor informatii, dar, in ambele cazuri, nu mai mult de 6 luni de la data primirii cererii de rambursare de la autoritatea competenta din statul membru in care este stabilit solicitantul
- de cel mult 8 luni de la data primirii cererii de rambursare, daca organul fiscal competent a solicitat alte informatii suplimentare.

3. Ordinul nr. 5/2010 pentru aprobarea Procedurii de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii

Ordinul aproba atat Procedura de solutionare a cererilor de rambursare a taxei pe valoarea adaugata formulate de catre persoane impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii, cat si modelul si continutul formularului 313 Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii, precum si modelul si continutul formularului Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii.

Pentru a beneficia de rambursarea TVA achitate, persoana impozabila trebuie sa isi desemneze un reprezentant in Romania in scopul rambursarii.

Reprezentantul trebuie sa inregistreze la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal actul de imputernicire in forma autentica. De asemenea, reprezentantul se va inregistra fiscal, prin depunerea la organul fiscal competent a declaratia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

Reprezentantul va depune cererea de rambursare la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata, insotita de documentatia aferenta.

Deciziile de rambursare a TVA emise sunt decizii sub rezerva verificarii ulterioare.

Restituirea TVA se efectueaza in lei, in contul indicat de reprezentantul persoanei impozabile, deschis la o institutie de credit din Romania.

4. Ordinul nr. 6/2010 privind aprobarea Procedurii pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA

Ordinul aproba procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, precum si modelul si continutul formularului 306 Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic si a formularului Decizie privind perioada fiscala pentru taxa pe valoarea adaugata.

Organul fiscal poate aproba utilizarea altei perioade fiscale decat luna ori trimestrul, la solicitarea persoanei impozabile inregistrate in scopuri de TVA, astfel:

- semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru
- anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

Persoana impozabila trebuie sa depuna o cerere justificata la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie a anului pentru care se exercita optiunea.

Cererea se depune direct la registratura organului fiscal competent ori la posta, prin scrisoare recomandata, iar perioada fiscala aprobata este valabila incepand cu termenele de declarare si plata urmatoare datei comunicarii deciziei emise.

5. Ordinul nr. 7/2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata

Ordinul aproba modelul si continutul formularelor:

a) Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza direct (090)
b) Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii (091)
c) Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe (093)
d) Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent (094).

Sursa: juridice.ro

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAproceduri fiscale


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2010

Votati articolul "Noi proceduri fiscale privind TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X