Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Firmele de contabilitate sunt OBLIGATE sa predea baza de date electronica clientului

Data aparitiei: 13 Aprilie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Firmele de contabilitate sunt OBLIGATE sa predea baza de date electronica clientului
contractgestiuneevidenta contabila

La rezilierea contractului cu un client, firmele de contabilitate au obligatia sa ii predea baza de date electronica.

Specialistul nostru ne prezinta in continuare baza legala.

Iata raspunsul specialistului!

In conformitate cu art. 109 alin. (4) din Codul de procedura fiscala privind regulile pentru conducerea evidentelor contabile si fiscal in cazul in care evidentele contabile si fiscale sunt tinute cu ajutorul sistemelor electronice de gestiune, pe langa datele arhivate in format electronic contribuabilul/platitorul este obligat sa pastreze si sa prezinte aplicatiile informatice cu ajutorul carora le-a generat.

In raport cu aceasta obligatie legala furnizorul de servicii contabile care utilizeaza, firesc, aplicatii informatice trebuie sa puna la dispozitie beneficiarului operatiunile efectuate in temeiul contractului inclusiv in format electronic

Trebuie subliniat ca, in conformitate cu art. 10 alin. (4) teza a doua din Legea contabilitatii nr. 82/1991 in cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.

Asadar, societatea de contabilitate trebuie sa predea beneficiarului toate mijloacele utilizate pentru a proba executarea conform legii a obligatiilor ce ii reveneau, in concluzie si a bazei de date electronice. Solutia are in vedere de asemenea si reglementarile in materia prelucrarii datelor (Regulamentul UE nr. 679/2016) cu caracter personal care nu se mai justifica intr-un termen rezonabil dupa incetarea raporturilor contractuale in timp ce contribuabilul are aceasta obligatie timp de 5 ani, 10 ani sau chiar 50 de ani in ceea ce priveste veniturile salariale.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu -Jurist si expert in proceduri fiscale.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X