Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Solicitarea rezidentei fiscale in Romania. Care sunt conditiile?

Ultima actualizare: 15 Iulie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Solicitarea rezidentei fiscale in Romania. Care sunt conditiile?
rezidenta fiscalacod fiscalpersoane juridice

Specialistul Justinian Cucu prezinta in randurile urmatoare care sunt conditiile pentru solicitarea rezidentei fiscale pentru o firma din afara Romaniei.


Trebuie clarificat faptul ca, in functie de domeniul in care activeaza compania, unele termene sunt mai mari in conventii fata de cele din legislatia interna.

Citeste si: Cum se transmit cererile pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala


Solicitarea rezidentei fiscale in Romania: raspunsul specialistului

Solicitarea rezidentei fiscale a unei persoane juridice din strainatate in Romania trebuie sa intervina in situatia in care aceasta indeplineste conditiile prevazute de Codul fiscal sau cele din Conventia pentru evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al persoanei in cauza.

In mod concret, art. 8 din Codul fiscal si pct. 3 din Normele metodologice de aplicare definesc in detaliu notiunea de sediu permanent. Parcurgerea situatiilor descrise in dispozitiile legale indicate asigura identificarea preciza a cazurilor in care o persoana juridica straina trebuie sa se inregistreze in Romania.

De altfel, pentru identificarea unor cazuri in care exista posibila aparitia obligatiei de inregistrare fiscala a persoanelor nerezidente este prevazuta procedura stabilita de alin. (8) al art. 8 din Codul fiscal si din OPANAF nr. 2994/2016 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si persoane juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente

Asa cum a fost subliniat mai sus, in conformitate cu art. 8 indice 1 alin. (1) din Codul fiscal daca o persoana juridica straina este considerata rezidenta atat in Romania, cat si intr-un stat semnatar al unei conventii de evitare a dublei impuneri la care Romania este parte, rezidenta acestei persoane se va stabili potrivit prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri. Art. 5 din conventia model OECD defineste notiunea de sediu permanent, astfel ca in cazul in care persoana fizica straina detine un certificate de rezidenta fiscal vor fi aplicabile conditiile prevazute in Conventia pentru evitare a dublei impuneri si nu cele din Codul fiscal.

Termene diferite intre tratate si legislatia interna se pot constata in cazul santierelor de constructii sau de montaj, sau activitati de supraveghere sau de consultanta in legatura cu acestea, unde, de regula, termenele sunt mai mari in conventii fata de cele din legislatia interna.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale. 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X