de Nicolae Nina, valabil la 06-Mai-2010
Intrebare: Firma X investeste 23.400 euro in amenajarea curtii interioare unde isi are sediul social cu instalarea unei retele de irigatii subterane, de insamantare a gazonului si de intretinere a gazonului. Intrebarea mea este cum se conteaza aceasta investie pe 213 sau 2112?
Raspuns: Conform OMFP 3055/2009 pct.108 - (1) Imobilizarile corporale in curs de executie reprezinta investitiile neterminate efectuate in regie proprie sau in antrepriza. Acestea se evalueaza la costul de productie sau costul de achizitie, dupa caz.
(2) Imobilizarile corporale in curs de executie se trec in categoria imobilizarilor finalizate dupa receptia, darea in folosinta sau punerea in functiune a acestora, dupa caz.
(3) Costul unei imobilizari corporale construite in regie proprie este determinat folosind aceleasi principii ca si pentru un activ achizitionat. Astfel, daca entitatea produce active similare, in scopul comercializarii, in cadrul unor tranzactii normale, atunci costul activului este de obicei acelasi cu costul de construire a acelui activ destinat vanzarii. Prin urmare, orice profituri interne sunt eliminate din calculul costului acestui activ. in mod similar, cheltuiala reprezentand rebuturi, manopera sau alte resurse peste limitele acceptate ca fiind normale, precum si pierderile care au aparut in cursul constructiei in regie proprie a activului nu sunt incluse in costul activului.
In primul rand trebuie avut in vedere daca spatiul este inchiriat sau este proprietatea societati.in situatia in care spatiul este inchiriat la Art.24 din Codul fiscal se prevad:

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In conformitate cu prevederile art.24 alin (3) din Codul fiscal investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unui contract de inchiriere, cesiune, locatii de gestiune sau alte asemenea sunt considerate mijloace fixe amortizabile.
Potrivit art.24 alin (1) cheltuielile aferente mijloacelor fixe amortizabile se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii.
Pentru cheltuielile de investitii efectuate la mijloacele fixe inchiriate, amortizarea utilizata prin metoda liniara sau degresiva pe perioada contractului de inchiriere conform art. 24 alin (11) litera c)
1) Inregistrarea in contabilitate a acestor cheltuieli se fac:
- Inregistrarea facturii primite de la furnizori, continand cheltuieli de investitii;
% = 404
231
4426
- Trecerea in imobilizari corporale la terminarea investitiei;
2112= 231
- Inregistrarea amortizarii liniare a investitiei;
6811 = 281
- La finalul contractului de inchiriere daca spatiul este inchiriat,
281=2112
2) Scoaterea din evidenta,
281 = 2112 cu suma amortizata
6583 =2112 cu diferenta neamortizata