email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Neplata cu intentie a taxelor si impozitelor va fi pedepsita cu inchisoarea

evaziuneamenda

 

Legislativul Romaniei dezbate zilele acestea un proiect care vizeaza modificarea Legii nr. 241/2005, privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Potrivit specialistilor, principala noutate a proiectului consta in delimitarea mai clara a faptelor de evaziune fiscala savarsite „cu intentie” de cele „fara intentie”.

O alta noutate consta in reducerea de la 15 la 12 ani a pedepsei maxime cu inchisoarea pe care o poate primi un „evazionist” dovedit ca s-a asociat in vederea savarsirii faptei de stabilire cu rea-credinta a impozitelor, taxelor sau contributiilor.

Legiuitorul considera calculul, retinerea si nevarsarea „cu intentie” a taxelor si impozitelor catre bugetul de stat drept infractiune, pasibila de pedeapsa cu inchisoarea.

„Adica, daca in loc sa fac un imprumut la banca, prefer sa nu-i platesc statului si folosesc banii pentru a-mi acoperi alte cheltuieli, Fiscul va considera ca firma mea a facut evaziune fiscala. Astfel, Fiscul va urmari daca de la data expirarii scadentei agentul comercial a facut plati din conturi catre furnizori sau alte surse, cu exceptia platilor salariale. In acest caz, se va putea vorbi de o infractiune, pasibila cu inchisoarea de la 1 la 3 ani”, ne-a explicat Niculae Done, partner Taxation Services al KPMG.

Amenda intre 5.000-30.000 lei pentru neplata „fara intentie” a darilor

Specialistul KPMG ne-a explicat ca, pentru a nu cadea sub incidenta acestei prevederi, societatea in cauza trebuie sa demonstreze ca intarzierile la plata s-au facut fara „intentie”, adica din cauza lipsei banilor in cont.
Insa, neplata fara intentie, in termen de cel mult 30 de zile de la scadenta, adica din cauza lipsei banilor, va fi considerata contraventie si se va pedepsi cu amenda cuprinsa intre 5.000 la 30.000 lei.

„Mai mult, destul de recent s-a modificat si Codul Fiscal in ceea ce priveste penalitatile pentru intarzierea la plata obligatiilor fiscale. Concret, s-a recurs la reducerea dobanzilor de la 0,1% la 0,05% pentru fiecare zi de depasire a termenului limita.

Dar, atentie, pentru intarzierile mai mari de 30 de zile s-a reintrodus regimul sanctionarilor cu o penalitate de intarziere cuprinsa intre 5 si 15%, in functie de numarul de luni cu care s-a depasit data scadenta”, ne-a mai spus Niculae Done.

Sursa: Financiarul

 

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaziuneamenda


Data aparitiei: 20 Mai 2010

Votati articolul "Neplata cu intentie a taxelor si impozitelor va fi pedepsita cu inchisoarea":
Rating:

Nota: 1.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X