email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANPC: Noi obligatii pentru firmele care isi desfasoara activitatea online

ANPC: Noi obligatii pentru firmele care isi desfasoara activitatea online
comert onlineautorizatie de functionareevaziune fiscalaavize comert onlinecontrol anpc

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a publicat un proiect de Ordin privind obligatia operatorilor economici care desfasoara activitate de comercializare/prestare de servicii in mediul online de a informa consumatorii prin afisarea pe site, pe prima pagina, a documentelor in baza carora functioneaza. 

Noi modificari in comertul online: de ce sunt necesare noile reguli

Initiatorii proiectului mentioneaza ca in urma actiunilor de control au fost constatate anumite practici ale operatorilor economici care isi desfasoara activitatea in mediul online, prin lipsa afisarii pe site a documentelor de functionare.

In cazul operatorilor economici care desfasoara activitate in mediul online nu se regasesc afisate aceste documente, elemente de altfel esentiale in luarea deciziei de catre consumatori in achizitionarea de produse si servicii sigure, pentru care au certitudinea ca sunt comercializate de catre persoane autorizate in desfasurarea de activitati de comercializare. 

Ce obligatii vor avea comerciantii

Operatorii economici care isi desfasoara activitatea in magazine/spatii fizice sunt obligati sa afiseze documentele de functionare astfel incat sa asigure o informare corecta, completa si precisa a consumatorilor ca acestia functioneaza in legalitate. 

Astfel, pe site-ul de prezentare a produselor/serviciilor se afiseaza denumirea unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, autorizatia de functionare, toate acestea in campul vizual al consumatorului, astfel incat informatiile sa fie usor de identificat si respectiv de verificat. 

Avand in vedere situatia constatata, este evidenta existenta pe piata a unor practici care urmaresc sa determine consumatorul sa ia o decizie de cumparare, oferindu-se perpectiva unor date incorecte cu privire la modul de functionare a operatorilor economici.

In proiect, reprezentatii ANPC mai subliniaza ca operatorii economici care administreaza site-uri de vanzari, preluare comenzi online si/sau publicitate la produse si/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce - comert electronic, sunt obligati sa afiseze pe prima pagina a site-ului (home page) urmatoarele elemente: 

- denumirea unitatii
- codul unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze
- autorizatii/avize necesare desfasurarii activitatii.

De asemenea, aceste documente trebuie plasate in campul vizual al consumatorului, accesibil acestuia, astfel incat informatiile sa fie usor de identificat si nu trebuie sa fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.

Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Eliminarea evaziunii fiscale din comertul online

In viitorul foarte apropiat, toate afacerile vor fi conectate la Internet, mare parte din veniturile obtinute vor proveni din vanzarile online. Iar aceste vanzari trebuie gestionate corect din punct de vedere fiscal-contabil. A stapani contabilitatea specifica acestui domeniu va deveni astfel (este deja) o conditie obligatorie pentru orice antreprenor sau contabil, care isi doreste prestigiu, un portofoliu impresionant de clienti si castiguri pe masura!

In mod cert, dezvoltarea comertului electronic constituie o provocare pentru sistemele de impozitare actuale. In acest context, ANAF doreste eliminarea evaziunii fiscale din comertul online. 

ANAF stie ca marile probleme apar la TVA (sunt situatii complexe, in functie de tara in care se face vanzarea), la impozitarea nerezidentilor (impozitul pe venit) si la inregistrarile contabile aferente. Iar ghidul de ultima ora "Comert ONLINE. Regim TVA. Controale fiscale!" va arata cum sa eliminati neplacerile pe aceste subiecte.

 


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comert onlineautorizatie de functionareevaziune fiscalaavize comert onlinecontrol anpc


Data aparitiei: 02 Mai 2023

Votati articolul "ANPC: Noi obligatii pentru firmele care isi desfasoara activitatea online":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X