Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Plata numerar in euro este legala?

Data actualizarii: 24 Mai 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HG 2185/2004OG 15/1996Legea 656/2002regulamentul BNR 4/200

 

de Adrian Benta, valabil la 19-Mai-2010

Intrebare: O societate inregistrata in Romania are administrator italian. Administratorul din Italia, plateste numerar (in euro) un furnizor italian, al societatii romanesti. Este o operatie legala si ce documente sunt necesare pentru a demonstra plata? Trebuie sa se declare la BNR?

Raspuns: Din punctul nostru de vedere plata unui furnizor extern cu numerar, in tara de rezidenta a acestuia, este legala, deoarece nu am identificat nici un act normativ care sa interzica acest fapt. In pus din punctul nostru de vedere plata nu este plafonata conform  OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valuta,cu modificari ulterioare, cum ar fi platile in lei limitate la 5000 lei, per furnizor (10000 lei pentru furnizorii cash&carry) fara a depasii 10000 lei zilnic. Acest lucru deriva din prevederea stabilita la pct 13 din HG 2185/2004 – privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG 15/1996, ce stabileste : ”operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei."

In cazul in care suma depaseste 15000 eur/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc: ”Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.” Conform prevderilor de la art 8 lit k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.

Astfel daca suma platii cu numerar depaseste 15000 Eur/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor facand mai mult de 15000 eur, se necesita.....CONTINUAREA CLICK AICI

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X