Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Care este limita pentru incasarile in valuta, numerar?

Data actualizarii: 02 Mai 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea 656incasaripersoane fizice

Din punctul nostru de vedere incasarile nu sunt plafonate conform OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare,cu modificari ulterioare, cum ar fi incasarile in lei limitate la 5000 lei, per client, daca factura depaseste 5000 lei. Acest lucru deriva din prevederea stabilita la pct. 13 din HG 2185/2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG 15/1996, ce stabileste: "operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei."
 
In cazul in care suma depaseste 15000 eur/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc: Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele. Conform prevderilor de la art 8 lit k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.
 
Astfel daca suma platii cu numerar depaseste 15000 Eur/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor facand mai mult de 15000 eur, se necesita declararea la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in termen de 10 zile de la data efectuarii platii.
 
Potrivit reglementarilor BNR: art.7 alin.1 lit.b din Norma 26 /2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati si a Anexei 2 din Regulamentul 4/2005 incasarile in valuta in numerar se raporteaza la BNR.
 
Asadar, la art.7 alin.1 lit.b din Norma 26 /2006 se precizeaza ca:
"totalitatea incasarilor si platilor in nume si cont propriu efectuate in raport cu nerezidentii (cu exceptia schimbului valutar pentru persoane fizice efectuat prin ghiseele proprii), soldurile activelor si pasivelor financiare pe termen scurt in relatie cu nerezidentii, transferurile neutre, precum si valoarea agregata a tranzactiilor, efectuate in numele si contul clientilor, in valoare mai mica decat 12.500 euro sau echivalent la data tranzactiei, in conformitate cu listele de indicatori prezentate in anexa nr. 3; raportarea se va efectua lunar, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea".
 





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X