Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura PFA si I.I. au obligatia trimiterii Deciziei privind desemnarea persoanei care va raprta operatiunile suspecte ONPCSB si daca se pot numi pe ei insisi pentru indeplinirea acestor sarcini.
Raspuns:
Desemnarea persoanei care are responsabilitati in aplicarea Legii 656/2002 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor - cu modificarile si completarile ulterioare - este stabilota de art. 14 din legea respectiva.
La acest articol, la alin. (1^1) se prevede:
"(11) Persoanele prevazute la art. 8 lit. a)-d), g)-j), precum si structurile de conducere ale profesiilor liberale prevazute la art. 8 lit. e) si f) vor desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, si vor stabili politici si proceduri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare, de pastrare a evidentelor secundare sau operative, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare, pentru a preveni si a impiedica operatiunile suspecte de spalarea banilor sau finantarea terorismului, asigurind instruirea corespunzatoare a angajatilor."
La alin. (3) al aceluiasi articol este prevazuta o execeptie de la desemnarea persoanei:
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
"(3) Dispozitiile alin. (1), (11) si (2) nu sunt aplicabile persoanelor fizice si juridice prevazute la art. 8 lit. k)".
La art. 8 avem urmatoarele precizari:
"Intra sub incidenta prezentei legi urmatoarele persoane fizice sau juridice:
e) auditorii, persoanele fizice si juridice care acorda consultanta fiscala sau contabila;
f) notarii publici, avocatii si alte persoane care exercita profesii juridice liberale, in cazul in care acorda asistenta in intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor privind cumpararea ori vinzarea de bunuri imobile, actiuni sau parti sociale ori elemente ale fondului de comert, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clientilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, functionarii sau administrarii unei societati comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societatilor comerciale, organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfasurarea, potrivit legii, a altor activitati fiduciare, precum si in cazul in care isi reprezinta clientii in orice operatiune cu caracter financiar ori vizind bunuri imobile;
...
k) alte persoane fizice sau juridice care comercializeaza bunuri si/sau servicii, numai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele."
Definitia operatiunilor ce par a avea legatura intre ele se gaseste in lege, la art. 2 litera h):
"h) prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgând dintr-un singur contract comercial sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti si a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cind acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, in scopul evitarii cerintelor legale;"
Ca urmare, daca PFA isi desfasoara activitatea in domeniul consultantei sau contabilitatii sau daca isi desfasoara activitatea ca notar sau avocat si acorda clientilor sai asistenta pentru intocmirea sau perfectarea unor operatiuni privind cumpararea sau vinzarea de bunuri imobile, parti sociale si altele asemenea, atunci entitatea are obligatia trimiterii Deciziei privind persoana desemnata, putindu-se numi chiar titularul PFA-ului ca persoana desemnata in relatia cu Oficiul.
Daca PFA sau I.I. isi desfasoara activitatea in domeniul comertului sau serviciilor, in cazul in care efectueaza operatiuni cu sume in numerar (in lei sau valuta) pina la echivalentul in lei a 15.000 EURO pe o singura operatie sau mai multe ce par a avea legatura intre ele, nu are obligatia transmiterii Deciziei privind persoana desemnata.
In caz contrar (in cazul depasirii echivalentului in lei al plafonului de 15.000 EURO pentru operatiuni in numerar - incasari sau plati - ), PFA sau I.I. are obligatia raportarii tranzactiei catre Oficiu si, implicit, are obligatia transmiterii persoanei desemnate.