email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desemnarea personei catre ONPCSB de catre o PFA sau I.I.

PFAintreprindere individualaLegea 656/2002ONPCSBdesemnare


Vom vedea, prin cele ce urmeaza, in ce masura PFA si I.I. au obligatia trimiterii Deciziei privind desemnarea persoanei care va raprta operatiunile suspecte ONPCSB si daca se pot numi pe ei insisi pentru indeplinirea acestor sarcini.

Raspuns:

Desemnarea persoanei care are responsabilitati in aplicarea Legii 656/2002 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor - cu modificarile si completarile ulterioare - este stabilota de art. 14 din legea respectiva.
 
La acest articol, la alin. (1^1) se prevede:

"(11) Persoanele prevazute la art. 8 lit. a)-d), g)-j), precum si structurile de conducere ale profesiilor liberale prevazute la art. 8 lit. e) si f) vor desemna una sau mai multe persoane care au responsabilitati in aplicarea prezentei legi, ale caror nume vor fi comunicate Oficiului, cu precizarea naturii si limitelor responsabilitatilor incredintate, si vor stabili politici si proceduri adecvate in materie de cunoastere a clientelei, de raportare, de pastrare a evidentelor secundare sau operative, de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare, pentru a preveni si a impiedica operatiunile suspecte de spalarea banilor sau finantarea terorismului, asigurind instruirea corespunzatoare a angajatilor."

La alin. (3) al aceluiasi articol este prevazuta o execeptie de la desemnarea persoanei:
"(3) Dispozitiile alin. (1), (11) si (2) nu sunt aplicabile persoanelor fizice si juridice prevazute la art. 8 lit. k)".
 
La art. 8 avem urmatoarele precizari:

"Intra sub incidenta prezentei legi urmatoarele persoane fizice sau juridice:
e) auditorii, persoanele fizice si juridice care acorda consultanta fiscala sau contabila;
f) notarii publici, avocatii si alte persoane care exercita profesii juridice liberale, in cazul in care acorda asistenta  in intocmirea sau perfectarea de operatiuni pentru clientii lor privind cumpararea ori vinzarea de bunuri imobile, actiuni sau parti sociale ori elemente ale fondului de comert, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clientilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, functionarii sau administrarii unei societati comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societatilor comerciale, organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfasurarea, potrivit legii, a altor activitati fiduciare, precum si in cazul in care isi reprezinta clientii in orice operatiune cu caracter financiar ori vizind bunuri imobile;
...
k) alte persoane fizice sau juridice care comercializeaza bunuri si/sau servicii, numai in masura in care acestea au la baza operatiuni cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele."
Definitia operatiunilor ce par a avea legatura intre ele se gaseste in lege, la art. 2 litera h):
"h) prin operatiuni ce par a avea o legatura intre ele se intelege operatiunile aferente unei singure tranzactii decurgând dintr-un singur contract comercial sau intelegere de orice natura intre aceleasi parti si a caror valoare este fragmentata in transe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul in lei, atunci cind acestea sunt efectuate in cursul aceleiasi zile bancare, in scopul evitarii cerintelor legale;"
 
Ca urmare, daca PFA isi desfasoara activitatea in domeniul consultantei sau contabilitatii sau daca isi desfasoara activitatea ca notar sau avocat si acorda clientilor sai asistenta pentru intocmirea sau perfectarea unor operatiuni privind cumpararea sau vinzarea de bunuri imobile, parti sociale si altele asemenea, atunci entitatea are obligatia trimiterii Deciziei privind persoana desemnata, putindu-se numi chiar titularul PFA-ului ca persoana desemnata in relatia cu Oficiul.
 
Daca PFA sau I.I. isi desfasoara activitatea in domeniul comertului sau serviciilor, in cazul in care efectueaza operatiuni cu sume in numerar (in lei sau valuta) pina la echivalentul in lei a 15.000 EURO pe o singura operatie sau mai multe ce par a avea legatura intre ele, nu are obligatia transmiterii Deciziei privind persoana desemnata.

In caz contrar (in cazul depasirii echivalentului in lei al plafonului de 15.000 EURO pentru operatiuni in numerar - incasari sau plati - ), PFA sau I.I. are obligatia raportarii tranzactiei catre Oficiu si, implicit, are obligatia transmiterii persoanei desemnate.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAintreprindere individualaLegea 656/2002ONPCSBdesemnare

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 13 Septembrie 2012


Votati articolul "Desemnarea personei catre ONPCSB de catre o PFA sau I.I.":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 13 Septembrie 2012 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X