Obligatii persoana ce obtine venituri intr-un alt stat din UE
Irina Coma
Intrebare: O persoana fizica (rezident) din Romania care obtine venituri din dobanzi dintr-un alt stat membru (deci persoana nerezidenta in acel stat) - ce obligatii de plata si ce obligatii declarative are in Romania?
Raspuns: Persoana fizica romana beneficiara a unor venituri din dobanzi platite de un stat membru al UE va trebui sa depuna la organul fiscal de pe raza caruia are domiciliul o Declaratie fiscala privind veniturile realizat in strainatate – Declaratia 201 pana la data de 25 mai a anului urmator obtinerii venitului. Pentru venituri depuse in anul 2009 – declaratia 201 trebuia depusa pana la data de 15 mai 2010 (termenul de 25 mai modificandu-se incepand cu veniturile realizate incepand cu anul 2010).
Astfel, de venituri se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit asupra dobanzilor inregistrate – asa cum aceasta este prevazuta la art. 67 din Titlul III – Codul fiscal.
Asadar, pentru venituri din dobanzi cotele de impunere sunt urmatoarele:
- Veniturile sub forma de dobanzi pentru: depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se impun cu o cota de 16% din suma acestora;
- Pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, depozitele la vedere/conturile curente constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007, dar a caror scadenta este incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se aplica cota de impozit de la data constituirii.
In vederea depunerii declaratiei 201 si stabilirii impozitului de plata pe teritoriul Romaniei este necesar sa obtineti de la platitorul de dobanzi din statul membru respectiv un document prin care atesta impozitul retinut la sursa si platit de acesta in statul membru respectiv (veniturile brute din dobanzi, cota de impozit, impozit retinut).
Cartea verde a contabilitatii
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
In conditiile in care in statul membru respectiv vi s-a retinut o cota de impozit mai mare de 16 %, sau cota existenta de la data constituirii depozitului (inainte de 2007) - veti beneficia de o restituire de impozit – credit fiscal. In conditiile in care impozitul retinut la sursa a fost mai mic de 16% va trebui sa platiti in Romania diferenta de impozit pana la concurenta cotei de 16% sau cota existenta de la data constituirii depozitului (inainte de 2007).
Sunt neimpozabile venituri din dobanzi la depozitele la vedere/conturile curente;