email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: misterul declaratiei 600 a fost elucidat!

ANAF raspunde: misterul declaratiei 600 a fost elucidat!
anafdeclaratia 600formularul 600plafon


UPDATE: Declaratia 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii a fost comasata alaturi de inca 6 declaratii intr-un singur formular. Declaratia unica sau formularul 212 trebuie depus in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie.
 

*******

 

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut ieri pe pagina de Facebook o sesiune de asistenta online. Tema acestei postari speciale a fost unul dintre cele mai arzatoare subiecte ale momentului: “Depunerea Declaratiei 600”.

Va amintim ca formularul 600 se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributie de asigurari sociale si/sau contributie de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Specialistii de la Directia Generala de Asistenta pentru Contribuabili s-au ocupat de asistenta online in ceea ce priveste aceasta tema.


Echipa Contabilul.ro a realizat o selectie cu cele mai utile raspunsuri ale specialistilor. Cititi mai jos tot ce trebuie sa stiti despre declaratia 600 in 2018!
 

1. Intrebare

Ce se intampla in cazul in care veniturile din dobanzi raportate de banci in termenul care este ulterior datei de 31 ianuarie se vor dovedi a fi, de exemplu, sub plafonul de 22.800, desi estimarea furnizata de banci pe baza careia se fac calculele pentru declaratia 600 ar fi peste plafon?
 

Raspuns

ANAF: In ceea ce priveste veniturile din dobanzi consideram ca dvs, in calitatea de beneficiar, cunostesteti veniturile realizate din aceasta categorie in anul 2017, intrucat aceastea ar fi trebuit sa va fie virate in cont. Va rugam sa vedeti si art. 97, alin. 2 din Codul fiscal valabil pentru anul 2017.
 

2. Intrebare

O persoana a incasat dividende in anul 2017 peste plafon. In 2018 nu poate estima daca aceste dividende vor depasi plafonul stabilit de 12 salarii. Trebuie sa plateasca pt 2018 cass si sa depuna D600?

Raspuns

ANAF: Veniturile care se iau considerare pentru plata CASS in anul 2018, sunt cele realizate in anul 2017, indiferent de cuantumul veniturilor pe care le veti realiza in acest an.


3. Intrebare

O persoana care are calitatea de salariat a incasat in 2017 dividende in valoare mai mare de 22800 lei, dividende aferente anului 2016. Trebuie sa depuna declaratia 600? Nu se cunoaste valoarea dividendelor aferente anului 2017, situatiile financiare nefiind finalizate, dar daca estimeaza ca valoarea se va situa sub pragul de 22800 lei ce obligatii declarative si de plata are?


Raspuns

ANAF: Se depune D600. Veniturile din dividende ce se iau in calcul sunt cele care au fost repartizate in anul 2017 din profitul anului 2016 (potrivit situatiilor aferente anului 2016).


4. Intrebare

In 2017, pe langa veniturile salariale, am avut venituri din drepturi de autor care, insumate, depasesc plafonul de 22.800 de lei. Trebuie sa depun declaratia 600? Trebuie sa platesc CAS si CASS din plafonul de 22800?

Raspuns

ANAF: Veniturile din salarii nu intra in calculul plafonului. Intrucat veniturile din drepturi de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente consideram sa se aplica tratamentul fiscal specific acestei categorii. Aveti obligatia depunerii declaratiei 600, daca venitul net lunar realizat in anul 2017, din drepturi de proprietate intelectuala, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu 1900 lei, aveti obligatia de plata a CAS. In ceea ce priveste plata CASS trebuie sa aveti in vedere venitul net realizat din drepturi de proprietate intelectuala in anul 2017. Daca acesta depaseste plafonul de 22.800 lei atunci aveti obligatia platii CASS.


5. Intrebare

Trebuie depusa declaratia 600 in cazul unei persoane fizice care in anul 2017 a obtinut venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit?


Raspuns

ANAF: Da, daca norma de venit/normele de venit cumulate din anul 2017 depaseste/depasesc plafonul de 22.800 lei, avand obligatia de plata doar a CASS.


6. Intrebare

Locuiesc in strainatate din 2015, insa am un apartament care a fost in inchiriat pe perioada 01-Jan 2017-31 Dec 2017 iar venitul brut lunar a fost de peste 1900/lunar. M-am uitat pe \"decizia de impunere cu titlu de impozit (formularul 260)\" pe baza careia in 2017 am platit impozit si CASS si am vazut ca la randul 4 Venit net estimat (Venit brut - Cheltuieli deductibile) este sub pragul de 22800 desi venitul brut este peste 22800. In acest caz trebuie sa depun declaratia 600? Daca da de ce ar trebui sa o depun avand in vedere ca in 2017 eu deja am platit CASS iar in 2018 nu voi avea nici un venit din chirii?


Raspuns

ANAF: Potrivit reglementarilor legale, pentru venitul din chirii realizate in anul 2017se ia in considerare la calculul plafonului de 22800 lei venitul net. Daca acest venit este sub plafon nu aveti obligatia depunerii D 600.  

 

7. Intrebare

Un pensionar a obtinut venituri din chirii in 2017 peste plafonul de 22800 si a achitat cass conform deciziei anaf , mai trebuie sa depuna d 600?
 

Raspuns

ANAF: Daca venitul net depaseste plafonul, are obligatia depunerii.

 

8. Intrebare

Daca un rezidend roman angajat in Romania,obtine si venituri din strainatate pe declaratia 201 pe anul 2017 mai mari de 22.800 lei depune declaratia 600?
 

Raspuns

ANAF: Da,cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, dupa caz.


9. Intrebare

Detin un certificat digital (semnatura electronica), ce conditii trebuie indeplinite pentru a putea depune online, pe e-guvernare, declaratia D600, atat pentru mine, titular al semnaturii cat si pentru alte persoane care nu detin semnatura electronica?
 

Raspuns

ANAF: Va rugam sa aveti in vedere instructiunile de pe site. Daca nu va descurcati, va rugam sa apelati la Call-center, la nr. 031 403 91 60 si sa selectati tasta 3 - asistenta tehnica in domeniul IT.

 

Cum vi se par raspunsurile oferite de ANAF?


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafdeclaratia 600formularul 600plafon


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2018

Votati articolul "ANAF raspunde: misterul declaratiei 600 a fost elucidat!":
Rating:

Nota: 2.65 din 5 din 53 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X