In analiza urmatoare, va propunem situatia in care o persoana fizica obtine dividende de la o societate dintr-un stat non-UE la care este actionar si pe care le primeste in contul personal din Romania. Vom vedea ce obligatii declarative are persoana in cauza in Romania privind aceste venituri si ce impozit trebuie sa plateasca.
Iata raspunsul specialistului:
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Potrivit art. 130 din Codul Fiscal persoanele fizice rezidente in Romania, ca regula generala, datoreaza in Romania impozit pentru veniturile obtinute din strainatate, inclusiv pentru veniturile din dividende obtinute din strainatate .
O persoana fizica se considera ca este rezidenta in Romania daca indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat.
Veniturile din dividente realizate din strainatate de catre o persoana fizica se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit de 5% din suma acestora.
Totodata, potrivit art. 131 din Codul Fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, persoanele fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, au dreptul la deducerea (scaderea) din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate.
Astfel, daca pentru dividendele primite v-a fost retinut impozit in SUA (din informatiile noastre SUA retine impozit pentru veniturile realizate de nerezidenti in SUA), potrivit legislatiei din SUA, se vor aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si SUA.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In Conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre cele 2 state, aprobata prin Decretul nr. 238/1974 se stipuleaza, la art. 10, ca impozitul retinut nu poate depasi 10%. Aceasta inseamna ca, pentru dividendele incasate, este posibil ca SUA sa va fi retinut un impozit de 10%.
Art. 21 din Conventie stabileste ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului fiscal. Astfel, Romania va acorda unui cetatean sau rezident al Romaniei, ca un credit fata de impozitul roman, suma corespunzatoare a impozitelor pe venit platite Statelor Unite. Suma corespunzatoare ca atare se va intemeia pe suma impozitului platit Statelor Unite, dar nu va depasi partea impozitului roman pe care venitul net al cetatenilor sau rezidentilor din surse situate in Statele Unite le suporta asupra intregului venit pentru acelasi an impozabil.
Creditul fiscal se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul strain in care s-a platit impozitul;
b) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit de persoana fizica. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv;
c) venitul pentru care se acorda credit fiscal/scutire face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 61 din Codul Fiscal (in cazul dvs. se regaseste la litera d).
Creditul fiscal se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate.
In consecinta, daca pentru dividendele incasate a fost retinut impozit in SUA si puteti face dovada platii acestui impozit printr-un document eliberat de autoritatea fiscala din SUA atunci nu datorati impozit in Romania, daca impozitul achitat in SUA depaseste 5% din venitul incasat.
Aveti , totusi, obligatia sa depuneti Declaratia 201 privind veniturile realizate din strainatate, declaratie care se depune pana pe data de 25 mai a anului urmator celui in care ati incasat dividendele. Veniturile realizate din strainatate, precum si impozitul aferent platit in strainatate, exprimate in unitati monetare proprii fiecarui stat (USD , in cazul dvs. ) , se vor transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Veniturile din dividende realizate din strainatate nu intra in categoria veniturilor pentru care se datoreaza contributii de asigurari sociale potrivit art. 137 din Codul fiscal; in consecinta, pentru aceste venituri nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (contributia la pensii) sau contributia la asigurari sociale de sanatate.
Pentru a sintetiza informatiile prezentate mai sus:
Persoana fizica rezidenta in Romania:
1. Depune Declaratia 101 pana pe data de 25 mai a anului urmator celui de realizare/incasare a venitului din dividende realizate din strainatate la organul fiscal din raza unde isi are domiciliul;
2. Organul fiscal emite Decizia de impunere. Sunt posibile 2 situatii:
a. Daca persoana fizica face dovada (cu documente emise de autoritatea fiscala din SUA) ca a platit impozit in SUA pentru dividendele incasate, impozitul achitat in SUA fiind mai mare de 5%, nu va achita nici un impozit in Romania. (Daca impozitul achitat in SUA ar fi mai mic de 5% , in Romania s-ar achita diferenta, pe baza Deciziei de impunere emisa de ANAF).
b. Daca persoana fizica nu face dovada impozitului retinut si platit in SUA atunci va achita in Romania un impozit de 5% din dividendele incasate. Plata impozitului se face in anul urmator celui incasarii venitului (dupa ce depuneti Declaratia 201) , in termen de 60 de zile de la data primirii Deciziei de impunere emisa de catre ANAF.
3. Nu se datoreaza contributii sociale pentru veniturile din dividende incasate din strainatate.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil