email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ultima Ora: Curtea Constitutionala a blocat masurile de austeritate ale Guvernului!

curtea constitutionala

 

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, vineri, ca sunt neconstitutionale anumite prevederi din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor si din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, au declarat surse judiciare. Decizia Curtii Constitutionale, care respinge articole din legile austeritatii, pune Guvernul in imposibilitatea de a aplica vreuna dintre masurile prevazute in respectivele acte normative, intrucat acestea se vor intoarce la Parlament pentru a fi puse in acord cu legea fundamentala.

Potrivit surselor citate, a fost declarat neconstitutional articolul 1, litera c.
Articolul 1 litera c) din acest act normativ prevede ca "pe data intrarii in vigoare a prezentei legi, urmatoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislatiei anterioare, devin pensii in intelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare: (...) c) pensiile de serviciu ale judecatorilor, procurorilor si judecatorilor, respectiv magistratilor asistenti ai Curtii Constitutionale".

A mai fost declarat neconstitutional articolul 9 al proiectului de lege.
La articolul 9 din actul normativ se prevede: "(1) De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate in plata, precum si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminueaza cu 15%. (2) La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizata este de 622,9 lei".

In aceste conditii, legea nu mai merge direct la promulgare, ci este retrimisa Parlamentului pentru a o pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Decizia Curtii Constitutionale urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial, moment de la care devine general obligatorie. Astfel, de la acel moment Parlamentul trebuie sa reanalizeze prevederile. De fapt, Legislativul va lua pentru prima data in discutie aceste legi, intrucat initial acestea au fost aprobate prin asumarea raspunderii Guvernului.

Pentru ca prevederile declarate neconstitutionale sa fie puse in acord cu legea fundamentala, va fi necesara in primul rand convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, dar nu obligatorie, intrucat nu exista termen pentru renalizarea prevederilor respinse de Curte. Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc in sesiuni extraordinare la cererea presedintelui Romaniei, a Biroului permanent al fiecarei Camere ori a cel putin o treime din numarul deputatilor sau al senatorilor. Convocarea Camerelor se face de presedintii acestora.

Oricum, in Parlament cele doua legi vor urma procedura legislativa obisnuita, care, in functie de mobilizarea puterii si a opozitiei, poate dura chiar si luni de zile. Pana atunci, seful statului nu poate promulga legile, iar Guvernul este in imposibilitatea de a aplica vreo masura din cele prevazute in Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor si in Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. Este vorba, de fapt, despre toate reducerile de salarii, pensii, indemnizatii si alte venituri pentru care Executivul si-a asumat raspunderea.

In aceste conditii, Guvernul este nevoit sa gaseasca alte solutii de reducere a cheltuielilor sau sa treaca la asa-zis-ul "plan B".

De altfel, surse guvernamentale au declarat deja pentru MEDIAFAX ca Executivul ia in calcul un nou plan de masuri pentru mentinerea deficitului bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB convenita cu FMI, orientat in principal pe majorari de taxe si impozite, inclusiv a TVA si cotei unice de impozitare.

Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, democrat-liberalul Daniel Buda, spune ca decizia CCR privind neconstitutionalitatea unor prevederi din pachetul legislativ privind masurile de austeritate trebuie respectata si a adaugat ca Guvernul are un plan de rezerva, astfel incat sa nu fie afectate transele de la FMI.

"Deciziile Curtii trebuie respectate si nu comentate. Urmeaza ca guvernul sa vina cu masuri alternative intr-o perioada foarte scurta de timp. Am mers pe aceasta solutie pentru ca era cea mai putin dureroasa si usor de suportat de populatie, chiar daca la prima vedere pare altfel, si care ar fi reusit sa scoata Romania din criza intr-o perioada scurta de timp", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, deputatul PDL Daniel Buda.

El a spus ca exista oricum un plan de rezerva a guvernantilor, dar a spus ca reprezentantii guvernului vor face in acest sens anunturile necesare in cel mai scurt timp. "Urmeaza sa mergem la alt plan pe care il aveam de rezerva si-l avem de rezerva in acest moment, astfel incat sa nu fie puse in pericol transele de la FMI", a mai spus Daniel Buda. 

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
curtea constitutionala


Data aparitiei: 25 Iunie 2010

Votati articolul "Ultima Ora: Curtea Constitutionala a blocat masurile de austeritate ale Guvernului!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X