Â
TVA servicii arhitectura si impozit nerezidenti
Irina Coma
Intrebare: In luna iunie a avut loc o achizitie intracomunitara de servicii arhitectura, pentru un imobil situat in Romania, de la o firma neplatitoare de TVA din Cipru.
De mentionat, firma din Romania este platitoare de TVA trimestrial. In acest caz, avem obligatia depunerii declaratiei 092 in primele 5 zile lucratoare a lunii iulie?
Avem obligatia depunerii declaratiei 390 pana la data de 15 iulie 2010? Se plateste impozit pe nerezidenti?
Societatea din Cipru a prezentat certificat fiscal pentru anul 2010. Se poate incadra acest serviciu conform Conventiei de evitare a dublei impuneri cu Cipru la "Venituri nementionate expres" si sa fie impozitat in Cipru? Sau se poate incadra la "Redevente" (desen, model) si sa fie impozitat in Cipru conform pct.1 art.12 din Conventie?
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te CLICK AICIÂ
Raspuns: Referitor la TVA
Conform art. 133 alin 4 din Codul fiscal, serviciile de arhitectura sunt servicii legate de bunuri imobile si astfel de servicii, din punct de vedere al TVA au locul acolo unde este situat bunul imobil. Asadar, daca imobilul este in Romania si serviciile respective sunt aferente acelui imobil, locul serviciilor de arhitectura este in Romania, persoana din Cipru transmitandu-va o factura fara TVA – serviciul fiind impozabil in Romania.
Intrucat sunteti platitor de TVA – veti face plata TVA prin taxare inversa 4426 =4427. Conform normelor metodologice de aplicarea a art 133 alin 4 CF, pct. 14, astfel de servicii nu se declara in Declaratia 390 recapitulativa.
„14. (1) Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 1564 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.
(2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Pe langa serviciile mentionate la art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum: .....
b) studiile si activitatile de supervizare, care fac parte in mod obisnuit din ocupatia arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor si care au ca obiectiv pregatirea si coordonarea unei activitati prevazute la lit. a);...”
Totodata nu aveti obligatia depunerii Declaratiei 092 pentru a schimba perioada fiscala de la trimestru calendaristic la luna, intrucat aceasta pevdere este valabila doar in cazul in care se achizitioneaza intracomunitar bunuri, nu si servicii. Vedeti in acest sens prevederile art. 1561 alin. 61 din Codul fiscal.
Referitor la impozit pe nerezidenti:
Nu se poate spune ca plata pentru serviciile de arhitectura este efectuata in schimbul folosintei planurilor, schitelor, modelelor, etc., daca plata este facuta pentru realizarea acestora si prin urmare nu vor constitui redevente, ci astfel de plati vor fi facute pentru contravaloarea serviciilor ce au ca rezultat respectivul proiect, schita etc., fiind in acest caz incadrate la art. 7 din Conventie – Beneficiile intreprinderii, supunandu-se impunerii in Cipru, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala.
Tot la servicii se incadreaza si situtaia cand proprietarul proiectului, planului, schitelor, modelului sau planului, isi retine toate drepturile, inclusiv drepturile de autor, asupra acestora.
Daca insa detinatorul drepturilor de autoral unor planuri realizate deja doar va acorda dreptul de a modifica, reproduce planurile, proiectele, schitele respective, atunci suma primita de firma din Cipru in schimbul acordarii dreptului de folosinta a acelor planuri, schite, modele, reprezinta redevente si se vor taxa conform art. 12 alin 2 din Conventie.
Asadar atentie la clauzele contractuale. Daca Dvs ati comandat acele servicii de arhitectura, firma din Cipru acum realizandu-le, in functie de dorintele, ideile, conceptiile Dvs., schitele, planurile respective fiind concepute pentru dezvoltarea proiectului Dvs. si netransferandu-va doar dreptul de a modifica si utiliza un proiect existent deja, atunci serviciile respective nu se incadreaza la redeventa.
In acest sens sunt si prevederile pct.11 din normele metodologice de aplicare a art. 115 (1) d din Titlul V.
„(11) In cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa.”