email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA servicii arhitectura si impozit nerezidenti

impozit nerezindentiCodul fiscalTVA

 


TVA servicii arhitectura si impozit nerezidenti
Irina Coma

Intrebare: In luna iunie a avut loc o achizitie intracomunitara de servicii arhitectura, pentru un imobil situat in Romania, de la o firma neplatitoare de TVA din Cipru.
De mentionat, firma din Romania este platitoare de TVA trimestrial. In acest caz, avem obligatia depunerii declaratiei 092 in primele 5 zile lucratoare a lunii iulie?

Avem obligatia depunerii declaratiei 390 pana la data de 15 iulie 2010? Se plateste impozit pe nerezidenti?

Societatea din Cipru a prezentat certificat fiscal pentru anul 2010. Se poate incadra acest serviciu conform Conventiei de evitare a dublei impuneri cu Cipru la "Venituri nementionate expres" si sa fie impozitat in Cipru? Sau se poate incadra la "Redevente" (desen, model) si sa fie impozitat in Cipru conform pct.1 art.12 din Conventie?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.


Convinge-te CLICK AICI 

Raspuns: Referitor la TVA
Conform art. 133 alin 4 din Codul fiscal, serviciile de arhitectura sunt servicii legate de bunuri imobile si astfel de servicii, din punct de vedere al TVA au locul acolo unde este situat bunul imobil. Asadar, daca imobilul este in Romania si serviciile respective sunt aferente acelui imobil, locul serviciilor de arhitectura este in Romania, persoana din Cipru transmitandu-va o factura fara TVA – serviciul fiind impozabil in Romania.

Intrucat sunteti platitor de TVA – veti face plata TVA prin taxare inversa 4426 =4427. Conform normelor metodologice de aplicarea a art 133 alin 4 CF, pct. 14, astfel de servicii nu se declara in Declaratia 390 recapitulativa.

„14. (1) Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 1564 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii.

(2) Serviciile efectuate in legatura directa cu un bun imobil au locul prestarii la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Pe langa serviciile mentionate la art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, serviciile efectuate in legatura cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum: .....

b) studiile si activitatile de supervizare, care fac parte in mod obisnuit din ocupatia arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor si care au ca obiectiv pregatirea si coordonarea unei activitati prevazute la lit. a);...”

Totodata nu aveti obligatia depunerii Declaratiei 092 pentru a schimba perioada fiscala de la trimestru calendaristic la luna, intrucat aceasta pevdere este valabila doar in cazul in care se achizitioneaza intracomunitar bunuri, nu si servicii. Vedeti in acest sens prevederile art. 1561 alin. 61 din Codul fiscal.

Referitor la impozit pe nerezidenti:

Nu se poate spune ca plata pentru serviciile de arhitectura este efectuata in schimbul folosintei planurilor, schitelor, modelelor, etc., daca plata este facuta pentru realizarea acestora si prin urmare nu vor constitui redevente, ci astfel de plati vor fi facute pentru contravaloarea serviciilor ce au ca rezultat respectivul proiect, schita etc., fiind in acest caz incadrate la art. 7 din Conventie – Beneficiile intreprinderii, supunandu-se impunerii in Cipru, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala.

Tot la servicii se incadreaza si situtaia cand proprietarul proiectului, planului, schitelor, modelului sau planului, isi retine toate drepturile, inclusiv drepturile de autor, asupra acestora.

Daca insa detinatorul drepturilor de autoral unor planuri realizate deja doar va acorda dreptul de a modifica, reproduce planurile, proiectele, schitele respective, atunci suma primita de firma din Cipru in schimbul acordarii dreptului de folosinta a acelor planuri, schite, modele, reprezinta redevente si se vor taxa conform art. 12 alin 2 din Conventie.

Asadar atentie la clauzele contractuale. Daca Dvs ati comandat acele servicii de arhitectura, firma din Cipru acum realizandu-le, in functie de dorintele, ideile, conceptiile Dvs., schitele, planurile respective fiind concepute pentru dezvoltarea proiectului Dvs. si netransferandu-va doar dreptul de a modifica si utiliza un proiect existent deja, atunci serviciile respective nu se incadreaza la redeventa.

In acest sens sunt si prevederile pct.11 din normele metodologice de aplicare a art. 115 (1) d din Titlul V.

„(11) In cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa.”

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit nerezindentiCodul fiscalTVA


Data aparitiei: 01 Iulie 2010

Votati articolul "TVA servicii arhitectura si impozit nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X