Faceti parte dintre milioanele de clienti chemati in aceste zile la banca pentru a semna actele aditionale, in conformitate cu ordonanta 50/2010? Ar fi bine sa va faceti timp sa va si duceti sau daca nu puteti, macar sa va prezentati in scris punctul de vedere asupra noilor conditii pe care intentioneaza sa vi le ofere banca! Nu sunteti obligat sa acceptati nimic si puteti sa nu semnati actul aditional respectiv, daca nu sunteti de acord cu el!
Seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a explicat ce trebuie sa faceti ca banca sa nu reuseasca sa va impuna comisioane suplimentare pentru ca sa nu va scada, de fapt, "rata".
ATENTIE: au fost cazuri in care dupa primirea actelor, rata crestea.
De exemplu, Dana D. are un credit ipotecar luat de la banca de stat si in aceste zile a fost chemata sa semneze actul aditional in conformitate cu Ordonanta 50. Numai ca a constatat ca in loc ca "rata" sa-i scada, aceasta crestea cu aproximativ 200 de lei.
Dupa ce a citit mai bine actele, a constatat ca banca de stat ii impunea in fapt un comision de risc mai mare (sub numele de comision de administrare), in conditiile in care acesta nu mai facea parte dintre cele 4 comisioane admise.
Seful ANPC va recomanda sa mergeti de urgenta la banca sa va lamuriti situatia pentru ca termenele curg si veti mai avea timp doar pana pe 20 septembrie sa faceti asta.
Mai departe, el spune ca in cazul in care nu puteti merge la banca pentru discutii lamuritoare sa transmiteti institutiei de credit punctul dumneavoastra de vedere in termenul - limita de la primirea notificarii.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Manual de politici contabile - Stick USB
"Aveti 15 zile la dispozitie dupa ce ati primit notificarea sa mergeti la banca la discutii, sa inregistrati punctul dumneavoastra de vedere la registratura bancii sau sa-l transmiteti prin posta. Atentie: se ia in calcul data postei. Nu depasiti termenul limita pentru ca banca poate considera ca ati aprobat tacit actul aditional. Nu este obligata sa va astepte", explica oficialul ANPC.
Bancile pot modifica marja fixa astfel incat sa-si mentina actualele dobanzi, numai daca au acordul clientului.
El spune ca daca punctul de vedere al clientului este "inregistrat" si acesta nu este de acord cu semnarea in conditiile bancii, nimeni nu-l poate obliga sa semneze.
Ce se intampla daca nu semnati contractul?
In primul rand, cereti asistenta ANPC pe dosar ca sa va dea lamuriri suplimentare. Mai departe, trebuie sa va pregatiti pentru prezentarea in instanta contra bancii.
In timpul procesului, nu sunteti obligat sa continuati sa platiti ratele.
Deja, sunt multe cazuri de acest gen pe rol si instantele dau in general verdicte favorabile clientilor.
Nu uitati ca ordonanta este facuta sa va ajute, sa vina in sprijinul dumneavoastra si sa va asigure o formula de calcul transparenta a dobanzii si impunerea a doar patru comisioane, restul fiind ilegale.
Conform "legii", bancile sunt obligate sa inlocuiasca, in calculul dobanzilor variabile, ratele de referinta proprii, cu indicii Euribor/Libor/Robor, si sa mentina marjele fixe practicate in prezent.
Referitor la dobanzi, specialistii va recomanda sa nu acceptati sub nicio forma inlocuirea dobanzii fixe cu una variabila, doar de dragul ideii ca acum o sa ramaneti cu mai multi bani in buzunar, pentru ca mai tarziu este foarte posibil sa "va ardeti" la buzunar rau de tot.
Indicii respectivi sunt in prezent la niveluri minime, dar vor creste, mai ales pe masura ce economia isi revine.
Daca ar fi sa punem pe hartie ce aveti de facut ca sa obtineti o dobanda mai buna, trebuie in primul rand sa va stiti cat mai bine conditiile din contractul de credit, drepturile si obligatiile si sa cititi bine si Ordonanta 50.
Daca nu ati primit actul aditional sau notificarea, mergeti de urgenta la banca. Nu are cum sa se fi pierdut pe drum. Pur si simplu, poate exista un interes ca sa se aplice aprobarea tacita o data ce termenul trece. Nu uitati ca in Actul Aditional sa verificati noua marja si sa verificati lista initiala de comisioane si eventuale noi comisioane aparute in Actul Aditional.
In cazul in care, pe langa disparitia comisioanelor limitate prin OUG 50 / 2010 (exemplu: comision de risc), apar noi comisioane pe care nu le aveati initial in Contract (exemplu: comision de administrare lunar/anual) solicitati institutiei bancare sa le elimine.
Seful ANPC a mai spus ca, pana la finele acestei luni, ordonanta va fi transformata in lege, dupa ce a trecut deja de Senat.
Care sunt cele mai importante prevederi ale OUG 50?
Formula de calcul in cazul contractelor cu dobanda variabila este ROBOR/LIBOR/EURIBOR/dobanda de referinta BNR + marja fixa.
Lista comisioanelor acceptate cuprinde comisionul de administrare credit, penalitati intarzieri de plata, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor; 0% comision rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila si maxim 1% pentru cele cu dobanda fixa.
Legea garanteaza pastrarea marjei fixe si ofera astfel dreptul clientului de a refuza marirea marjei.