Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Clarificari aduse de AFM cu privire la contributia la fondul pentru mediu datorata la vanzarea deseurilor

Data aparitiei: 05 August 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Clarificari aduse de AFM cu privire la contributia la fondul pentru mediu datorata la vanzarea deseurilor
fondul de mediudeseuritaxapenalitati

Prin O.U.G. nr. 50/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu si pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, publicata in M.Of. nr. 543 din 02 iulie 2019, au fost aduse modificari si completari taxelor si contributiilor catre Fondul pentru mediu.

 

Citeste si: Contributie de deseuri. Care sunt implicatiile OUG 50/2019?

 

Cu privire la contributia din vanzarea deseurilor (prevazuta la art. 9 alin. (1) lit. a) din OUG 196/2005) modificarile vizeaza reducerea cotei de la 3% la 2% si extinderea sferei de aplicare – asupra tuturor deseurilor nu doar asupra deseurilor metalice. Astfel, se datoreaza la Fondul pentru mediu o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.

Noul text de lege prevede ca aceasta contributie de 2% se datoreaza de catre detinatorul deseurilor in timp ce prevedeirle anterioare stabileau contributia de 3% in seama generatorului de deseuri. Metodologia de calcul al contributiilor, taxelor, penalitatilor si altor sume datorate la Fondul pentru mediu aprobata prin OMM 1503/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, nu a fost adaptata corespunzator acestor schimbari aduse de O.U.G. nr. 50/2019. In lipsa unor prevedeir suplimentare, din textul de lege se desprinde interpretarea conform careia aceasta constributie se datoreaza de catre detinatorul deseurilor, ori de cate ori este vandut un deseu.

Administratia  Fondului pentru mediu a venit cu clarificari privind acest aspect printr-un anunt publicat pe site-ul

https://www.afm.ro/index.php:

Avand in vedere noile modificari legislative prevazute de Ordonanata de Urgenta nr.50/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu si pentru modificarea si completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje referitoare la taxa prevazuta la Articolul 9 alin.(1) lit.a) din Ordonanta de urgenta nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu, va informam ca aceasta contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor se retine si se plateste o singura data la Fondul de mediu, de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, la prima operatiune de vanzare a deseurilor, respectiv de la detinatorul initial al deseurilor la primul operator economic colector sau valorificator.”






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X