email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune creante restante. Cum se poate efectua schimbarea fara a scoate clientul din portofoliu?

cesiune creantecredite restantecesiune IFNrecuperare creante

In ce priveste cesiunea de creante, mai multe societati au de intampinat situatii dificile, iar explicatii pertinente aferente unor astfel de cazuri se pot dovedi oricand utile. Astfel, am ales ca exemplu o societate, institutie financiara nebancara, care acorda credite persoanelor fizice. Atunci cand clientii nu-si achita ratele la data scadenta, acestea devin restante. Vom vedea in ce masura IFN-ul sa cesioneze catre o firma de recuperare creante doar ratele restante, pastrand clientul in portofoliu, precum si care vor fi monografia contabila si impactul fiscal.

Potrivit art. 70 din OuG 50/2010 in cazurile in care drepturile creditorului in temeiul unui contract de credit sau contractul insusi se cesioneaza unei terte persoane, consumatorul are dreptul sa invoce impotriva cesionarului orice mijloc de aparare la care putea recurge impotriva creditorului initial, inclusiv dreptul la compensare.

Consider ca la depasirea scadentelor, cesiunea se poate face conform contractelor incheiate pentru toate sumele datorate, nu numai pentru rate.   
 
Creantele cesionate pentru care au fost constituite ajustari pentru depreciere  se inregistreaza in contul 667. Creantele scoase din activ inclusiv prin cesiune care nu au facut obiectul ajustarii penru depreciere se inregistreaza in contul 668.

Pentru creantele pentru care exista ajustari pentru depreciere constituite la scoaterea din evidenta a creantelor se vor relua pe venituri  si ajustarile constituite.
 
Potrivit pct. 13 lit. i) din normele de aplicare a art. 25 din Codul Fiscal
sunt cheltuieli deductibile cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii.
 
Potrivit art. 25 alin. 4 lit. h) din Codul Fiscal nu sunt cheltuieli deductibile  pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:


1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;  
6. au fost incheiate contracte de asigurare;
 
Art. 26 alin (1) lit. d) prevede ca sunt deductibile provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice, potrivit legilor de organizare si functionare.
 
Art. 23 lit d) din Codul Fiscal prevede ca sunt venituri neimpozabile veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere.
 
Veniturile din cesionarea creantelor sunt venituri impozabile. In masura in care vanzarea creantelor nu se realizeaza in pierdere cheltuielile aferente scoaterii din gestiune a creantelor sunt cheltuieli deductibile indiferent daca acestea au fost acoperite de provizion sau nu, conform pct. 13 lit. i)  din Norme nefiind considerate pierderi astfel incat sa fie incadrate in prevederile art. 25 (4) lit. h).
 
In plus, in cazul cesiunii de creante exista si un venit realizat din cesiune astfel incat cheltuielile efectuate sunt aferente realizarii acestor venituri.
 
Ca urmare a cesionarii creantelor provizioanele constituite raman fara obiect si se anuleaza prin reluarea pe venituri. In masura in care la constituire cheltuielile au fost deductibile, la anularea provizioanelor veniturile sunt impozabile.

Veniturile din anularea provizioanelor sunt venituri impozabile in masura in care cheltuiala aferenta constituirii acestora a fost deductibila.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cesiune creantecredite restantecesiune IFNrecuperare creante


Data aparitiei: 13 Septembrie 2016

Votati articolul "Cesiune creante restante. Cum se poate efectua schimbarea fara a scoate clientul din portofoliu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X