In ce priveste cesiunea de creante, mai multe societati au de intampinat situatii dificile, iar explicatii pertinente aferente unor astfel de cazuri se pot dovedi oricand utile. Astfel, am ales ca exemplu o societate, institutie financiara nebancara, care acorda credite persoanelor fizice. Atunci cand clientii nu-si achita ratele la data scadenta, acestea devin restante. Vom vedea in ce masura IFN-ul sa cesioneze catre o firma de recuperare creante doar ratele restante, pastrand clientul in portofoliu, precum si care vor fi monografia contabila si impactul fiscal.
Potrivit art. 70 din OuG 50/2010 in cazurile in care drepturile creditorului in temeiul unui contract de credit sau contractul insusi se cesioneaza unei terte persoane, consumatorul are dreptul sa invoce impotriva cesionarului orice mijloc de aparare la care putea recurge impotriva creditorului initial, inclusiv dreptul la compensare.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Consider ca la depasirea scadentelor, cesiunea se poate face conform contractelor incheiate pentru toate sumele datorate, nu numai pentru rate.
Creantele cesionate pentru care au fost constituite ajustari pentru depreciere se inregistreaza in contul 667. Creantele scoase din activ inclusiv prin cesiune care nu au facut obiectul ajustarii penru depreciere se inregistreaza in contul 668.
Pentru creantele pentru care exista ajustari pentru depreciere constituite la scoaterea din evidenta a creantelor se vor relua pe venituri si ajustarile constituite.
Potrivit pct. 13 lit. i) din normele de aplicare a art. 25 din Codul Fiscal
sunt cheltuieli deductibile cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii.
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Potrivit art. 25 alin. 4 lit. h) din Codul Fiscal nu sunt cheltuieli deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
6. au fost incheiate contracte de asigurare;
Art. 26 alin (1) lit. d) prevede ca sunt deductibile provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice, potrivit legilor de organizare si functionare.
Art. 23 lit d) din Codul Fiscal prevede ca sunt venituri neimpozabile veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere.
Veniturile din cesionarea creantelor sunt venituri impozabile. In masura in care vanzarea creantelor nu se realizeaza in pierdere cheltuielile aferente scoaterii din gestiune a creantelor sunt cheltuieli deductibile indiferent daca acestea au fost acoperite de provizion sau nu, conform pct. 13 lit. i) din Norme nefiind considerate pierderi astfel incat sa fie incadrate in prevederile art. 25 (4) lit. h).
In plus, in cazul cesiunii de creante exista si un venit realizat din cesiune astfel incat cheltuielile efectuate sunt aferente realizarii acestor venituri.
Ca urmare a cesionarii creantelor provizioanele constituite raman fara obiect si se anuleaza prin reluarea pe venituri. In masura in care la constituire cheltuielile au fost deductibile, la anularea provizioanelor veniturile sunt impozabile.
Veniturile din anularea provizioanelor sunt venituri impozabile in masura in care cheltuiala aferenta constituirii acestora a fost deductibila.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - auditor financiar