email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Este lege! Ce modificari aduce OUG 50/2019 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

Este lege! Ce modificari aduce OUG 50/2019 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje
deseuritaxeamenda

A fost publicata in Monitorul Oficial OUG 50/2019 pentru modificarea si completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu si a legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a   deseurilor de ambalaje.

 

Va prezentam principalele noutati legislative aduse prin OUG 50/2019

 

 


- se reduce contributia de la 3% la 2% aferenta veniturilor realizate din vanzarea tuturor deseurilor, obtinute de catre generatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica.

Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.

- unitatile administrativ-teritoriale (UAT) care nu au organizat serviciul public de salubrizare vor plati o contributie de 50 lei/tona pentru intreaga cantitate de deseuri municipale estimate ca fiind generate potrivit indicilor prevazuti in Planul National de Gestionare a Deseurilor, respectiv de 233 kg/locuitor/an in mediul urban si 105 kg/locuitor/an in mediul rural.

-

se majoreaza cuantumul ecotaxei pentru toate pungile din plastic de la 0,10 lei la 0,15 lei. Exceptia o reprezinta pungile biodegradabile si compostabile, ca de exemplu produse din amidon sau celuloza, care respecta standardul SR EN 13432:2002.

- o contributie de 2 lei/kg datorata de operatorii economici care desfasoara activitati de colectare/valorificare/salubrizare si raporteaza deseuri pentru contribuabilii prevazuti la lit. v) si y), pentru diferenta dintre cantitatile de deseuri de ambalaje, deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE), baterii, anvelope uzate, declarate ca fiind gestionate, si cantitatile de deseuri constatate de Administratia Fondului pentru Mediu;"

- neutilizarea aplicatiei informatice SIATD (sistemul informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor) de catre persoanele juridice care gestioneaza deseuri de ambalaje, respectiv de catre organizatiile care implementeaza obligatiile privind raspunderea extinsa a producatorului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 80.000 lei la 100.000 lei;

- Administratia Fondului pentru Mediu va pune la dispozitia utilizatorilor, in mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor (SIATD), in vederea monitorizarii si verificarii corectitudinii tranzactiilor cu deseuri de ambalaje in sistemul raspunderii extinse a producatorului

- aplicatia informatica SIATD se utilizeaza de catre organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului (OIREP) si de catre persoanele juridice care gestioneaza deseuri de ambalaje ale caror costuri nete si/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finantate de catre OIREP

- SIATD se utilizeaza incepand cu data intrarii in vigoare a ordinului pentru aprobarea instructiunilor de utilizare a acestei aplicatii informatice; instructiunile de utilizare a aplicatiei SIATD se aproba prin ordinul ministrului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
 

Mai multe noutati pe Portal Managementul Deseurilor.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deseuritaxeamenda


Data aparitiei: 04 Iulie 2019

Votati articolul "Este lege! Ce modificari aduce OUG 50/2019 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje":
Rating:

Nota: 4.81 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X