Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Contributie de deseuri. Care sunt implicatiile OUG 50/2019?

Ultima actualizare: 22 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contributie de deseuri. Care sunt implicatiile OUG 50/2019?
deseurifacturatva

Dezbatem astazi un studiu de caz despre contributia de deseuri si implicatiile OUG 50/2019. Conform OUG 50/2019, contribuabilii sunt nevoiti sa evidentieze Fondul de mediu de - 2% pe toate facturile de desuri pe care le emit indiferent de tipul de deseu valorificat.
 

Vom afla de la specialistul nostru daca aceasta taxa se deduce din valoarea facturii sau doar se evidentiaza pe factura. In cazul deseurilor de ambalaje lemn se aplica TVA si la taxa de mediu sau nu?


Implicatiile OUG 50/2019 privind deseurile: raspunsul specialistului


Potrivit prevederilor art. 9 alin a) din OUG 196/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:o contributie de 2% din veniturile realizate din vanzarea deseurilor, obtinute de catre detinatorul deseurilor, persoana fizica sau juridica. Sumele se retin la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau valorificare a deseurilor, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu.

Normele metodologice nu au fost inca modificate in acest sens, insa, potrivit prevederilor din Normele actuale, sunt obligati la plata contributiei generatorii deseurilor, persoane fizice sau juridice.

= contributia din veniturile realizate din vanzarea deseurilor se retine prin stopaj la sursa de catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, care au obligatia sa o declare si sa o vireze la Fondul pentru mediu pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea.

=vanzarea deseurilor de catre generatorii deseurilor, persoane juridice prevazute la art. 5 alin. (1), catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor se face pe baza de factura, cu evidentierea distincta a contributiei de 2% si cu retinerea acesteia.

=in cazul in care veniturile din vanzarea deseurilor sunt realizate de catre generatorii deseurilor, persoane fizice sau juridice, care nu au calitatea de colector si/sau de valorificator autorizat in conditiile legii, baza de calcul la care se aplica contributia reprezinta valoarea de vanzare a deseurilor metalice feroase si neferoase catre operatorii economici care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Practic, valoarea facturii nu trebuie diminuata cu suma reprezentand fondul pentru mediu deoarece obligatia calcularii, retinerii, declararii si virarii contributiei de 2% la Fondul pentru mediu revine operatorului economic care desfasoara activitati de colectare si/sau de valorificare a deseurilor. Astfel, contributia se retine prin stopaj la sursa de catre operatorul economic care colecteaza deseurile, fara ca aceasta obligatie sa revina vanzatorului de deseuri.

Factura se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari la valoarea totala, fara a fi diminuata cu valoarea fondului pentru mediu.


 

Monografia contabila deseuri:

1.Vanzarea deseuri:

a) catre persoane inregistrate in scop de TVA:
4111 = 703 sau 708
Clienti Venituri din vanzarea produselor reziduale

b) catre persoane neinregistrate in scop de TVA:
4111/461 %
Clienti 703 (708)
Venituri din vanzarea produselor reziduale
4427
Tva colectata 19%

In contul 703 „Venituri din vanzarea produselor reziduale" se inregistreaza, inclusiv contributia la Fondul pentru mediu de 3%.

c) Contributia la Fondul pentru mediu, care se evidentiaza la facturare:
652 "Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator"= 4111/461 Clienti – cu valoarea contributiei de 2% care va fi retinuta prin stopaj la sursa de clientul colector/valorificator

d) Incasarea de la clienti:
5121 Conturi la banci in lei /5311 Casa in lei= 4111 Clienti -cu suma ramasa de incasat.

Potrivit prevederilor art. 286 alin (3) lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare cuprinde impozitele si taxele, daca prin lege nu se prevede altfel, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata;

La pct. 30 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare,ca si exemplu se arata ca ecotaxa datorata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 105/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, chiar daca nu este cuprinsa in pretul bunurilor livrate, ci este facturata separat, se cuprinde in baza impozabila.

Asadar, taxa de mediu, chiar daca este evidentiata distinct pe factura, intra in baza de impozitare a TVA conform art. 286 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal si pct. 30 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X