Transferul de active este reglementat de art. 128 alin. (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificarile si completarile ulterioare si pct. 6 alin. (8)-(9) din Normele metodologice date in aplicarea CF.
Definitie
Transferul de active este un transfer universal de bunuri si/sau servicii, acestea nemaifiind tratate individual, ci ca un tot unitar la persoana impozabila cedenta, indiferent daca este un transfer total sau partial de active. Se considera transfer partial de active in sensul art. 128 alin. (7) din CF transferul tuturor activelor sau al unei parti din activele investite intr-o anumita ramura a activitatii economice, daca acestea constituie din punct de vedere tehnic o structura independenta, capabila sa efectueze activitati economice separate, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati.
Important! Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, indiferent daca este realizat ca urmare a vanzarii sau ca urmare a unor operatiuni precum divizarea, fuziunea ori ca aport in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila.
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 128 alin. (7) din CF, primitorul activelor trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.
Persoana impozabila care este beneficiarul transferului de active este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistra in scopuri de taxa pe valoarea adaugata sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 128 alin. (4) din CF, ajustarile deducerii prevazute la art. 148 si 149 din CF.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Persoanele impozabile, beneficiare ale transferului de active, care nu sunt inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata conform art. 153 din CF si nu se vor inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, au obligatia depunerii unei declaratii privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, in situatia in care beneficiarul transferului de active nu este persoana inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adagata.
Declaratia se depune pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.
Atentie! Plata sumelor rezultate ca urmare a ajustarii taxei pe valoarea adaugata conform articolele 128 alin. (4), 148, 149 sau art. 161 din Codul Fiscal se face pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii in care are loc transferul de active.