Cuvinte cheie:
-
corectarea bazei de impozitare
-
conditii ajustare
Ajustarea reprezinta corectarea bazei de impozitare determinata initial la livrare
bunurilor sau prestarea serviciilor.
Practic, ajustarea se concretizeaza prin emiterea de facturi fiscale sau alte documente legal aprobate, ce trebuie transmise si beneficiarului, cu valorile inscrise in rosu, cu semnul minus, cand baza de impozitare se diminueaza, sau in negru, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza.
Documentele astfel emise trebuie inregistrate in jurnalele specifice de T.V.A. (jurnal de vanzari si jurnal de cumparari), fiind preluate in deconturile intocmite de furnizor si, respectiv, de beneficiar, pentru perioada fiscala in care s-a efectuat ajustarea.
Baza de impozitare a T.V.A. poate fi ajustata, daca:
-
s-au emis facturi fiscale si, ulterior emiterii, operatiunea a fost anulata total sau partial, inainte de livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor;
-
exista din partea beneficiarilor refuzuri totale sau partiale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
IMPORTANT:
Retururile de bunuri au acelasi tratament ca si refuzurile partiale sau totale privind cantitatea, calitatea sau preturile bunurilor livrate sau a serviciilor prestate.
-
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
reducerile de pret au fost acordate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor conditii -
majorarea pretului a avut loc ulterior livrarii bunurilor sau prestarii serviciului;
-
in situatia ambalajelor care circula prin facturare, cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa;
IMPORTANT:
Beneficiarii sunt obligati sa ajusteze dreptul de deducere exercitat initial pentru cele cinci operatiuni mentionate.
-
nu se poate incasa contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea se poate efectua incepand cu data de la care se declara falimentul.
IMPORTANT:
Furnizorii si prestatorii pot sa ajusteze baza de impozitare T.V.A. numai in care data declararii falimentului baneficiarilor intervine dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile fiscale emise inainte de aceasta data. Data declararii falimentului se considera data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive de inchidere a producerii de faliment.