Presedintele ANAF Sorin Blejnar a anuntat ca a semnat luni un ordin prin care a desfiintat 150 de administratii financiare.
"Am semnat azi (luni n.red.) un ordin prin care consolidez administratia fiscala romaneasca, adica am desfiintat 150 de administratii financiare. Nu este niciuna din Bucuresti", a declarat acesta, la B1 Tv.
Sorin Blejnar a anuntat ca o parte din angajati vor pleca acasa si o parte vor fi relocati in cadrul sistemului.
"De la vama vor pleca acasa peste 600, de la Garda Financiara vor pleca peste 300 si de la administratii in jur 1.000 pana la sfarsitul anului, insa in prima faza doar 300", a mai completat presedintele ANAF.
Sorin Blejnar a explicat ca este vorba de o eficientizare. "Le-am desfiintat pentru ca aceste 150 de administratii financiare aduc la stat 2,5% din incasarile ANAF-ului. La 10.000 de lei cheltuiti aduceau la stat 1.000 de lei", a conchis Blejnar
Asa cum stiti deja, Guvernul a decis, saptamana trecuta, desfiintarea unui numar total de 4.927 posturi din Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), dintre care 1.200 ocupate. Numarul total de posturi ANAF a scazut astfel de la 34.027 locuri la 29.100 angajati. Alte locuri au fost desfiintate la Autoritatea Nationala a Vamilor (1.427 posturi, dintre care 600 ocupate) si Garda Financiara (713 posturi, dintre care 300 ocupate). In acelasi timp, structura Garzii Financiare va avea cel mult 1.092 de posturi, comparativ cu 1.805 in prezent, reprezentand o taiere de personal de aproape 40%. Astfel, numarul de posturi cumulate de la cele doua institutii va fi redus cu o treime.

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Blejnar a vorbit luni seara si despre "vanatoarea bogatilor", pentru care a aparut un departament special de investigare a platii taxelor si impozitelor. "Vorbim despre anumiti indivizi care au realizat profituri pe societati comerciale mari, foarte mari. Si in loc sa-si repartizeze suma la profit, sa plateasca impozit pe profit, iar ulterior sa repartizeze la dividende, sa plateasca impozit pe dividende, au ales o cale mult mai simpla: si-au scos acel castig pe drepturi de autor. Deci, e vorba, m-am uitat acolo, nu am cifra exacta, dar va pot spune ca avem un caz care pe mine ca valoare a cifrei absolute care ar fi drept de autor, m-a socat. E vorba de cateva milioane de euro", a spus Sorin Blejnar, in emsiunea Evenimentul zilei, moderata de Robert Turcescu.
Blejnar a mai spus ca "poate sa fie batator la ochi orice personaj care are o avere impresionanta si nu-si plateste impozitele si taxele, si nu poate sa dovedeasca de unde provine acea avere".
"Noi, ca administratie fiscala, trebuie sa identificam toate sursele din aceasta tara, de unde trebuie sa luam bani. Faptul ca din anul 2006 exista o prevedere foarte clara, care spunea ca orice persoana fizica, care intr-un anumit interval de timp depaseste plafonul de 35.000 euro, poftim, de la 1 ianuarie 2007, si 200.000 lei in 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa se inregistreze si sa plateasca TVA. Foarte multi nu s-au inregistrat si nu au platit acest TVA. Suntem in perioada de prescriptie, ne indreptam impotriva lor si vom incerca sa recuperam acesti bani.