Valabil la 1.09.2011
Procedura de anulare a unei facturi trebuie executata in conformitate cu legea, deoarece orice greseala in acest sens poate fi interpretata in unele situatii ca o infractiune sau ca o metoda de incalcare a legii, chiar daca erorile nu au fost savarsite cu rea intentie. Astfel, in ceea ce priveste anularea unei facturi, vor fi cele trei exemplare barate cu mentiunea "anulat"? In plus, va trebui societatea sa tina o evidenta a facturilor anulate?
In acest sens, Ordinul 2226/2006 cu modificarile si completarile ulterioare stabileste regimul de utilizare al facturilor. Astfel, persoanele care raspund de organizarea si conducerea contabilitatii societatii respective, trebuie sa desemneze, prin decizie interna scrisa, persoana sau, dupa caz, persoanele cu atributii privind alocarea si gestionarea numerelor aferente facturilor emise de persoana impozabila.
Anual, se stabileste numarul de la care se va emite prima factura – tot prin Decizie interna.
De asemenea, persoanele prevazute la art.1 din Legea contabilitatii 82/1991, republicata trebuie sa emita proceduri proprii de stabilire si/sau alocare a numerelor, in care vor mentiona, pentru fiecare exercitiu financiar, care este numarul de la care se emite prima factura.
Ordinul nu prevede intocmirea unei situatii cu privire la facturile anulate (fisa documentelor cu regim special ), insa daca prin procedurile interne aprobate se agreeaza asa, atunci se va intocmi o astfel de evidenta. Insa, in cazul unui control fiscal vi se poate solicita prezentarea evidentei documentelor cu regim special anulate.

Manualul Contabilului Incepator - stick USB

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
In cazul formularelor anulate, recomandam pastrarea tuturor exemplarelor care au fost emise, barate purtand mentiunea "anulat".